ЈСЛ: Партизан минимално, Звезда сигурна са Сремцима!

После 25. кола Суперлиге разлика између лидера Партизана и другопласиране Црвена звезде остала на пет бодова. "Ваљак" победио Јагодину 1:0. Капитен без траке на руци Дарко Лазовић постигао је два страшна гола у Новом Саду и поручио саиграчима да нема предаје у борби за одбрану титуле првака. Рад губио од Младости из Лучана, па победио 3:1. Чука савладала ОФК 1:0 и "везала" 12. меч без пораза! Нишлије победиле у Крагујевцу, па ће мирнији дочекати крај од домаћина.

Фудбал 29.04.2015 | 21:00
ЈСЛ: Партизан минимално, Звезда сигурна са Сремцима!

Корак по корак...

А још пет таквих дели Партизан од прославе 26. титуле у историји клуба. Црно-бели су у психолошки врло тешком мечу, који је дошао после ремија са Црвеном звездом и великог физичког, а сигурно и емотивног пражњења, победио Јагодину 1:0 (0:0).

Разлика у односу на "вечитог" ривала, јединог озбиљног конкурента пет кола пре краја такмичења, остала је непромењена - "плус пет". Звезда је после победе у Новом Саду против Доњег Срема пришла на два бода заостатка, али је на том растојању била тек нешто више од два сата.

Партизан је узвратио истом мером! Гол одлуке у Хумској постигао је Иван Шапоњић у 28. минуту.

Од почетка утакмице било је јасно да Јагодина није спреман да направи изненађење које је црно-белима приредила пред крај октобра прошле године, када је "парни ваљак" доживео једини пораз у суперлигашкој сезони (0:1).

"Ћурани" су имали јасну намеру - да што дуже издрже без примљеног гола. Сходно тој жељи, тренер гостујућег тима Симо Крунић одлучио се за дефанзивну постравку, која је од првог минута била нападнута и осуђена на четврти узастопни пораз у лиги.

Евидентан квалитет Партизана лако је дошао до изражаја.

Упркос томе што црно-бели скоро пола сата нису успели да пробију бункер Јагодинаца, напади су се ређали, тако да је питање тренутка било када ће одбрана Јагодина да капитулира.

Зоран Милинковић изоставио је Петра Грбића из почетне поставе, а у односу на меч са Црвеном звездом прошле суботе у екипи нису били Никола Дринчић и Владимир Волков.

И без стандардних првотимаца Партизан је у свим сегментима игре надвисио ривала.

У другом полувремену виђено је мало тога. Од конкретних ситуација само један покушај Саше Илића и одбрана голмана Перића.

Партизан је испунио резултатски циљ и ако навијачи не могу да буду задовољни игром, голом и победом сигурно могу.

Црно-бели у недељу путују у Нови Сад на мегдан Војводини.

Дарко Лазовић иде, а као да му се не иде!

Сјајни фудбалер Црвене звезде и капитен без траке на руци поручио је саиграчима, али и навијачи клуба да после 0:0 у вечитом дербију предаје не сме да буде.

Лазовић је постигао два страшна гола на "Карађорђу" у тренутку када је Доњи Срем изједначио на 1:1 и запретио да би могао дефинитивно да реши питање новог шампиона Србије. Али, Лазовић то није желео да дозволи.

У ванредном 25. колу Суперлиге: Доњи Срем – Црвена звезда 1:3, за прву победу црвено-белих над Пећинчанима са више од једног гола разлике.

Семафор: 0:1 Петар Орландић 50, 1:1 Ристо Митревски 54, 1:2 Дарко Лазовић 60, 1:3 Дарко Лазовић 88!

Фудбалски тренери у мору флоскула које користе неретко за "најтеже утакмице" у сезони означавају баш оне пре и после вечитог дербија. Ако је то тачно, нарочито када резултат у дербију није онакав какав се прижељкује, онда је Лазовић, уз велику помоћ пре свих Михаила Ристића и Луке Јовића, показао и карактер и знање да не дозволи екипи да додатно клоне духом и преда се на пет кола пре краја првенства.

Као што је најавио, тренер Ненад Лалатовић у Новом Саду извео је подмлађен тим, који је у првом полувремену надиграо повредама и суспензијама ослабљеног ривала, али је могао и да прими гол да Дино Шарац није поред стативе послао лопту после велике неопрезности младог штопера Вукашина Јовановића. До одласка на одмор, Црвена звезда деловала је као Роки Балбоа у епизоди у којој улази у ринг са повређеном руком, па може да удара само десницом.

По страни на којој су играли Џошуа Паркер и Душан Ађлековић, црвено-бели деловали су потпуно безопасно и безидејно, док је на десном боку Лазовић сам креирао три шансе за саиграче, с тим да је најбољу у 24. минуту пропустио Јовић, после идеалног центаршута Ристића и пријема лопте, али... Био је изблокиран.

Оно што је видело пар хиљада људи на трибинама и знатно више преко ТВ пријемника, видео је и Лалатовић, па из свлачионице није вратио неупотребљивог Паркера, који се ни на позицији крила није никако показао, већ је само потврдио да нема квалитет да игра у Црвеној звезди. Лалатовић, свестан да добар део Лазовићевих центаршутева није имао ко да "покупи", на терен је послао високог Црногорца Орландића, који је пет минута касније постигао првенац од доласка у Београд.

