Боле вас леђа? То је зато што сте мајмун!

Имате ли проблема с боловима у доњем делу леђа? Веровали или не, ваши пршљенови су налик на пршљенове шимпанзе. Сазнајте шта то значи:

Занимљивости 30.04.2015 | 12:22
Боле вас леђа? То је зато што сте мајмун!

Да ли сте знали да доктори не могу да разликују пршљенове шимпанзе од пршљенова људи који пате од болова у доњем делу леђа?

Шимпанзе не могу дуго да ходају на две ноге јер је њихова кичма више прилагођена кретању на четири ноге. Људи су, с друге стране, да би могли да ходају на две ноге адаптирали свој скелет, између осталог и облик кичме.

Међутим, ако је веровати научницима из Шкотске, Канаде и Исланда, нису сви људи еволуирали у том правцу. Испоставило се да многи људи који имају проблема с боловима у доњем делу леђа имају пршљенове који су скоро исти као код шимпанзе.

"Открили смо да пршљенови људи који имају проблема са дикусом, по облику много више подсећају на пршљенове наших најближих рођака, шимпанзи" – објаснио је професор Марк Колард, један од истраживача.

Током истраживања, научници су упоређивали пршљенове шимпанзи, орангутана и људи, оних који су патили од болова у доњем делу леђа, као и оних који нису.

 

Пршљенове шимпанзи, орангутана и здравих људи било је лако разликовати, међутим, једва да се могла уочити разлика између пршљенова шимпанзи и људи с болесном кичмом.

Дакле, поставља се питање, да ли то значи да су јуди с боловима у доњем делу леђа мање еволуирали од осталих? Па, не баш. Еволуција је комплексан процес и постоје многе варијације њеног правца. Нису се сви прилагодили на исти начин.

Они људи чији пршљенови су слични шимпанзиним, и даље имају читав низ других особина које указују на добру прилагођеност ходању на две ноге.

Истраживачи верују да ће ова студија помоћи лекарима да боље разумеју, дијагностикују, лече и предвиде проблеме с доњим делом леђа.

А требало би и да баци светлост на процес еволуције и разјасни како смо се прилагодили ходању на две ноге.

Извор: Телеграф

Коментари / 0

Оставите коментар