Анализа: Турска драма у финишу...!

Пакао у Истанбулу, спремите се за рат три силе! Дефинитивно најлуђа завршница неке од европских лига!

Фудбал 30.04.2015 | 23:20
Анализа: Турска драма у финишу...!

Аустрија има бечке клубове, БиХ Жеља и Сарајево, у Енглеској је неколико лондонских ривала и двојац из Манчестера, у Грчкој се стандардно "туку" Оли и ПАО, Италија има више паклених градских дербија, у Москви је велика четворка, у Србији "вечити", у Мадриду Атлетико све више прети Реалу, али нигде није таква лудница као у Истанбулу и Турској! Три љута непријатеља из мегаполиса где се спајају два света, запад и исток, Европа и Азија, а који је некада био престоница најмоћнијих царстава у историји цивилизације, равноправно се боре за најважније – титулу државног првака!

Лане је Фенербахче славио са девет бодова више. Последње два титуле Галатасарај је узео са +10 и +9. У сезони 2010/2011 Фенер је постао шампион због боље гол-разлике. Али у односу на Трабзон, јер тада је Бешикташ завршио пети са 28 бодова мање, а Галата на ужасном осмом месту и невероватних "минус 36". Последњу титулу Бешикташ је славио 2009. године, испред Сиваса, будући да су градски ривали остали на десет бодова мање, на четвртој и петој позицији...

Данас, ситуација је луђа него икада раније! До краја је остало тек шест кола, а истанбулске дивове дели само један бод! По 61 имају Бешикташ и Галатасарај, а 60 Фенербахче. Одмах је важно напоменути: у случају истог броја бодова, одлучује гол-разлика. Бешикташ има +23, Галатасарај +18, а најбољи је Фенербахче с +26, али и тренутно тим једним бодом мање...

Ако пак две екипе имају једнак број бодова и исту гол разлику, онда се гледа број постигнутих погодака. Да лудница буде потпуна, ту је најбоља Галата, која је до сада постигла 52 гола. Бешикташ има 49, Фенер 47...

Сва три ривала у последњих шест кола играће по три домаће и гостујуће утакмице. Ко је фаворит? Поглед на распоред каже – Фенербахче! Актуелни првак дочекује две екипе које су већ практично испале из лиге, те једну "безбрижну", а има и два гостовања код таквих клубова. Шкакљиво би им могло да буде гостовање Истанбул Басакшехиру, који је у борби за Европу.

Ипак, главни Фенербахчеов адут јесте чињеница да су се они "решили" дербија. А Галатасарај и Бешикташ још морају да играју међусобно. И то у претпоследњем, 33. колу! Тај двобој имаће и трећу навијачку страну – Фенерова армија фанова навијаће за реми. Осим ако се ствари до тада не развију неким чудним током, што је мало вероватно.

Славену Билићу и његовом Бешикташу би могло да буде најтеже. Осим утакмице са Галатасарајом, мора на ноге и Трабзону. То је искусан тим са неколико познатих имена (Кардозо, Екиџи, Босингва, Констан, Међани), која се бори за Лигу Европе, а кући има ватрену подршку и – није никакво чудо – само један пораз. Недавно је тамо изгубио и Галатасарај, а колико не воле великане из Истанбула, најбоље сведочи податак да су Трабзонови хулигани недавно пуцали на аутобус са играчима Фенербахчеа. Још им нису опростили титулу освојену на гол разлику из 2011. године...

Ево и сажето ко и шта све Бешикташ, Галатасарај и Фенербаче чека до краја сезоне:

БЕШИКТАШ (61 бод)

Билић као домаћин игра са три клуба из средине табеле. Газијантеп, Коња и Генчлербирлиги не могу ни горе, ни доле на табели, али неће то бити лаке утакмице за Црне орлове. Познато је да се стадион Бешикташа реновира, па они лутају по Турској и заправо иза себе немају тако јак навијачки хук. У последње време као домаћин играју у Анкари.

Кључне две утакмице за Бешикташ биће Трабзон и Галатасарај. Статистика је црна: у Трабзону је Бешикташ славио само једном у последњих пет сезона. Било је то 2011. године, исте оне када су последњи пут победили и Галатасарај, који у гостима нису савладали још од 2004. Не заборавимо и да Бешикташ у две истанбулске године нема победу у градским дербијима: против Галате (0-0-3) и Фенера (0-2-2) учинак му је 0-2-5!

Бешикташ још гостује и Ахисару, тренутно 11. тима лиге, који код куће има много ремија и тек два пораза. А предводи га искусан и опасан напад са старим грчким лисцем Теофанисом Гекасом, искусним Ломаном Луом Луом, препорођеним Рикардом ваз Теом и нама познатим Бруном Мезенгом. Уз њих ваља поменути и Дидијеа Зокору у везном реду. Црни орлови никада нису победили у Ахисару. Додуше, гостовали су у само два наврата, али и притом примили чак седам голова!

Распоред Бешикташа:

29. коло Трабзон– Бешикташ
30. коло Бешикташ – Газијантеп
31. коло Ахисар – Бешикташ
32. коло Бешикташ – Коња
33. коло Галатасарај – Бешикташ
34. коло Бешикташ – Генчлербирлиги

ГАЛАТАСАРАЈ (61 бод)

Галатасарај код куће, баш као и Бешикташ, чека Коњу и Генчлербирлиги. Наравно, и Билићев тим. Такође, иду у госте Акисару, али Мерсину и Ризеу. То су екипе које немају претераног резултатског мотива, а камоли императива. Али Мерсин са искусним Бразилцем Велитоном (Спартак Москва, Сао Пауло, Селта) у шпицу и Ризе са Лудовиком Обранијаком и Кајлом Лафертијем могу да буду незгодни ривали.

