Ево проблема! Словенци неће у ФИБА Премијер лигу!

Председници Крке и Олимпије везују своју будућност искључиво за постојеће регионално такмичење. "Предлог ФИБА поставља клубове у подређен положај", саопштили су.

Кошарка 01.05.2015 | 19:20
Ево проблема! Словенци неће у ФИБА Премијер лигу!

Инсистирање ФИБА и појединих савеза из региона на стварању нове регионалне Еx-Yу лиге, под својим окриљем, наишло је на негативан став највећих словеначких клубова.

Српски представници у регионалном такмичењу и учесници Кошаркашке лиге Србије такође су се састали ове недеље у Београду са представником ФИБА, као и челницима Кошаркашког савеза Србије и напустили тај скуп са сумњама у идеју која им је представљена.

Према замислима ФИБА, нова лига заменила би АБА лигу, била би названа "ФИБА Премијер лига" и тренутно, између осталог, не би могла да гарантује клубовима пролаз у најјача евро-такмичења: Евролигу и Еврокуп.

У четвртак су свој заједнички став о настанку новог такмичења саопштили највећи словеначки клубови.

"Крка и Олимпија пружају подршку актуелном регионалном такмичењу - АБА лиги, које на нашим просторима успешно функционише већ 14 година и отвара врата клубовима за најелитнија такмичења: Евролигу и Еврокуп", објављено је на сајту Крке, коју с клупе предводи Александар Џикић.

Словеначки шампион и вицешампион сматрају да идеја ФИБА представља "корак уназад" у погледу организације регионалног такмичења, уз велику замерку да предлог "ФИБА Премијер лиге" ускраћује клубовима могућност да учествују у менаџменту и вођењу лиге.

"Између осталог, неприхватљиве су и неке друге одредбе предлога, које се односе на управљачку структуру и вођење такмичења - како струковно, тако и правно-пословно. Предлог ФИБА поставља клубове у организационо и тржишно подређен положај", такође је саопштено.

Словеначки представници у АБА лиги изразили су веру у кошаркашки савез своје земље, инсистирајући на томе да би један од кључних задатака тамошње кровне организације требало да буде борба за интерес клубова у Словенији, као оснивача Савеза, уз поштовање међународних организација, као што је ФИБА.

"Клубови морају сами одлучивати о својој судбини", закључено је у заједничком саопштењу.

Коментари / 0

Оставите коментар