Evo problema! Slovenci neće u FIBA Premijer ligu!

Predsednici Krke i Olimpije vezuju svoju budućnost isključivo za postojeće regionalno takmičenje. "Predlog FIBA postavlja klubove u podređen položaj", saopštili su.

Košarka 01.05.2015 | 19:20
Evo problema! Slovenci neće u FIBA Premijer ligu!

Insistiranje FIBA i pojedinih saveza iz regiona na stvaranju nove regionalne Ex-Yu lige, pod svojim okriljem, naišlo je na negativan stav najvećih slovenačkih klubova.

Srpski predstavnici u regionalnom takmičenju i učesnici Košarkaške lige Srbije takođe su se sastali ove nedelje u Beogradu sa predstavnikom FIBA, kao i čelnicima Košarkaškog saveza Srbije i napustili taj skup sa sumnjama u ideju koja im je predstavljena.

Prema zamislima FIBA, nova liga zamenila bi ABA ligu, bila bi nazvana "FIBA Premijer liga" i trenutno, između ostalog, ne bi mogla da garantuje klubovima prolaz u najjača evro-takmičenja: Evroligu i Evrokup.

U četvrtak su svoj zajednički stav o nastanku novog takmičenja saopštili najveći slovenački klubovi.

"Krka i Olimpija pružaju podršku aktuelnom regionalnom takmičenju - ABA ligi, koje na našim prostorima uspešno funkcioniše već 14 godina i otvara vrata klubovima za najelitnija takmičenja: Evroligu i Evrokup", objavljeno je na sajtu Krke, koju s klupe predvodi Aleksandar Džikić.

Slovenački šampion i vicešampion smatraju da ideja FIBA predstavlja "korak unazad" u pogledu organizacije regionalnog takmičenja, uz veliku zamerku da predlog "FIBA Premijer lige" uskraćuje klubovima mogućnost da učestvuju u menadžmentu i vođenju lige.

"Između ostalog, neprihvatljive su i neke druge odredbe predloga, koje se odnose na upravljačku strukturu i vođenje takmičenja - kako strukovno, tako i pravno-poslovno. Predlog FIBA postavlja klubove u organizaciono i tržišno podređen položaj", takođe je saopšteno.

Slovenački predstavnici u ABA ligi izrazili su veru u košarkaški savez svoje zemlje, insistirajući na tome da bi jedan od ključnih zadataka tamošnje krovne organizacije trebalo da bude borba za interes klubova u Sloveniji, kao osnivača Saveza, uz poštovanje međunarodnih organizacija, kao što je FIBA.

"Klubovi moraju sami odlučivati o svojoj sudbini", zaključeno je u zajedničkom saopštenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar