И Њемачка шпијунирала европске званичнике

Њемачке обавјештајне агенције шпијунирале су највише француске и званичнике Европске комисије за потребе америчке Агенције за националну безбједност /НСА/, пише данашње издање њемачког дневника "Зидојче цајтунг".

Свијет 30.04.2015 | 11:04
И Њемачка шпијунирала европске званичнике

Према писању листа, њемачка обавјештајна агенција БНД помагала је НСА у обављању "политичке шпијунаже" праћењем највишерангираних званичника у француском Министарству спољних послова, Јелисејској палати и у Европској комисији.

Аналитичари наводе да је Влада њемачког канцелара Ангеле Меркел дуго приказивана као жртва савезничке шпијунаже, али се од почетка седмице суочава са медијским извјештајима о њемачкој шпијунажи европских фирми у корист САД.

Њемачки дневник "Билд" је, позивајући се на документе обавјештајних агенција, писао почетком седмице да је канцеларија канцелара током првог мандата Меркелове на тој функцији била обавијештена о њемачкој умијешаности у америчку економску шпијунажу, али да није реаговала.

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мајцер понудио је да наредне седмице пред парламентарним комитетом изнесе објашњење. Међутим, опозиција је већ оптужила Владу за лаж да ништа нису знали о економској шпијунажи НСА.

"Категорично одбацујем процјене да Влада није говорила истину", рекао је портпарол њемачке Владе Штефан Зејберт на јучерашњој конференцији за штампу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дриблинг

30.04.2015 11:15

Па ваљда је јасно да сви шпијунирају све.

ОДГОВОРИТЕ