С леве стране, након што је дриблингом везао ноге ривалу, Јовић је лоптом погодио Орландића у чело, а Орландић челом мрежу за 0:1.

То вођство трајало је Лалатовићевом саставу мање него бука на источној трибини. Рањива одбрана Звезде, која јесенас у саставу: Марко Петковић, Саво Павићевић, Дарко Лазић, Никола Мијаиловић била убедљиво најсигурнија у лиги, лаички је покушала да "навуче" ривала у офсајд замку, у коју је сама упала – Митревски је био један од неколицине играча Доњег Срема који су се нашли пред Рајковићем.

Млади капитен Звезде није имао никакве шансе и поново се кренуло од нуле, али то је био само повод да Лазовић преузме ствари у своје ноге.

Фаул Сремаца на 22, 23 метра од свог гола казнио је пласирањем лопте у горњи угао за 1:2 у 60. минуту и седми погодак у сезони, а када је тим Слободана Говедарице кренуо на све или ништа, понудио му је – ништа.

У 88. минуту, Лазовић је обесмислио даљу иницијативу Доњег Срема шмекерским голом из контре и уписао и девети бод овог пролећа који је головима обезбедио екипи: Јагодина 2:3 (два гола), Напредак 1:0 (једини гол), Доњи Срем 1:3 (два гола).

На крају, није згорег подсетити се да је зимус постојала идеја код дела Управе да се Лазовић склони из такмичарског погона ако не пристане да игра за џабе.

Звезда је у Новом Саду ове среде остварила још једну малу победу, добила је назад Марка Петковића, који је у финишу утакмице одиграо прве такмичарске минуте од када је прошле јесени, играјући за "орлиће", доживео најтежу повреду у спорту и покидао предње укрштене лигаменте колена. Петковић је заменио Милоша Цветковића.

Патрик Езе Фрајдеј постигао је на Бањици свој 12. гол ове сезоне, али то није било довољно ни за бод његове Младости.

Играчи Рада имали су другачије планове!

"Грађевинари" су погоцима Борка Веселиновића, Игора Ђурића и Бранислава Милошевића од 34. минута преокренули резултат и сачували сва три бода на свом стадиону - 3:1.

На стадиону у Црнотравској улици виђено је највише голова овог поподнева, један мање од утакмице на "Карађорђу". У другим крајевима Београда, није било толико узбудљиво.

На Бановом брду, у градском дербију, Чукарички је победио ОФК Београд 1:0, а једини стрелац био је Славољуб Срнић, у 29. минуту. Истовремено, на стадиону у Заплањској улици, Вождовац и Војводина одиграли су једини меч без голова - 0:0.

Много узбудљивије било је у Новом Пазару, где је гостовао Напредак. Меч је завршен без победника (1:1), а обе екипе дочекали су последњи звук пиштаљке Дејана Филиповића са по десет играча у пољу, због искључења Милоша Тинтора и Ибрахима Ндиајеа.

Домаћи су повели, голом Бразилца Матоса у 6. минуту, а гости изједначили после десетак минута, ударцем Дарка Лемајића.

Голова је било и у Крагујевцу, где је Раднички из Ниша победио свог домаћег имењака, додатно га гурнуо у Прву лигу Србије и направио велики корак ка опстанку.

Стрелци за тим са Чаира били су Владимир Бубања и Павле Попара. Домаћи су успели само да ублаже пораз голом Дејана Миљуша у финишу. Мала је то утеха за Крагујевчане, који су данас доживели трећи узастопни пораз, а четврти у минулих пет кола.

Последњи пут, извесни путници у нижи ранг победили су 21. марта у утакмици против Вождовца. У другом делу сезоне, екипа Нешка Миловановића освојила је само осам бодова од могућих 30.

Ванредно, 25. коло:

Доњи Срем - Црвена звезда 1:3 0:0)
/Митревски 53' - Орландић 50', Лазовић 60', 88'/

Чукарички - ОФК Београд 1:0 (1:0)
/Срнић 29'/

Нови Пазар - Напредак 1:1 (1:1)
/Оливеира 6' - Лемајић 15'/

Рад - Младост 3:1 (1:1)
/Веселиновић 34', Ђурић 62', Милошевић 85' - Фрајдеј 23'/

Раднички 1923 - Раднички Ниш 1:2 (0:0)
/Миљуш 89' - Бубања 53', Попара 73'/

Вождовац - Војводина 0:0

Партизан - Јагодина 1:0 (1:0)
/Шапоњић 29'/

Борац - Спартак 1:0 (1:0)
/Ожеговић 45+1/

ТАБЕЛА: Партизан 60, Црвена звезда 55, Чукарички 47, Војводина 40, Нови Пазар 39, ОФК Београд 35, Рад 34, Јагодина 30, Младост 30, Борац 29, Раднички Ниш 26, Спартак 25, Доњи Срем 25, Напредак 24, Вождовац 21, Раднички 1923 15.

Коментари / 0

Оставите коментар