Analiza: Turska drama u finišu...!

Pakao u Istanbulu, spremite se za rat tri sile! Definitivno najluđa završnica neke od evropskih liga!

Fudbal 30.04.2015 | 23:20
Analiza: Turska drama u finišu...!

Austrija ima bečke klubove, BiH Želja i Sarajevo, u Engleskoj je nekoliko londonskih rivala i dvojac iz Mančestera, u Grčkoj se standardno "tuku" Oli i PAO, Italija ima više paklenih gradskih derbija, u Moskvi je velika četvorka, u Srbiji "večiti", u Madridu Atletiko sve više preti Realu, ali nigde nije takva ludnica kao u Istanbulu i Turskoj! Tri ljuta neprijatelja iz megapolisa gde se spajaju dva sveta, zapad i istok, Evropa i Azija, a koji je nekada bio prestonica najmoćnijih carstava u istoriji civilizacije, ravnopravno se bore za najvažnije – titulu državnog prvaka!

Lane je Fenerbahče slavio sa devet bodova više. Poslednje dva titule Galatasaraj je uzeo sa +10 i +9. U sezoni 2010/2011 Fener je postao šampion zbog bolje gol-razlike. Ali u odnosu na Trabzon, jer tada je Bešiktaš završio peti sa 28 bodova manje, a Galata na užasnom osmom mestu i neverovatnih "minus 36". Poslednju titulu Bešiktaš je slavio 2009. godine, ispred Sivasa, budući da su gradski rivali ostali na deset bodova manje, na četvrtoj i petoj poziciji...

Danas, situacija je luđa nego ikada ranije! Do kraja je ostalo tek šest kola, a istanbulske divove deli samo jedan bod! Po 61 imaju Bešiktaš i Galatasaraj, a 60 Fenerbahče. Odmah je važno napomenuti: u slučaju istog broja bodova, odlučuje gol-razlika. Bešiktaš ima +23, Galatasaraj +18, a najbolji je Fenerbahče s +26, ali i trenutno tim jednim bodom manje...

Ako pak dve ekipe imaju jednak broj bodova i istu gol razliku, onda se gleda broj postignutih pogodaka. Da ludnica bude potpuna, tu je najbolja Galata, koja je do sada postigla 52 gola. Bešiktaš ima 49, Fener 47...

Sva tri rivala u poslednjih šest kola igraće po tri domaće i gostujuće utakmice. Ko je favorit? Pogled na raspored kaže – Fenerbahče! Aktuelni prvak dočekuje dve ekipe koje su već praktično ispale iz lige, te jednu "bezbrižnu", a ima i dva gostovanja kod takvih klubova. Škakljivo bi im moglo da bude gostovanje Istanbul Basakšehiru, koji je u borbi za Evropu.

Ipak, glavni Fenerbahčeov adut jeste činjenica da su se oni "rešili" derbija. A Galatasaraj i Bešiktaš još moraju da igraju međusobno. I to u pretposlednjem, 33. kolu! Taj dvoboj imaće i treću navijačku stranu – Fenerova armija fanova navijaće za remi. Osim ako se stvari do tada ne razviju nekim čudnim tokom, što je malo verovatno.

Slavenu Biliću i njegovom Bešiktašu bi moglo da bude najteže. Osim utakmice sa Galatasarajom, mora na noge i Trabzonu. To je iskusan tim sa nekoliko poznatih imena (Kardozo, Ekidži, Bosingva, Konstan, Međani), koja se bori za Ligu Evrope, a kući ima vatrenu podršku i – nije nikakvo čudo – samo jedan poraz. Nedavno je tamo izgubio i Galatasaraj, a koliko ne vole velikane iz Istanbula, najbolje svedoči podatak da su Trabzonovi huligani nedavno pucali na autobus sa igračima Fenerbahčea. Još im nisu oprostili titulu osvojenu na gol razliku iz 2011. godine...

