Видео: Е, тако се то ради!

Ако противнике не би убили брзим преносом лопте коју је на крају обично Лери Бирд смештао тамо где треба, Кевин Мекхејл, Роберт Периш и Дени Ејнџ докрајчили би их непогрешивим „пик енд ролом“. Погледајте како то раде мајстори…

Кошарка 01.05.2015 | 19:00
Видео: Е, тако се то ради!

Лери је био звезда тима, Роберт Периш звер у рекету, Кевин Мекхејл непремостиви одбрамбени зид, а Дени Ејнџ био је сјајан шутер и човек за „специјалне операције“. Велика тројка Бостон Селтикса (Бирд-Мекхејл-Периш) важи за најбољи офанзивни трио у историји НБА лиге. Заједно су освојили три шампионска прстена (1981, 1984, и 1986) а учествовали су укупно пет пута у финалима. У сезони 1985/1986. имали су скор од 67 победа и 15 пораза, са невероватних 40 победа и само једним поразом (од Портланда) код куће. Поменуте сезоне трио је заједно постизао 63,2 поена уз 27,4 скокова у просеку по утакмици, а наредне године били су још импресивнији (71,7 поена и 29,7 скокова). Те 1987. године поразио их је један други трио: Меџик-Џабар-Ворти. Тројка Селтикса постизала је педесет посто од укупног броја кошева које је читав тим Бостона давао, а били су и међу три водеће позиције у скоковима.

„Овај тим могао је да победи у утакмици било ког типа; брза, жестока, шутерска, дефанзивна, утакмица у надмудривању…Екипа је била уравнотежена, имала је извесну дубину, искуство, таленат, сјајно лидерство и врхунски менаџмент са Редом Ојербахом на челу. Наравно, имала је и легенду, Ларија Бирда“, описао је Селтиксе њихов центар Бил Волтон, који је 1986. проглашен за најбољег шестог играча године.

Човек који је био „мозак операције“ и главни архитекта иза вероватно најуспешнијег спортског клуба икада, био је легендарни тренер Арнолд Ред Ојербах (1917-2006). Увек с цигаретом у устима, експлозивни и, контроверзни Ред током каријере тренирао је укупно 11 играча који су постали чланови Куће Славних. Са Бостоном је од 1957. до 1966. освојио девет шампионских титула (осам заредом, што је непревазиђен подвиг у историји спорта). Такође, десет пута у шеснаест година са Селтиксима је био првак Источне Дивизије. Његов рекорд од 1.037 добијених утакмица укључујући и плеј-оф, касније је оборио Лени Вилкинс. Награда за најбољег тренера године у НБА лиги од 1965 носи његово име.

„Ред он Роундбалл“ је серија едукативних видео клипова у којима Ред објашњава основе кошаркашке игре у пракси, па се тако у њима у улози демонстратора поред поменутих Селтикса могу видети и Доктор Џеј, Пит Маравић, Бил Расел, Мозес Мелоун, Бернард Кинг и многи други. Уживајте…

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

01.05.2015 17:15

Лари Бирд ЛЕДЕНДА Косарке нема ста!

ОДГОВОРИТЕ