Куп БиХ: У финалу Широки и Олимпик!

Послије 180 минута двомеча полуфинала Купа Босне и Херцеговине између Зрињског и Олимпика није било голова, ни на "Отоци" ни у Мостару, па је одлука о првом финалисти пала с бијеле тачке. Више среће имали су "вукови" славивши са 5:4. Погоцима Бразилца Вагнера Лага у 30. и 84. минуту, Широки Бријег је савладао Борац са 2:1 (1:1) и изборио финале Купа Босне и Херцеговине на стадиону "Пецара". А у борби за трофеј га чека сарајевски Олимпик.

Фудбал 29.04.2015 | 22:30
Куп БиХ: У финалу Широки и Олимпик!

Борац је на "Пецару" отишао по погодак који би га по мишљењу стручног штаба бањалучког клуба требао одвести у финале Купа Босне и Херцеговине.

Црвено-плави јесу у Широком Бријегу постигли погодак и то мајсторски преко Петра Илића у 36. минуту, али се у Бањалуку враћају "кратких рукава" захваљујући фантастичној партији капитена домаћина, Бразилца Вагнера Лага, који је у 30. и 84. минуту погодио мрежу Бранислава Ружића.

Руку на срце, тим Блажа Слишковића више него заслужено иде у финале, гдје га очекује сарајевски Олимпик, који је послије бољег извођења пенала савладао Зрињски у Мостару (5:4).

Херцеговачки тим је од старта наметнуо своју игру, нападао са свих страна и стварао шансе, посебно из слободних удараца. Прво је шут из "слободњака" опробао Јосип Баришић и био непрецизан, а након њега и Вагнер, али је голман Борца био на мјесту.

Гол за вођство Широког Бријега догодио се након корнера и смушене реакције одбране екипе са бањалучког Градског стадиона - лопта је стигла до Вагнера који је рутински поспремио у мрежу за 1:0.

Ипак, то није поколебало Бањалучане, који су само шест минута касније стигли до изједначења - након контранапада по десној страни, Петар Илић је са ивице шеснаестерца по земљи погодио супротни угао Луке Билобрка - 1:1.

С тим резултатом се отишло на одмор, а у наставку су Бакини играчи буквално кидисали ка Ружићевој мрежи, сијевали су напада са свих страна, али се Борац добро бранио потпуно занемаривши игру према напријед.

Издржали су Бањалучани све атаке до 84. минута када је искусни Вагнер поново показао класу - ухватио је волеј негдје са 18 метара, Ружић се испружио колико је дуг и широк, али није успио да спријечи погодак за телевизијске шпице - 2:1.

Тад је било касно да се нешто промијени у игри гостију, који су у финишу мало и изгубили живце, па је на крају дошло и до међусобног кошкања и нагуравања два тима, али се на срећу све брзо смирило правовременом реакцијом судије Адмира Шеховића из Сарајева.

Трофејни тренер Борца Владо Јагодић остаће ове сезоне без јединог пехара који му недостаје у богатој каријери - трофеја Купа БиХ, а Бањалучани, уколико се не догоди неко чудо у смислу недобијања европских лиценци за клубове испред црвено-плавих на табели, и без пласмана у Европу.

Изјава тренера "племића" Винка Мариновића да је послије седам сезона дошло вријеме да Зрињски заигра у финалу ипак се показала нетачном. Још није "сазрило" да актуелни шампион освоји и Куп БиХ.

У Мостару у сриједу предвече није виђена посебно лијепа утакмица, али била је врло борбена и тактички беспријекорна због висине улога.

Шансе за постизање погодака на стадиону "Под Бијелим бријегом" је било и испред Олимпиковог и испред гола Зрињског, али се мреже нису затресле баш као ни на "Отоци" у првом двобоју.

У првом дијелу више од игре имали су мостарски фудбалери, а најбољу прилику да постигне погодак имао је у 19. минуту Стево Николић закаснивши дјелић секунде на добро убачену лопту.

У наставку екипа Мирзе Варешановића је била агилнија ка голу Ратка Дујковића, који је у неколико наврата одлично одбранио ударце Денијала Брковића, али шансу утакмице пропустио је резервиста "вукова" Стефан Фигуеиредо.

У 75. минуту Бразилац се прошетао кроз одбрану "племића, заобишао је и голмана Дујковића и погодио само вањски дио мреже.

До краја се углавном пазило на грешке и чувао властити гол, па је одлука о првом финалисти морала да падне с "бијеле тачке".

Одлучујући пенал за Олимпик погодио је Ервин Јусуфовић, а претходно су код Зрињског промашивали Миле Пехар и Перо Стојкић, док је Велдин Мухаремовић једини био непрецизан код сарајевског тима.

Актуелни шампион БиХ испао је дакле из Купа БиХ, али још одлично стоји у првенству гдје на табели дијели лидерску позицију са Сарајевом.

Због одлуке Фудбалског савеза БиХ поводом терористичког напада у Зворнику, гостујућим навијачима је био забрањен организован долазак на реванш у Купу БиХ, као и у наредном 25. колу у Премијер лиги БиХ, па су на трибинама стадиона "Под Бијелим бријегом" биле једино домаће присталице.

Такође због Дана жалости минутом шутње је одата почаст погинулом полицајцу Драгану Ђурићу заставе су спуштене на пола копља.

Коментари / 0

Оставите коментар