Evo i sažeto ko i šta sve Bešiktaš, Galatasaraj i Fenerbače čeka do kraja sezone:

BEŠIKTAŠ (61 bod)

Bilić kao domaćin igra sa tri kluba iz sredine tabele. Gazijantep, Konja i Genčlerbirligi ne mogu ni gore, ni dole na tabeli, ali neće to biti lake utakmice za Crne orlove. Poznato je da se stadion Bešiktaša renovira, pa oni lutaju po Turskoj i zapravo iza sebe nemaju tako jak navijački huk. U poslednje vreme kao domaćin igraju u Ankari.

Ključne dve utakmice za Bešiktaš biće Trabzon i Galatasaraj. Statistika je crna: u Trabzonu je Bešiktaš slavio samo jednom u poslednjih pet sezona. Bilo je to 2011. godine, iste one kada su poslednji put pobedili i Galatasaraj, koji u gostima nisu savladali još od 2004. Ne zaboravimo i da Bešiktaš u dve istanbulske godine nema pobedu u gradskim derbijima: protiv Galate (0-0-3) i Fenera (0-2-2) učinak mu je 0-2-5!

Bešiktaš još gostuje i Ahisaru, trenutno 11. tima lige, koji kod kuće ima mnogo remija i tek dva poraza. A predvodi ga iskusan i opasan napad sa starim grčkim liscem Teofanisom Gekasom, iskusnim Lomanom Luom Luom, preporođenim Rikardom vaz Teom i nama poznatim Brunom Mezengom. Uz njih valja pomenuti i Didijea Zokoru u veznom redu. Crni orlovi nikada nisu pobedili u Ahisaru. Doduše, gostovali su u samo dva navrata, ali i pritom primili čak sedam golova!

Raspored Bešiktaša:

29. kolo Trabzon– Bešiktaš
30. kolo Bešiktaš – Gazijantep
31. kolo Ahisar – Bešiktaš
32. kolo Bešiktaš – Konja
33. kolo Galatasaraj – Bešiktaš
34. kolo Bešiktaš – Genčlerbirligi

GALATASARAJ (61 bod)

Galatasaraj kod kuće, baš kao i Bešiktaš, čeka Konju i Genčlerbirligi. Naravno, i Bilićev tim. Takođe, idu u goste Akisaru, ali Mersinu i Rizeu. To su ekipe koje nemaju preteranog rezultatskog motiva, a kamoli imperativa. Ali Mersin sa iskusnim Brazilcem Velitonom (Spartak Moskva, Sao Paulo, Selta) u špicu i Rize sa Ludovikom Obranijakom i Kajlom Lafertijem mogu da budu nezgodni rivali.

Snajder i društvo moraće da budu oprezni na svom terenu sa Genčlerbirligijem. Reč je o klubu koji, iz nekog neobjašnjivog razloga, poslednjih godina nikako ne odgovara Galati. U prethodnih 10 utakmica pobedili su ih tek četiri puta.

Raspored Galatasaraja:

29. kolo Ahisar – Galatasaraj
30. kolo Galatasaraj – Konja
31. kolo Mersin – Galatasaraj
32. kolo Galatasaraj – Genčlerbirligi
33. kolo Galatasaraj – Bešiktaš
34. kolo Rize – Galatasaraj

FENERBAHČE (60 bodova)

Fener ima taj jedan bod manje, ali ima i najpovoljniji raspored. Stižu im Balikesirspor i Erdžijes, klubovi koje samo puka teorija može da spase ispadanja. Na Šukru Saračoglu stadion dolazi i trenutno 12. Kasimpaša, čija odbrana je statistički najgora u ligi. U gostima primaju skoro 2,5 gola u proseku po utakmici. Međutim, ekipa koja su svojim redovima ima Andreasa Isaksona na golu, Rajana Donka u odbrani, sjajnog argentinskog vezistu Oskara Skarijonea i napadački tandem Rajan Babel - Eren Derdijok svakako nije za potcenjivanje.

