Ovo je najsavršenija 3D mapa svemira

Astrofizičari Univerziteta u Vaterlou napravili su najbolju trodimenzionalnu mapu svemira do sada. Ona obuhvata gotovo dva miliona svetlosnih godina i naučnici se nadaju da će doprineti lakšem razumevanju širenja svemira i omogućiti sticanje novih znanja o tamnoj materiji, jednoj od najvećih misterija fizike.

Zanimljivosti 30.04.2015 | 11:45
Ovo je najsavršenija 3D mapa svemira

Belim krstom je označena naša galaksija, Mlečni put. Oblasti sa određenim brojem galaksija obeležene su svetloplavom ili belom bojom, a crvenom bojom je označen Šeplijev supergalaktički klaster, koji se sastoji od velikog broja galaksija koje su veoma blizu jedna drugoj.

Tamnoplavom bojom obeležena su područja s malobrojnim galaksijama. Deo mape na ivicama, obojen ujednačenom plavom bojom još nije istražen.

Iako se ne očekuje da će ljudi u bliskoj budućnosti posetiti duboki svemir, mapa je korisna zato što će moći da pokaže na koji način se širi unvierzum.
Naučnici su otkrili da se galaksije kreću različitim brzinama. Primera radi, naša galaksija Mlečni put i susedna galaksija Andromeda kreću se brzinom od dva miliona kilometara na sat.

Mapu su napravili profesor Majkl Hadson, Džonatan Karik i Stefan Tarnbul sa Katedre za fiziku i astronomiju Univerziteta u Vaterlou, u saradnji sa Gilemom Lavoom sa Instituta za astrofiziku u Parizu.

“Bolje razumevanje tamne materije je od ključnog značaja za razumevanje nastanka galaksija i struktura u kojima su smeštene, poput galaktičkih jata, supergalaktičkih jata i praznina”, objasnio je Hadson za Phys.org.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar