Николић: Све се ломи на Космету

Председник Србије Томислав Николић оценио да се све ломи на Косову и Метохији, мада признање независности јужне покрајине нико не поставља као услов Србији за чланство у Европској унији (ЕУ).

Србија 30.04.2015 | 07:37
Николић: Све се ломи на Космету

"Од нас се тражи да потпишемо споразум са привременим институцијама самоуправе у Приштини којим бисмо регулисали међусобне односе. Од тога Немачка неће одустати. Тај захтев је до скора био скривен, али сада представља доминантно мишљење у Европи, нарочито од формирања садашњег састава Европске комисије", рекао је председник Николић у празничном издању "Новости".

Зато, каже председник, Србија према том захтеву који постаје све видљивији, мора што пре да се одреди новом државном платформом о Косову и Метохији (КиМ)."Одмах после првомајских празника платформа би требало да се нађе на столу председника Владе.

Влада ће рећи да ли је план остварив или не. Затим ће министри формално да одлуче да ли ће такав или нешто измењен предлог да упуте у Народну скупштину. Мислим да не смемо да се разиђемо по том питању", рекао је Николић.Према његовим рецима, суштинска идеја нове платформе јесте да Србије никада неће признати независно Косово и да се јасно каже које су то границе које се неће прегазити, али и да "сви стану иза такве политике и да сви знају да је то Србија".

"Видимо да Приштина постепено формира своје институције. Инсистирају на питањима које се тичу и државности, а елиминишу српски утицај на Косову у погледу власништва над имовином, енергетиком. Игноришу договор о Заједници српских општина. Покрећу се питања о "великој Албанији". Нема више чекања", упозорио је председник Србије.

Николић наводи да годинама, све западне саговорнике убеђује да постоји опасност и да сви они му одговарају да ЕУ никада тако нешто неће да дозволи."Питао сам их - а шта ако Косово које сте признали и Албанија, организују референдум о уједињењу. Како бисте их спречили", истакао је Николић и додао да за сада види "благ одговор Запада", мада и сумња у искреност оних који су тврдили да неће дозволити стварање "велике Албаније".

С друге стране Приштина тврди да је Косово независна држава и за то имају подршку земаља које су је признале." За нас је КиМ суштинска аутономија у оквиру Србије. Са таквим позицијама не назире се коначни споразум (Београда и Приштине). Ко би могао да попусти", навео је председник Србије и признао да се "све ломи на Косову".

Он је напоменуо да је Србије испунила услове за отварање 34 поглавља, али преговори (са ЕУ) не почињу."Да ли нам је 35 косовско поглавље наметнуто како никада не бисмо ни ушли у ЕУ", примећује Николић и додаје да је неко, очигледно, очекивао да ће Србију водити људи који ће да прихвате независност Косова.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

СЕНОВИЋ

30.04.2015 05:46

Услов свих услова је признање Косова, педер бракови и усвајање деце од истих. То сви знају у врху власти али покушавају да лажу становништво. Све им је речено , но по старом обичају, Срби ће то сазнати у пет до дванаест као 1999 када је почело бомбардовање у 8 увече , ми смо сазнали у 8 и пет минута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опала

30.04.2015 06:23

Полако Али сигурно помирљиви тонови Николица на косовску независност. Засто бацас људима прасину у оци кад је кад тад морате признати јавно као дрзаву. Не би ти мозда али си приморан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

30.04.2015 06:54

ПИТА ЛИ ИКО ОВАЈ НАРОД ШТА ХОЋЕ И ШТА БИ ЖЕЛИО. У ИМЕ ЊЕГА ОДЛУЧУЈУ ПОЛУПИСМЕНИ ИЛИ ПОЛУСРБИ. ХОЋЕМО СРБИНА ДА ЗАСТУПА СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

30.04.2015 06:56

мислите са тим сто их зовете Косово и Метохија или Космет да ћете укинути њихову неовисност ?смешно

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

30.04.2015 07:14

Требало би припојити гдје нас народ зиви а остало им дати и да се заувијек подијелимо са њима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

онда

30.04.2015 07:58

То ти додје 95 % косова дио војводине и сандзак

Name

ре зоки

30.04.2015 09:19

веома паметно размисљање онда би србија изгубила 80 до 95% територије косова јер само смо вецина у митровици, али и то је боље ријесење него ратовати а не би висе морали са њима петљати

Name

ре зоки

30.04.2015 12:44

Онда би нама остало 4.8% територије Косова јер толико нас има тамо а остало су Албанци...

Name

ре.зика

30.04.2015 07:56

Хехе па зар за тебе Николиц није Србин. Бас ме зиво интересује

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

30.04.2015 17:05

Ех, каква штета енергије и простора за речи Николића!!! Па овај Николић прича ствари,,које пјевају пијане вране: СВИМА ЈЕ ЈАСНО, ДА ЈЕ КОСОВО УСЛОВ УЛАСКА СРБИЈЕ У ЕУ... па је тиме и логично, да се траже полтитичари, који ће признати назависно Косово....а шта је ЕУ? Е, то исто сваки номалан грађанин Европе зна....

ОДГОВОРИТЕ