Što se gostujućih susreta tiče, Fener mora na noge Sivasu, Mersinu i Istanbul Basakšehiru. I dok bi Mersin trebalo rutinski da reše, moraće dobro da se se paze preostala dva gostovanja. Na Sivasovom terenu nisu dobili poslednje četiri utakmice, a poslednje slavlje su imali još 2011. godine. Nigerijski napadački tandem Eneramo – Utaka predstavljaće glavnu opasnost, a tu je i brazilski veteran Sisinjo. Istanbul Basakšehir se nada Ligi Evrope. Kod kuće je izgubio samo jednu utakmicu, a znaju kako se izalzi na kraj sa Fenerbahčeom – poslednje dve sezone kod kuće su ih pobeđivali.

Raspored Fenerbahčea:

29. kolo Fenerbahče – Balikesir
30. kolo Sivas – Fenerbahče
31. kolo Fenerbahče – Erdžijes
32. kolo Mersin – Fenerbahče
33. kolo Istanbul Basakšehir – Fenerbahče
34. kolo Fenerbahče – Kasimpaša

DEMBA BA ČEKA PODRŠKU, GALATA VERUJE U NOVU EKSPLOZIJU BURAKA, A FENER SE UZDA U ODBRANU

Glavni adut Bešiktaša svakako je najbolji napadač turskog prvenstva Demba Ba, trenutno drugi strelac Superlige sa 16 golova, od kojeg je efikasniji samo Fernandao (18) iz Burse. Međutim, Senegalcu je potrebna podrška jer već je pomalo izmoren. Ne zaboravimo da je Bešiktaš dugo trajao u Ligi Evrope, a da je u Evropu izašao još u avgustu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Demba Ba je u poslednja dva meseca dao tek tri gola, što znači da će morati da se probude Sosa i Gokhan Tore... A možda se Bilićev džoker zove Čenk Tosun, ako je suditi po neverovatnom golu glavom sa 14 metara ovog rezervnog napadača protiv Karabuka.

Napad je svakako najjače oružje Galatasaraja. Što i nije čudo, kada vidite imena Snajdera, Brume, Buluta i – Buraka Jilmaza! Ovaj sjajni strelac, autor čudesna 33 pogotka u dresu Trabzona u sezoni 2011/2012, imao je problema sa povredama, ali polako se budi... Navijači Galate priželjkuju "bum" Buraka koji u poslednje četiri sezone nikada nije bio ispod 16 golova. Trenutno ih na kontu ima 14.

I dok Bešiktaš, a pogotovo Galatasaraj, imaju probleme sa odbranama, upravo je defanziva jača strana Fenerbahčea. Oni su aktuelni prvaci i nekako najviše znaju da igraju "na rezultat". U 28 kola primili su tek 21 gol – 10 kod kuće, 11 u gostima. Čak sedam utakmica dobili su rezultatom 1:0.

OD 28 RUNDI SAMO DVA KOLA VELIKANI NISU BILI PRVI... NAJVIŠE NA ČELU PROVEO BEŠIKTAŠ

Samo dva kola proveo je neko van velikog trija na vrhu prvenstvene tabele. Bio je to Ahisar, još tamo na početku sezone, u 3. i 4. kolu. Najviše rundi - 12 - kao vodeći je proveo Bešiktaš. Galatasaraj je u devet navrata bio prvi, a Fenerbahče samo u pet...

Bešiktaš je, logično, imao i najduži niz na prvom mestu, od 11. do 15. kola. Galate na čelu lestvice nije bilo od 9, pa sve do 21. kola, dok je Fener prvi put zaseo na vrh u 10. kolu. Bili su vodeći i od 16. do 18. kola, a onda i nakon 27. kola.

U poslednje tri runde na vrhu su se izmenali svi... Galata, Fener, pa sada Bešiktaš. Totalna ludnica!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bobi

30.04.2015 21:53

Oni nas bombama a mi o njihivom sportu

ODGOVORITE