Снајдер и друштво мораће да буду опрезни на свом терену са Генчлербирлигијем. Реч је о клубу који, из неког необјашњивог разлога, последњих година никако не одговара Галати. У претходних 10 утакмица победили су их тек четири пута.

Распоред Галатасараја:

29. коло Ахисар – Галатасарај
30. коло Галатасарај – Коња
31. коло Мерсин – Галатасарај
32. коло Галатасарај – Генчлербирлиги
33. коло Галатасарај – Бешикташ
34. коло Ризе – Галатасарај

ФЕНЕРБАХЧЕ (60 бодова)

Фенер има тај један бод мање, али има и најповољнији распоред. Стижу им Баликесирспор и Ерџијес, клубови које само пука теорија може да спасе испадања. На Шукру Сарачоглу стадион долази и тренутно 12. Касимпаша, чија одбрана је статистички најгора у лиги. У гостима примају скоро 2,5 гола у просеку по утакмици. Међутим, екипа која су својим редовима има Андреаса Исаксона на голу, Рајана Донка у одбрани, сјајног аргентинског везисту Оскара Скаријонеа и нападачки тандем Рајан Бабел - Ерен Дердијок свакако није за потцењивање.

Што се гостујућих сусрета тиче, Фенер мора на ноге Сивасу, Мерсину и Истанбул Басакшехиру. И док би Мерсин требало рутински да реше, мораће добро да се се пазе преостала два гостовања. На Сивасовом терену нису добили последње четири утакмице, а последње славље су имали још 2011. године. Нигеријски нападачки тандем Енерамо – Утака представљаће главну опасност, а ту је и бразилски ветеран Сисињо. Истанбул Басакшехир се нада Лиги Европе. Код куће је изгубио само једну утакмицу, а знају како се изалзи на крај са Фенербахчеом – последње две сезоне код куће су их побеђивали.

Распоред Фенербахчеа:

29. коло Фенербахче – Баликесир
30. коло Сивас – Фенербахче
31. коло Фенербахче – Ерџијес
32. коло Мерсин – Фенербахче
33. коло Истанбул Басакшехир – Фенербахче
34. коло Фенербахче – Касимпаша

ДЕМБА БА ЧЕКА ПОДРШКУ, ГАЛАТА ВЕРУЈЕ У НОВУ ЕКСПЛОЗИЈУ БУРАКА, А ФЕНЕР СЕ УЗДА У ОДБРАНУ

Главни адут Бешикташа свакако је најбољи нападач турског првенства Демба Ба, тренутно други стрелац Суперлиге са 16 голова, од којег је ефикаснији само Фернандао (18) из Бурсе. Међутим, Сенегалцу је потребна подршка јер већ је помало изморен. Не заборавимо да је Бешикташ дуго трајао у Лиги Европе, а да је у Европу изашао још у августу у квалификацијама за Лигу шампиона. Демба Ба је у последња два месеца дао тек три гола, што значи да ће морати да се пробуде Соса и Гокхан Торе... А можда се Билићев џокер зове Ченк Тосун, ако је судити по невероватном голу главом са 14 метара овог резервног нападача против Карабука.

Напад је свакако најјаче оружје Галатасараја. Што и није чудо, када видите имена Снајдера, Бруме, Булута и – Бурака Јилмаза! Овај сјајни стрелац, аутор чудесна 33 поготка у дресу Трабзона у сезони 2011/2012, имао је проблема са повредама, али полако се буди... Навијачи Галате прижељкују "бум" Бурака који у последње четири сезоне никада није био испод 16 голова. Тренутно их на конту има 14.

И док Бешикташ, а поготово Галатасарај, имају проблеме са одбранама, управо је дефанзива јача страна Фенербахчеа. Они су актуелни прваци и некако највише знају да играју "на резултат". У 28 кола примили су тек 21 гол – 10 код куће, 11 у гостима. Чак седам утакмица добили су резултатом 1:0.

ОД 28 РУНДИ САМО ДВА КОЛА ВЕЛИКАНИ НИСУ БИЛИ ПРВИ... НАЈВИШЕ НА ЧЕЛУ ПРОВЕО БЕШИКТАШ

Само два кола провео је неко ван великог трија на врху првенствене табеле. Био је то Ахисар, још тамо на почетку сезоне, у 3. и 4. колу. Највише рунди - 12 - као водећи је провео Бешикташ. Галатасарај је у девет наврата био први, а Фенербахче само у пет...

Бешикташ је, логично, имао и најдужи низ на првом месту, од 11. до 15. кола. Галате на челу лествице није било од 9, па све до 21. кола, док је Фенер први пут засео на врх у 10. колу. Били су водећи и од 16. до 18. кола, а онда и након 27. кола.

У последње три рунде на врху су се изменали сви... Галата, Фенер, па сада Бешикташ. Тотална лудница!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

боби

30.04.2015 21:53

Они нас бомбама а ми о њихивом спорту

ОДГОВОРИТЕ