Ово је најсавршенија 3Д мапа свемира

Астрофизичари Универзитета у Ватерлоу направили су најбољу тродимензионалну мапу свемира до сада. Она обухвата готово два милиона светлосних година и научници се надају да ће допринети лакшем разумевању ширења свемира и омогућити стицање нових знања о тамној материји, једној од највећих мистерија физике.

Занимљивости 30.04.2015 | 11:45
Ово је најсавршенија 3Д мапа свемира

Белим крстом је означена наша галаксија, Млечни пут. Области са одређеним бројем галаксија обележене су светлоплавом или белом бојом, а црвеном бојом је означен Шеплијев супергалактички кластер, који се састоји од великог броја галаксија које су веома близу једна другој.

Тамноплавом бојом обележена су подручја с малобројним галаксијама. Део мапе на ивицама, обојен уједначеном плавом бојом још није истражен.

Иако се не очекује да ће људи у блиској будућности посетити дубоки свемир, мапа је корисна зато што ће моћи да покаже на који начин се шири унвиерзум.
Научници су открили да се галаксије крећу различитим брзинама. Примера ради, наша галаксија Млечни пут и суседна галаксија Андромеда крећу се брзином од два милиона километара на сат.

Мапу су направили професор Мајкл Хадсон, Џонатан Карик и Стефан Тарнбул са Катедре за физику и астрономију Универзитета у Ватерлоу, у сарадњи са Гилемом Лавоом са Института за астрофизику у Паризу.

“Боље разумевање тамне материје је од кључног значаја за разумевање настанка галаксија и структура у којима су смештене, попут галактичких јата, супергалактичких јата и празнина”, објаснио је Хадсон за Пхyс.орг.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар