Kup BiH: U finalu Široki i Olimpik!

Poslije 180 minuta dvomeča polufinala Kupa Bosne i Hercegovine između Zrinjskog i Olimpika nije bilo golova, ni na "Otoci" ni u Mostaru, pa je odluka o prvom finalisti pala s bijele tačke. Više sreće imali su "vukovi" slavivši sa 5:4. Pogocima Brazilca Vagnera Laga u 30. i 84. minutu, Široki Brijeg je savladao Borac sa 2:1 (1:1) i izborio finale Kupa Bosne i Hercegovine na stadionu "Pecara". A u borbi za trofej ga čeka sarajevski Olimpik.

Fudbal 29.04.2015 | 22:30
Kup BiH: U finalu Široki i Olimpik!

Borac je na "Pecaru" otišao po pogodak koji bi ga po mišljenju stručnog štaba banjalučkog kluba trebao odvesti u finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Crveno-plavi jesu u Širokom Brijegu postigli pogodak i to majstorski preko Petra Ilića u 36. minutu, ali se u Banjaluku vraćaju "kratkih rukava" zahvaljujući fantastičnoj partiji kapitena domaćina, Brazilca Vagnera Laga, koji je u 30. i 84. minutu pogodio mrežu Branislava Ružića.

Ruku na srce, tim Blaža Sliškovića više nego zasluženo ide u finale, gdje ga očekuje sarajevski Olimpik, koji je poslije boljeg izvođenja penala savladao Zrinjski u Mostaru (5:4).

Hercegovački tim je od starta nametnuo svoju igru, napadao sa svih strana i stvarao šanse, posebno iz slobodnih udaraca. Prvo je šut iz "slobodnjaka" oprobao Josip Barišić i bio neprecizan, a nakon njega i Vagner, ali je golman Borca bio na mjestu.

Gol za vođstvo Širokog Brijega dogodio se nakon kornera i smušene reakcije odbrane ekipe sa banjalučkog Gradskog stadiona - lopta je stigla do Vagnera koji je rutinski pospremio u mrežu za 1:0.

Ipak, to nije pokolebalo Banjalučane, koji su samo šest minuta kasnije stigli do izjednačenja - nakon kontranapada po desnoj strani, Petar Ilić je sa ivice šesnaesterca po zemlji pogodio suprotni ugao Luke Bilobrka - 1:1.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a u nastavku su Bakini igrači bukvalno kidisali ka Ružićevoj mreži, sijevali su napada sa svih strana, ali se Borac dobro branio potpuno zanemarivši igru prema naprijed.

Izdržali su Banjalučani sve atake do 84. minuta kada je iskusni Vagner ponovo pokazao klasu - uhvatio je volej negdje sa 18 metara, Ružić se ispružio koliko je dug i širok, ali nije uspio da spriječi pogodak za televizijske špice - 2:1.

Tad je bilo kasno da se nešto promijeni u igri gostiju, koji su u finišu malo i izgubili živce, pa je na kraju došlo i do međusobnog koškanja i naguravanja dva tima, ali se na sreću sve brzo smirilo pravovremenom reakcijom sudije Admira Šehovića iz Sarajeva.

Trofejni trener Borca Vlado Jagodić ostaće ove sezone bez jedinog pehara koji mu nedostaje u bogatoj karijeri - trofeja Kupa BiH, a Banjalučani, ukoliko se ne dogodi neko čudo u smislu nedobijanja evropskih licenci za klubove ispred crveno-plavih na tabeli, i bez plasmana u Evropu.

Izjava trenera "plemića" Vinka Marinovića da je poslije sedam sezona došlo vrijeme da Zrinjski zaigra u finalu ipak se pokazala netačnom. Još nije "sazrilo" da aktuelni šampion osvoji i Kup BiH.

U Mostaru u srijedu predveče nije viđena posebno lijepa utakmica, ali bila je vrlo borbena i taktički besprijekorna zbog visine uloga.

Šanse za postizanje pogodaka na stadionu "Pod Bijelim brijegom" je bilo i ispred Olimpikovog i ispred gola Zrinjskog, ali se mreže nisu zatresle baš kao ni na "Otoci" u prvom dvoboju.

U prvom dijelu više od igre imali su mostarski fudbaleri, a najbolju priliku da postigne pogodak imao je u 19. minutu Stevo Nikolić zakasnivši djelić sekunde na dobro ubačenu loptu.

U nastavku ekipa Mirze Varešanovića je bila agilnija ka golu Ratka Dujkovića, koji je u nekoliko navrata odlično odbranio udarce Denijala Brkovića, ali šansu utakmice propustio je rezervista "vukova" Stefan Figueiredo.

U 75. minutu Brazilac se prošetao kroz odbranu "plemića, zaobišao je i golmana Dujkovića i pogodio samo vanjski dio mreže.

Do kraja se uglavnom pazilo na greške i čuvao vlastiti gol, pa je odluka o prvom finalisti morala da padne s "bijele tačke".

Odlučujući penal za Olimpik pogodio je Ervin Jusufović, a prethodno su kod Zrinjskog promašivali Mile Pehar i Pero Stojkić, dok je Veldin Muharemović jedini bio neprecizan kod sarajevskog tima.

Aktuelni šampion BiH ispao je dakle iz Kupa BiH, ali još odlično stoji u prvenstvu gdje na tabeli dijeli lidersku poziciju sa Sarajevom.

Zbog odluke Fudbalskog saveza BiH povodom terorističkog napada u Zvorniku, gostujućim navijačima je bio zabranjen organizovan dolazak na revanš u Kupu BiH, kao i u narednom 25. kolu u Premijer ligi BiH, pa su na tribinama stadiona "Pod Bijelim brijegom" bile jedino domaće pristalice.

Takođe zbog Dana žalosti minutom šutnje je odata počast poginulom policajcu Draganu Đuriću zastave su spuštene na pola koplja.

Komentari / 0

Ostavite komentar