БиХ повећала увоз робе из држава ЕФТЕ

БиХ, од почетка ове године и ступања на снагу Споразума о слободној трговини са земљама чланицама Европског удружења слободне трговине (ЕФТА), није постигла позитиван ефекат извоза у те земље, већ је, напротив, само повећала увоз робе из ових земаља, показују званични подаци.

Босна и Херцеговина 30.04.2015 | 08:04
БиХ повећала увоз робе из држава ЕФТЕ

Тиме се очигледно нису обистиниле најаве са почетка године да је примјена Споразума о слободној трговини између БиХ и ЕФТА велика шанса за бх. извоз и да отвара нове могућности за повећање трговине, јер је бх. привредници, по свему судећи, нису препознали.

Наиме, када се упореде подаци Агенције за статистику БиХ за први квартал ове и прошле године, примјећује се да је у 2015. години бх. извоз с овим земљама опао за чак 27 одсто, док је истовремено увоз порастао за 28,3 одсто. Према подацима ове агенције, за прва три мјесеца ове године БиХ је у земље ЕФТА остварила укупан извоз у вриједности од 37,33 милиона КМ, док је истовремено укупна вриједност увоза из земаља чланица ЕФТА износила 28,37 милиона марака.

Посматрано по земљама чланицама, БиХ је у првом кварталу ове године остварила укупан извоз на тржиште Норвешке од 3,64 милиона КМ, који је већи за 2,9 одсто, док је укупан увоз биљежио 2,48 милиона КМ и већи је за 34,9 одсто. БиХ је на швајцарско тржиште извезла робе и услуга у вриједности од 33,52 милиона КМ, што је мање за 29,4 одсто, док је истовремено из ове земље увезла 25,62 милиона КМ, што чини пораст за 29,4 одсто.

Такође, БиХ је ове године с Исландом остварила извоз од 1.000 КМ, док је истовремено увезла 217.000 КМ робе и услуга. БиХ је с Лихтенштајном остварила извоз од 158.000 КМ, док је истовремено увезла производа у вриједности од 50.000 КМ.

Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, рекао је да је БиХ са ЕФТА у истом положају као и са ЕУ, јер су исти услови који се морају остварити, како би извозили на та тржишта."Увијек се враћамо на исто када је у питању извоз, а то је прича о стандардима, које БиХ не испуњава, затим прича о лабораторијама, које нису изграђене на прелазима", казао је Васић и додао да је позната чињеница да Швајцарска увози више од 50 одсто прехрамбених производа.

Како је истакао, то је шанса за БиХ, која је остварљива тек када се испуне услови за извоз тих производа у ЕУ."Ми немамо царинске баријере за извоз млијека, али не испуњавамо услове и стандарде које они траже, и ту настаје проблем, како за извоз у ЕУ, тако и за извоз у земље ЕФТА", истакао је он.

Васић оцјењује да се примјеном Споразума о слободној трговини између БиХ и ЕФТА од почетка ове године ништа ново није десило, осим одлуке када је у питању извоз, док ЕФТА при увозу у БиХ користи све предности споразума, а то је могућност извоза у БиХ без баријера.

"Иста прича ће се десити и са ЕУ ако укину царинска ограничења, која Хрватска тражи и лобира у ЕУ да се од 1. јануара укину све баријере и имаћемо ситуацију за све производе, као за оне који нису имали царину", рекао је Васић. Како каже, БиХ је у прошлој години, извезла пет милиона КМ сирева, а увезла 55 милиона КМ, зато што нема царине на сиреве.

"Такву судбину ће доживјети сви производи ако се укину царине, јер ми нисмо способни да извозимо своје производе. Држава није омогућила контроле које је наметнула ЕУ, а исто тако и земље ЕФТА", истакао је он.Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, рекао је да се у спољнотрговинској размјени са ЕФТА, у суштини ради о малим износима.

"Међутим, овај тренд показује да су предузећа која долазе из земаља ЕФТА искористила своје предности из потписаног споразума, док то са друге стране очито домаћа предузећа нису учинила", рекао је Благојевић.

Због тога је, како каже, у наредном периоду, када будемо имали мало комплетнију слику укупне спољнотрговиснке размјене са земљама ЕФТА, неопходно анализирати структуру производа који долазе из ЕФТА.

"Такође, неопходно је и да видимо које су то све наше могућности на тржиштима ових земаља, како биамо могли више пажње посветити тим тржиштима и извозу наших производа", казао је Благојевић.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мојне

30.04.2015 06:25

А кад код њих вани нема толико паразита у дрзавним слузбама него се ради...а додусе ста би наси тајкуни зарадјивали без увоза...а у Котор Варосу се праве копацке које носи Роналдо и нису му требали никакви споразуми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

30.04.2015 08:57

Ех да је само повећан увоз лоше робе........

ОДГОВОРИТЕ