I Njemačka špijunirala evropske zvaničnike

Njemačke obavještajne agencije špijunirale su najviše francuske i zvaničnike Evropske komisije za potrebe američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/, piše današnje izdanje njemačkog dnevnika "Zidojče cajtung".

Svijet 30.04.2015 | 11:04
I Njemačka špijunirala evropske zvaničnike

Prema pisanju lista, njemačka obavještajna agencija BND pomagala je NSA u obavljanju "političke špijunaže" praćenjem najvišerangiranih zvaničnika u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova, Jelisejskoj palati i u Evropskoj komisiji.

Analitičari navode da je Vlada njemačkog kancelara Angele Merkel dugo prikazivana kao žrtva savezničke špijunaže, ali se od početka sedmice suočava sa medijskim izvještajima o njemačkoj špijunaži evropskih firmi u korist SAD.

Njemački dnevnik "Bild" je, pozivajući se na dokumente obavještajnih agencija, pisao početkom sedmice da je kancelarija kancelara tokom prvog mandata Merkelove na toj funkciji bila obaviještena o njemačkoj umiješanosti u američku ekonomsku špijunažu, ali da nije reagovala.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Majcer ponudio je da naredne sedmice pred parlamentarnim komitetom iznese objašnjenje. Međutim, opozicija je već optužila Vladu za laž da ništa nisu znali o ekonomskoj špijunaži NSA.

"Kategorično odbacujem procjene da Vlada nije govorila istinu", rekao je portparol njemačke Vlade Štefan Zejbert na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dribling

30.04.2015 11:15

Pa valjda je jasno da svi špijuniraju sve.

ODGOVORITE