JSL: Partizan minimalno, Zvezda sigurna sa Sremcima!

Posle 25. kola Superlige razlika između lidera Partizana i drugoplasirane Crvena zvezde ostala na pet bodova. "Valjak" pobedio Jagodinu 1:0. Kapiten bez trake na ruci Darko Lazović postigao je dva strašna gola u Novom Sadu i poručio saigračima da nema predaje u borbi za odbranu titule prvaka. Rad gubio od Mladosti iz Lučana, pa pobedio 3:1. Čuka savladala OFK 1:0 i "vezala" 12. meč bez poraza! Nišlije pobedile u Kragujevcu, pa će mirniji dočekati kraj od domaćina.

Fudbal 29.04.2015 | 21:00
JSL: Partizan minimalno, Zvezda sigurna sa Sremcima!

Korak po korak...

A još pet takvih deli Partizan od proslave 26. titule u istoriji kluba. Crno-beli su u psihološki vrlo teškom meču, koji je došao posle remija sa Crvenom zvezdom i velikog fizičkog, a sigurno i emotivnog pražnjenja, pobedio Jagodinu 1:0 (0:0).

Razlika u odnosu na "večitog" rivala, jedinog ozbiljnog konkurenta pet kola pre kraja takmičenja, ostala je nepromenjena - "plus pet". Zvezda je posle pobede u Novom Sadu protiv Donjeg Srema prišla na dva boda zaostatka, ali je na tom rastojanju bila tek nešto više od dva sata.

Partizan je uzvratio istom merom! Gol odluke u Humskoj postigao je Ivan Šaponjić u 28. minutu.

Od početka utakmice bilo je jasno da Jagodina nije spreman da napravi iznenađenje koje je crno-belima priredila pred kraj oktobra prošle godine, kada je "parni valjak" doživeo jedini poraz u superligaškoj sezoni (0:1).

"Ćurani" su imali jasnu nameru - da što duže izdrže bez primljenog gola. Shodno toj želji, trener gostujućeg tima Simo Krunić odlučio se za defanzivnu postravku, koja je od prvog minuta bila napadnuta i osuđena na četvrti uzastopni poraz u ligi.

Evidentan kvalitet Partizana lako je došao do izražaja.

Uprkos tome što crno-beli skoro pola sata nisu uspeli da probiju bunker Jagodinaca, napadi su se ređali, tako da je pitanje trenutka bilo kada će odbrana Jagodina da kapitulira.

Zoran Milinković izostavio je Petra Grbića iz početne postave, a u odnosu na meč sa Crvenom zvezdom prošle subote u ekipi nisu bili Nikola Drinčić i Vladimir Volkov.

I bez standardnih prvotimaca Partizan je u svim segmentima igre nadvisio rivala.

U drugom poluvremenu viđeno je malo toga. Od konkretnih situacija samo jedan pokušaj Saše Ilića i odbrana golmana Perića.

Partizan je ispunio rezultatski cilj i ako navijači ne mogu da budu zadovoljni igrom, golom i pobedom sigurno mogu.

Crno-beli u nedelju putuju u Novi Sad na megdan Vojvodini.

Darko Lazović ide, a kao da mu se ne ide!

Sjajni fudbaler Crvene zvezde i kapiten bez trake na ruci poručio je saigračima, ali i navijači kluba da posle 0:0 u večitom derbiju predaje ne sme da bude.

Lazović je postigao dva strašna gola na "Karađorđu" u trenutku kada je Donji Srem izjednačio na 1:1 i zapretio da bi mogao definitivno da reši pitanje novog šampiona Srbije. Ali, Lazović to nije želeo da dozvoli.

U vanrednom 25. kolu Superlige: Donji Srem – Crvena zvezda 1:3, za prvu pobedu crveno-belih nad Pećinčanima sa više od jednog gola razlike.

Semafor: 0:1 Petar Orlandić 50, 1:1 Risto Mitrevski 54, 1:2 Darko Lazović 60, 1:3 Darko Lazović 88!

Fudbalski treneri u moru floskula koje koriste neretko za "najteže utakmice" u sezoni označavaju baš one pre i posle večitog derbija. Ako je to tačno, naročito kada rezultat u derbiju nije onakav kakav se priželjkuje, onda je Lazović, uz veliku pomoć pre svih Mihaila Ristića i Luke Jovića, pokazao i karakter i znanje da ne dozvoli ekipi da dodatno klone duhom i preda se na pet kola pre kraja prvenstva.

