Било је нагодби и притисака на Суд

Некадашњи тужилац Хашког трибунала у процесу против Слободана Милошевића Џефри Најс изјавио је да је током рада Трибунала било нагодби и притисака на суд.

Србија 30.04.2015 | 12:43
Било је нагодби и притисака на Суд

Он је у интервјуу за нови број НИН-а казао да је бивши главни тужилац Трибунала Карла дел Понте, направила договор са српским властима да се "затамне" документа који се односе на транскрипте са седница Врховног савета одбране СР Југославије.

"Ти документи су отворени на суђењу генералу Момчилу Перишићу, а многи Бошњаци верују да су управо сакривени делови могли да буду кључни за пресуду Међународног суда правде по тужби БиХ за геноцид“, казао је Најс.

Он је, такође, навео да су правници који су радили на случају Рамуша Харадинаја Дел Понтеовој сугерисали да нема довољно доказа за оптужницу, али и да је она инструисала двојицу правника да се Харадинај ипак оптужи.

"Карла дел Понте је очекивала да ће оптужујући Харадинаја одобровољити српску страну да ухапси Караџића и Младића“, рекао је Најс.Најс је нагласио да је било притисака и на суђењу Слободану Милошевићу да су долазили из Србије, те да су се односили су се на транскрипте Врховног савета одбране СР Југославије.

Бивши заменик главног тужиоца подвукао је да је било притисака који су се односили не пресретнуте разговоре Милошевића и Ратка Младића. Он тврди да су то били разговори који показују да је Милошевић био упознат са догађајима у Сребреници.

"Друго, из ових разговора постаје јасно колико је Запад могао бити обавештен шта се тамо догађало. Били смо близу тога да од Суда добијемо одобрење да тражимо те разговоре, али је Карла дел Понте била под притиском да повуче тај захтев."

Најс је НиН-у рекао да зна ко је вршио притисак, али да му "није дозвољено да то каже". "У сваком случају, овде притисак није долазио из Србије“, казао је Најс.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

007

30.04.2015 10:56

Зашто сви ВИ који завршите"прљав"посао,по одласку са функције или задатка,сада говорите о нерегуларности??Можда "перете"своју савест или жалите да је уновчите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

30.04.2015 11:49

Или покусава да збари новог децка

Name

ВРС РВИ

30.04.2015 15:42

Ово му је вјероватно реклама за књигу коју је већ написао. Мало су га плаћали па ради хонорарно.

Name

ЖИКА Ж

30.04.2015 12:12

ЕВРОПА ЋЕ ГОРЈЕТИ У ПАКЛУ ЗА СВЕ ШТО СУ УРАДИЛИ КРАЈЕМ 20. И ПОЧЕТКОМ 21. ВИЈЕКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

30.04.2015 12:35

Све сто је створено силом лазима преварама подметањима никад није опстало!Римско Царство,Османлиско царство,Аустругарска колонија,НАТО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако то иде

30.04.2015 12:49

И тако се Србија извукла :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

чуј шеге

01.05.2015 08:26

Па, Карла 'навијала' за нас, а ми нисмо знали...

ОДГОВОРИТЕ