Video: E, tako se to radi!

Ako protivnike ne bi ubili brzim prenosom lopte koju je na kraju obično Leri Bird smeštao tamo gde treba, Kevin Mekhejl, Robert Periš i Deni Ejndž dokrajčili bi ih nepogrešivim „pik end rolom“. Pogledajte kako to rade majstori…

Košarka 01.05.2015 | 19:00
Video: E, tako se to radi!

Leri je bio zvezda tima, Robert Periš zver u reketu, Kevin Mekhejl nepremostivi odbrambeni zid, a Deni Ejndž bio je sjajan šuter i čovek za „specijalne operacije“. Velika trojka Boston Seltiksa (Bird-Mekhejl-Periš) važi za najbolji ofanzivni trio u istoriji NBA lige. Zajedno su osvojili tri šampionska prstena (1981, 1984, i 1986) a učestvovali su ukupno pet puta u finalima. U sezoni 1985/1986. imali su skor od 67 pobeda i 15 poraza, sa neverovatnih 40 pobeda i samo jednim porazom (od Portlanda) kod kuće. Pomenute sezone trio je zajedno postizao 63,2 poena uz 27,4 skokova u proseku po utakmici, a naredne godine bili su još impresivniji (71,7 poena i 29,7 skokova). Te 1987. godine porazio ih je jedan drugi trio: Medžik-Džabar-Vorti. Trojka Seltiksa postizala je pedeset posto od ukupnog broja koševa koje je čitav tim Bostona davao, a bili su i među tri vodeće pozicije u skokovima.

„Ovaj tim mogao je da pobedi u utakmici bilo kog tipa; brza, žestoka, šuterska, defanzivna, utakmica u nadmudrivanju…Ekipa je bila uravnotežena, imala je izvesnu dubinu, iskustvo, talenat, sjajno liderstvo i vrhunski menadžment sa Redom Ojerbahom na čelu. Naravno, imala je i legendu, Larija Birda“, opisao je Seltikse njihov centar Bil Volton, koji je 1986. proglašen za najboljeg šestog igrača godine.

Čovek koji je bio „mozak operacije“ i glavni arhitekta iza verovatno najuspešnijeg sportskog kluba ikada, bio je legendarni trener Arnold Red Ojerbah (1917-2006). Uvek s cigaretom u ustima, eksplozivni i, kontroverzni Red tokom karijere trenirao je ukupno 11 igrača koji su postali članovi Kuće Slavnih. Sa Bostonom je od 1957. do 1966. osvojio devet šampionskih titula (osam zaredom, što je neprevaziđen podvig u istoriji sporta). Takođe, deset puta u šesnaest godina sa Seltiksima je bio prvak Istočne Divizije. Njegov rekord od 1.037 dobijenih utakmica uključujući i plej-of, kasnije je oborio Leni Vilkins. Nagrada za najboljeg trenera godine u NBA ligi od 1965 nosi njegovo ime.

„Red on Roundball“ je serija edukativnih video klipova u kojima Red objašnjava osnove košarkaške igre u praksi, pa se tako u njima u ulozi demonstratora pored pomenutih Seltiksa mogu videti i Doktor Džej, Pit Maravić, Bil Rasel, Mozes Meloun, Bernard King i mnogi drugi. Uživajte…

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

01.05.2015 17:15

Lari Bird LEDENDA Kosarke nema sta!

ODGOVORITE