Мали акционари: Вратите нам "Боску"

Удружење малих акционара Робне куће Боска а.д. Бањалука данас је одржало конференцију за новинаре на Тргу Крајине на којој су информисали јавност да је на Скупштини УМА РК Боска а.д. Бањалука одржаној 18. априла донесена одлука да ће од 30. априла интензивирати активности на враћању више од  70% акција ове робне куће њеним стварним власницима, малим акционарима.

Република Српска 30.04.2015 | 22:34
Мали акционари: Вратите нам "Боску"

Предсједник Савеза УМА РС, Небојша Југовић је подсјетио да је РК Боска отворена 5. децембра 1978. године, и да је њена изградња финансирана кредитом који су пуних седам година отплаћивали и у цијелости исплатили мали акционари , тадашњи радници Боске. 

- Други пут смо ми мали акционари – радници, нас 873, Боску платили прије рата, по приватизационом моделу Анте Марковића тако што смо отплатили цјелокупни уписани износ интерних дионица и тако постали власници 67,69 % капитала РК Боска", нагласио је Југовић.

Он је подсјетио да је Основни суд Бањалука својим рјешењем од 20. марта 1996. године утврдио да су интерни дионичари власници 51,88% капитала и то рјешење никада није побијено.

- Трећи пут су мали акционари, односно радници, након приватизације уложили своје и ваучере чланова својих породица, чиме је нас око 1600 по трећи пут отплатило Боску. Дирекција за приватизацију РС брутално нас је опљачкала, тако што је наш капитал драстично умањила и незаконито га свела на само 16,8% капитала", истакао је Југовић и додао да је капитал интерних дионичара са 67,69 % сведен на 5% , док је 11,8% уписано по основу уложених ваучера.

Мали акционари – радници РК Боска, због незаконитог негирања њихових власничких права, наношења велике материјалне штете и повреде права на имовину још 17. марта 2008. године поднијели су тужбу против Републике Српске (Владе и Дирекције за приватизацију – чији је насљедник Инвестиционо-развојна банка РС и Министарства трговине и туризма РС) и против Робне куће Боска а.д. Бањалука.

Тужба се односи на утврђивање власништва по основу уписа и уплате интерних дионица, поврата дионица и промјене броја акција и акционарских удјела, признавања дионица и акција на основу њих, уписа у судски регистар и Централни регистар хартија од вриједности , те заштите имовинских права и накнаде штете.

- По поменутој тужби ни након пуних седам година дана није одржано чак ни припремно рочиште, већ се судови проглашавају ненадлежним: Основни суд Бањалука предмет је пребацио Окружном привредном суду Бањалука, који је предмет поново вратио Основном суду Бањалука, што је још један у низу доказа нефункционисања правосуђа Републике Српске", навео је Југовић.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

марко

30.04.2015 13:37

Револуција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

30.04.2015 13:39

Подрска малим акционарима и бивсим радницима Боске, које је овај резим на целу са Бајом брутално покрао, да би потом ту исту Боску поклонио тајкунима Мисковицу и Дјурицу. Мектицу, реагуј!!! П.С. Хвала БН-у на професионалности и објективности. Ви сте један од ријетких медија који је извјестио о овом данасњем протесту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

30.04.2015 13:46

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОГРЕШНО

30.04.2015 13:48

УМЈЕСТО, ШТО СТОЈИТЕ ПРЕД БОСКОМ, ТРЕБАТЕ СТАЈАТИ ПРЕД ПАЛАТОМ ПРЕДСЈЕДНИКА, ЈЕР ЈЕ ДОДИК, МНОГО ПРИЈЕ "ПРОДАЈЕ" БОСКЕ, ЂУРИЋЕВ И МИШКОВИЋЕВ САРАДНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

30.04.2015 14:19

Како да протестују против Додика кад су за њега гласали јер им је обецао рај на земљи?

Name

Руди

30.04.2015 14:10

Боска је криминална хоботница резима иза које стоји Дјуриц,предсједник дрзаве и њихов послусник директор Дакиц .Сипа да прво истрази Боску риба се цисти од главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисхко

30.04.2015 16:59

Бањалука: Отворена робна кућа "Боска" У Бањалуци је данас отворена реконструисана Робна кућа "Боска" у којој ће бити запослено више од 150 радника, а у овај пројекат нови власник - конзорцијум "Зекстра - Делта" уложио је 15 милиона евра. Блиц четвртак, 11. новембар 2010. | Срна Свечаном отварању "Боске" присуствовали су председник Народне скупштине РС Игор Радојичић, министри РС, председник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић и бројни привредници из РС и Србије. Председник "Зекстра групе" Драган Ђурић рекао је да је ово једна у низу инвестиција из Србије у Републици Српској, што је доказ провођења Споразума о специјалним и паралелним везама, који приближава две привреде. "Конзорцијум `Зекстра - Делта` уложио је 15 милиона евра у пројекат `Боска`. Запослено је више од 150 радника. У објекту има 27 пословних простора и заступљено је 47 светских и европских брендова", рекао је Ђурић, и додао да ће уложити још око четири милиона евра у фасаду, ресторан и друге реконструкције. Он је подсетио да је Конзорцијум "Зекстра - Делта" приликом куповине "Боске" преузео раније дугове. Председник Владе Српске Милорад Додик рекао је да су отварањем реновиране "Боске" демантована велика оспоравања и спекулације разних врста. "Видимо понуду која `Боску` сврстава у регионалне центре. Мислим да је ово важан дан за све нас, јер је све завршено уз велики ентузијазам и улагања, која је обезбдедио конзорцијум `Зекстра - Делта`", каже Додик. Он је подсетио да је Влада РС раније са конзорцијумом склопила уговор, имајући у виду потребу да се обезбеди сервисирање старих дугова и да се реши статус радника. "Ниједан радник који је овде раније био запослен није ни у судском, ни у жалбеном поступку. Сви су исплаћени и потписани су уговори о поравнању. Сви су намирени онако како је договорено са синдикатом `Боске`", рекао је Додик. Објављено на сајту блиц.рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

30.04.2015 17:02

Правда је мало спора , али стизе ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

30.04.2015 17:37

Нити је Боска оних бандита из Србије и Додика нити је она ваша. Боску је изградио читав радни народ регије Бањалука и има да буде враћена том власнику. Прије или касније и биће тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

30.04.2015 19:36

Не функционише ништа још од 1996 године. А посебно задњих 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

30.04.2015 21:58

Банда црвена износи паре од закупа Боске ,а менадзмент дузан 15 мил км.

ОДГОВОРИТЕ