Mali akcionari: Vratite nam "Bosku"

Udruženje malih akcionara Robne kuće Boska a.d. Banjaluka danas je održalo konferenciju za novinare na Trgu Krajine na kojoj su informisali javnost da je na Skupštini UMA RK Boska a.d. Banjaluka održanoj 18. aprila donesena odluka da će od 30. aprila intenzivirati aktivnosti na vraćanju više od  70% akcija ove robne kuće njenim stvarnim vlasnicima, malim akcionarima.

Republika Srpska 30.04.2015 | 22:34
Mali akcionari: Vratite nam "Bosku"

Predsjednik Saveza UMA RS, Nebojša Jugović je podsjetio da je RK Boska otvorena 5. decembra 1978. godine, i da je njena izgradnja finansirana kreditom koji su punih sedam godina otplaćivali i u cijelosti isplatili mali akcionari , tadašnji radnici Boske. 

- Drugi put smo mi mali akcionari – radnici, nas 873, Bosku platili prije rata, po privatizacionom modelu Ante Markovića tako što smo otplatili cjelokupni upisani iznos internih dionica i tako postali vlasnici 67,69 % kapitala RK Boska", naglasio je Jugović.

On je podsjetio da je Osnovni sud Banjaluka svojim rješenjem od 20. marta 1996. godine utvrdio da su interni dioničari vlasnici 51,88% kapitala i to rješenje nikada nije pobijeno.

- Treći put su mali akcionari, odnosno radnici, nakon privatizacije uložili svoje i vaučere članova svojih porodica, čime je nas oko 1600 po treći put otplatilo Bosku. Direkcija za privatizaciju RS brutalno nas je opljačkala, tako što je naš kapital drastično umanjila i nezakonito ga svela na samo 16,8% kapitala", istakao je Jugović i dodao da je kapital internih dioničara sa 67,69 % sveden na 5% , dok je 11,8% upisano po osnovu uloženih vaučera.

Mali akcionari – radnici RK Boska, zbog nezakonitog negiranja njihovih vlasničkih prava, nanošenja velike materijalne štete i povrede prava na imovinu još 17. marta 2008. godine podnijeli su tužbu protiv Republike Srpske (Vlade i Direkcije za privatizaciju – čiji je nasljednik Investiciono-razvojna banka RS i Ministarstva trgovine i turizma RS) i protiv Robne kuće Boska a.d. Banjaluka.

Tužba se odnosi na utvrđivanje vlasništva po osnovu upisa i uplate internih dionica, povrata dionica i promjene broja akcija i akcionarskih udjela, priznavanja dionica i akcija na osnovu njih, upisa u sudski registar i Centralni registar hartija od vrijednosti , te zaštite imovinskih prava i naknade štete.

- Po pomenutoj tužbi ni nakon punih sedam godina dana nije održano čak ni pripremno ročište, već se sudovi proglašavaju nenadležnim: Osnovni sud Banjaluka predmet je prebacio Okružnom privrednom sudu Banjaluka, koji je predmet ponovo vratio Osnovnom sudu Banjaluka, što je još jedan u nizu dokaza nefunkcionisanja pravosuđa Republike Srpske", naveo je Jugović.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

marko

30.04.2015 13:37

Revolucija!

ODGOVORITE
Name

Gaja BL

30.04.2015 13:39

Podrska malim akcionarima i bivsim radnicima Boske, koje je ovaj rezim na celu sa Bajom brutalno pokrao, da bi potom tu istu Bosku poklonio tajkunima Miskovicu i Djuricu. Mekticu, reaguj!!! P.S. Hvala BN-u na profesionalnosti i objektivnosti. Vi ste jedan od rijetkih medija koji je izvjestio o ovom danasnjem protestu...

ODGOVORITE
Name

SAŠA

30.04.2015 13:46

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

ПОГРЕШНО

30.04.2015 13:48

УМЈЕСТО, ШТО СТОЈИТЕ ПРЕД БОСКОМ, ТРЕБАТЕ СТАЈАТИ ПРЕД ПАЛАТОМ ПРЕДСЈЕДНИКА, ЈЕР ЈЕ ДОДИК, МНОГО ПРИЈЕ "ПРОДАЈЕ" БОСКЕ, ЂУРИЋЕВ И МИШКОВИЋЕВ САРАДНИК.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

30.04.2015 14:19

Kako da protestuju protiv Dodika kad su za njega glasali jer im je obecao raj na zemlji?

Name

Rudi

30.04.2015 14:10

Boska je kriminalna hobotnica rezima iza koje stoji Djuric,predsjednik drzave i njihov poslusnik direktor Dakic .Sipa da prvo istrazi Bosku riba se cisti od glave.

ODGOVORITE
Name

mishko

30.04.2015 16:59

Banjaluka: Otvorena robna kuća "Boska" U Banjaluci je danas otvorena rekonstruisana Robna kuća "Boska" u kojoj će biti zaposleno više od 150 radnika, a u ovaj projekat novi vlasnik - konzorcijum "Zekstra - Delta" uložio je 15 miliona evra. Blic četvrtak, 11. novembar 2010. | Srna Svečanom otvaranju "Boske" prisustvovali su predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, ministri RS, predsednik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i brojni privrednici iz RS i Srbije. Predsednik "Zekstra grupe" Dragan Đurić rekao je da je ovo jedna u nizu investicija iz Srbije u Republici Srpskoj, što je dokaz provođenja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, koji približava dve privrede. "Konzorcijum `Zekstra - Delta` uložio je 15 miliona evra u projekat `Boska`. Zaposleno je više od 150 radnika. U objektu ima 27 poslovnih prostora i zastupljeno je 47 svetskih i evropskih brendova", rekao je Đurić, i dodao da će uložiti još oko četiri miliona evra u fasadu, restoran i druge rekonstrukcije. On je podsetio da je Konzorcijum "Zekstra - Delta" prilikom kupovine "Boske" preuzeo ranije dugove. Predsednik Vlade Srpske Milorad Dodik rekao je da su otvaranjem renovirane "Boske" demantovana velika osporavanja i spekulacije raznih vrsta. "Vidimo ponudu koja `Bosku` svrstava u regionalne centre. Mislim da je ovo važan dan za sve nas, jer je sve završeno uz veliki entuzijazam i ulaganja, koja je obezbdedio konzorcijum `Zekstra - Delta`", kaže Dodik. On je podsetio da je Vlada RS ranije sa konzorcijumom sklopila ugovor, imajući u vidu potrebu da se obezbedi servisiranje starih dugova i da se reši status radnika. "Nijedan radnik koji je ovde ranije bio zaposlen nije ni u sudskom, ni u žalbenom postupku. Svi su isplaćeni i potpisani su ugovori o poravnanju. Svi su namireni onako kako je dogovoreno sa sindikatom `Boske`", rekao je Dodik. Objavljeno na sajtu blic.rs

ODGOVORITE
Name

Brane

30.04.2015 17:02

Pravda je malo spora , ali stize ..

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

30.04.2015 17:37

Niti je Boska onih bandita iz Srbije i Dodika niti je ona vaša. Bosku je izgradio čitav radni narod regije Banjaluka i ima da bude vraćena tom vlasniku. Prije ili kasnije i biće tako.

ODGOVORITE
Name

mali

30.04.2015 19:36

Ne funkcioniše ništa još od 1996 godine. A posebno zadnjih 10 godina.

ODGOVORITE
Name

Ratko

30.04.2015 21:58

Banda crvena iznosi pare od zakupa Boske ,a menadzment duzan 15 mil km.

ODGOVORITE