Bilo je nagodbi i pritisaka na Sud

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala u procesu protiv Slobodana Miloševića Džefri Najs izjavio je da je tokom rada Tribunala bilo nagodbi i pritisaka na sud.

Srbija 30.04.2015 | 12:43
Bilo je nagodbi i pritisaka na Sud

On je u intervjuu za novi broj NIN-a kazao da je bivši glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte, napravila dogovor sa srpskim vlastima da se "zatamne" dokumenta koji se odnose na transkripte sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije.

"Ti dokumenti su otvoreni na suđenju generalu Momčilu Perišiću, a mnogi Bošnjaci veruju da su upravo sakriveni delovi mogli da budu ključni za presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH za genocid“, kazao je Najs.

On je, takođe, naveo da su pravnici koji su radili na slučaju Ramuša Haradinaja Del Ponteovoj sugerisali da nema dovoljno dokaza za optužnicu, ali i da je ona instruisala dvojicu pravnika da se Haradinaj ipak optuži.

"Karla del Ponte je očekivala da će optužujući Haradinaja odobrovoljiti srpsku stranu da uhapsi Karadžića i Mladića“, rekao je Najs.Najs je naglasio da je bilo pritisaka i na suđenju Slobodanu Miloševiću da su dolazili iz Srbije, te da su se odnosili su se na transkripte Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije.

Bivši zamenik glavnog tužioca podvukao je da je bilo pritisaka koji su se odnosili ne presretnute razgovore Miloševića i Ratka Mladića. On tvrdi da su to bili razgovori koji pokazuju da je Milošević bio upoznat sa događajima u Srebrenici.

"Drugo, iz ovih razgovora postaje jasno koliko je Zapad mogao biti obavešten šta se tamo događalo. Bili smo blizu toga da od Suda dobijemo odobrenje da tražimo te razgovore, ali je Karla del Ponte bila pod pritiskom da povuče taj zahtev."

Najs je NiN-u rekao da zna ko je vršio pritisak, ali da mu "nije dozvoljeno da to kaže". "U svakom slučaju, ovde pritisak nije dolazio iz Srbije“, kazao je Najs.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

007

30.04.2015 12:56

Zašto svi VI koji završite"prljav"posao,po odlasku sa funkcije ili zadatka,sada govorite o neregularnosti??Možda "perete"svoju savest ili žalite da je unovčite?

ODGOVORITE
Name

Ostoja

30.04.2015 13:49

Ili pokusava da zbari novog decka

Name

VRS RVI

30.04.2015 17:42

Ovo mu je vjerovatno reklama za knjigu koju je već napisao. Malo su ga plaćali pa radi honorarno.

Name

ЖИКА Ж

30.04.2015 14:12

ЕВРОПА ЋЕ ГОРЈЕТИ У ПАКЛУ ЗА СВЕ ШТО СУ УРАДИЛИ КРАЈЕМ 20. И ПОЧЕТКОМ 21. ВИЈЕКА.

ODGOVORITE
Name

snouden

30.04.2015 14:35

Sve sto je stvoreno silom lazima prevarama podmetanjima nikad nije opstalo!Rimsko Carstvo,Osmanlisko carstvo,Austrugarska kolonija,NATO!!!!

ODGOVORITE
Name

Tako to ide

30.04.2015 14:49

I tako se Srbija izvukla :)

ODGOVORITE
Name

čuj šege

01.05.2015 10:26

Pa, Karla 'navijala' za nas, a mi nismo znali...

ODGOVORITE