Nikolić: Sve se lomi na Kosmetu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio da se sve lomi na Kosovu i Metohiji, mada priznanje nezavisnosti južne pokrajine niko ne postavlja kao uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Srbija 30.04.2015 | 07:37
Nikolić: Sve se lomi na Kosmetu

"Od nas se traži da potpišemo sporazum sa privremenim institucijama samouprave u Prištini kojim bismo regulisali međusobne odnose. Od toga Nemačka neće odustati. Taj zahtev je do skora bio skriven, ali sada predstavlja dominantno mišljenje u Evropi, naročito od formiranja sadašnjeg sastava Evropske komisije", rekao je predsednik Nikolić u prazničnom izdanju "Novosti".

Zato, kaže predsednik, Srbija prema tom zahtevu koji postaje sve vidljiviji, mora što pre da se odredi novom državnom platformom o Kosovu i Metohiji (KiM)."Odmah posle prvomajskih praznika platforma bi trebalo da se nađe na stolu predsednika Vlade.

Vlada će reći da li je plan ostvariv ili ne. Zatim će ministri formalno da odluče da li će takav ili nešto izmenjen predlog da upute u Narodnu skupštinu. Mislim da ne smemo da se raziđemo po tom pitanju", rekao je Nikolić.Prema njegovim recima, suštinska ideja nove platforme jeste da Srbije nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se jasno kaže koje su to granice koje se neće pregaziti, ali i da "svi stanu iza takve politike i da svi znaju da je to Srbija".

"Vidimo da Priština postepeno formira svoje institucije. Insistiraju na pitanjima koje se tiču i državnosti, a eliminišu srpski uticaj na Kosovu u pogledu vlasništva nad imovinom, energetikom. Ignorišu dogovor o Zajednici srpskih opština. Pokreću se pitanja o "velikoj Albaniji". Nema više čekanja", upozorio je predsednik Srbije.

Nikolić navodi da godinama, sve zapadne sagovornike ubeđuje da postoji opasnost i da svi oni mu odgovaraju da EU nikada tako nešto neće da dozvoli."Pitao sam ih - a šta ako Kosovo koje ste priznali i Albanija, organizuju referendum o ujedinjenju. Kako biste ih sprečili", istakao je Nikolić i dodao da za sada vidi "blag odgovor Zapada", mada i sumnja u iskrenost onih koji su tvrdili da neće dozvoliti stvaranje "velike Albanije".

S druge strane Priština tvrdi da je Kosovo nezavisna država i za to imaju podršku zemalja koje su je priznale." Za nas je KiM suštinska autonomija u okviru Srbije. Sa takvim pozicijama ne nazire se konačni sporazum (Beograda i Prištine). Ko bi mogao da popusti", naveo je predsednik Srbije i priznao da se "sve lomi na Kosovu".

On je napomenuo da je Srbije ispunila uslove za otvaranje 34 poglavlja, ali pregovori (sa EU) ne počinju."Da li nam je 35 kosovsko poglavlje nametnuto kako nikada ne bismo ni ušli u EU", primećuje Nikolić i dodaje da je neko, očigledno, očekivao da će Srbiju voditi ljudi koji će da prihvate nezavisnost Kosova.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

СЕНОВИЋ

30.04.2015 05:46

Услов свих услова је признање Косова, педер бракови и усвајање деце од истих. То сви знају у врху власти али покушавају да лажу становништво. Све им је речено , но по старом обичају, Срби ће то сазнати у пет до дванаест као 1999 када је почело бомбардовање у 8 увече , ми смо сазнали у 8 и пет минута.

ODGOVORITE
Name

opala

30.04.2015 06:23

Polako Ali sigurno pomirljivi tonovi Nikolica na kosovsku nezavisnost. Zasto bacas ljudima prasinu u oci kad je kad tad morate priznati javno kao drzavu. Ne bi ti mozda ali si primoran.

ODGOVORITE
Name

ЖИКА

30.04.2015 06:54

ПИТА ЛИ ИКО ОВАЈ НАРОД ШТА ХОЋЕ И ШТА БИ ЖЕЛИО. У ИМЕ ЊЕГА ОДЛУЧУЈУ ПОЛУПИСМЕНИ ИЛИ ПОЛУСРБИ. ХОЋЕМО СРБИНА ДА ЗАСТУПА СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ!

ODGOVORITE
Name

Mostar

30.04.2015 06:56

mislite sa tim sto ih zovete Kosovo i Metohija ili Kosmet da ćete ukinuti njihovu neovisnost ?смешно

ODGOVORITE
Name

zoki

30.04.2015 07:14

Trebalo bi pripojiti gdje nas narod zivi a ostalo im dati i da se zauvijek podijelimo sa njima!

ODGOVORITE
Name

onda

30.04.2015 07:58

To ti dodje 95 % kosova dio vojvodine i sandzak

Name

re zoki

30.04.2015 09:19

veoma pametno razmisljanje onda bi srbija izgubila 80 do 95% teritorije kosova jer samo smo vecina u mitrovici, ali i to je bolje rijesenje nego ratovati a ne bi vise morali sa njima petljati

Name

re zoki

30.04.2015 12:44

Onda bi nama ostalo 4.8% teritorije Kosova jer toliko nas ima tamo a ostalo su Albanci...

Name

re.zika

30.04.2015 07:56

Hehe pa zar za tebe Nikolic nije Srbin. Bas me zivo interesuje

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

30.04.2015 17:05

Eh, kakva šteta energije i prostora za reči Nikolića!!! Pa ovaj Nikolić priča stvari,,koje pjevaju pijane vrane: SVIMA JE JASNO, DA JE KOSOVO USLOV ULASKA SRBIJE U EU... pa je time i logično, da se traže poltitičari, koji će priznati nazavisno Kosovo....a šta je EU? E, to isto svaki nomalan građanin Evrope zna....

ODGOVORITE