Kao što je najavio, trener Nenad Lalatović u Novom Sadu izveo je podmlađen tim, koji je u prvom poluvremenu nadigrao povredama i suspenzijama oslabljenog rivala, ali je mogao i da primi gol da Dino Šarac nije pored stative poslao loptu posle velike neopreznosti mladog štopera Vukašina Jovanovića. Do odlaska na odmor, Crvena zvezda delovala je kao Roki Balboa u epizodi u kojoj ulazi u ring sa povređenom rukom, pa može da udara samo desnicom.

Po strani na kojoj su igrali Džošua Parker i Dušan Ađleković, crveno-beli delovali su potpuno bezopasno i bezidejno, dok je na desnom boku Lazović sam kreirao tri šanse za saigrače, s tim da je najbolju u 24. minutu propustio Jović, posle idealnog centaršuta Ristića i prijema lopte, ali... Bio je izblokiran.

Ono što je videlo par hiljada ljudi na tribinama i znatno više preko TV prijemnika, video je i Lalatović, pa iz svlačionice nije vratio neupotrebljivog Parkera, koji se ni na poziciji krila nije nikako pokazao, već je samo potvrdio da nema kvalitet da igra u Crvenoj zvezdi. Lalatović, svestan da dobar deo Lazovićevih centaršuteva nije imao ko da "pokupi", na teren je poslao visokog Crnogorca Orlandića, koji je pet minuta kasnije postigao prvenac od dolaska u Beograd.

S leve strane, nakon što je driblingom vezao noge rivalu, Jović je loptom pogodio Orlandića u čelo, a Orlandić čelom mrežu za 0:1.

To vođstvo trajalo je Lalatovićevom sastavu manje nego buka na istočnoj tribini. Ranjiva odbrana Zvezde, koja jesenas u sastavu: Marko Petković, Savo Pavićević, Darko Lazić, Nikola Mijailović bila ubedljivo najsigurnija u ligi, laički je pokušala da "navuče" rivala u ofsajd zamku, u koju je sama upala – Mitrevski je bio jedan od nekolicine igrača Donjeg Srema koji su se našli pred Rajkovićem.

Mladi kapiten Zvezde nije imao nikakve šanse i ponovo se krenulo od nule, ali to je bio samo povod da Lazović preuzme stvari u svoje noge.

Faul Sremaca na 22, 23 metra od svog gola kaznio je plasiranjem lopte u gornji ugao za 1:2 u 60. minutu i sedmi pogodak u sezoni, a kada je tim Slobodana Govedarice krenuo na sve ili ništa, ponudio mu je – ništa.

U 88. minutu, Lazović je obesmislio dalju inicijativu Donjeg Srema šmekerskim golom iz kontre i upisao i deveti bod ovog proleća koji je golovima obezbedio ekipi: Jagodina 2:3 (dva gola), Napredak 1:0 (jedini gol), Donji Srem 1:3 (dva gola).

Na kraju, nije zgoreg podsetiti se da je zimus postojala ideja kod dela Uprave da se Lazović skloni iz takmičarskog pogona ako ne pristane da igra za džabe.

Zvezda je u Novom Sadu ove srede ostvarila još jednu malu pobedu, dobila je nazad Marka Petkovića, koji je u finišu utakmice odigrao prve takmičarske minute od kada je prošle jeseni, igrajući za "orliće", doživeo najtežu povredu u sportu i pokidao prednje ukrštene ligamente kolena. Petković je zamenio Miloša Cvetkovića.

Patrik Eze Frajdej postigao je na Banjici svoj 12. gol ove sezone, ali to nije bilo dovoljno ni za bod njegove Mladosti.

Igrači Rada imali su drugačije planove!

"Građevinari" su pogocima Borka Veselinovića, Igora Đurića i Branislava Miloševića od 34. minuta preokrenuli rezultat i sačuvali sva tri boda na svom stadionu - 3:1.

Na stadionu u Crnotravskoj ulici viđeno je najviše golova ovog popodneva, jedan manje od utakmice na "Karađorđu". U drugim krajevima Beograda, nije bilo toliko uzbudljivo.

Na Banovom brdu, u gradskom derbiju, Čukarički je pobedio OFK Beograd 1:0, a jedini strelac bio je Slavoljub Srnić, u 29. minutu. Istovremeno, na stadionu u Zaplanjskoj ulici, Voždovac i Vojvodina odigrali su jedini meč bez golova - 0:0.

Mnogo uzbudljivije bilo je u Novom Pazaru, gde je gostovao Napredak. Meč je završen bez pobednika (1:1), a obe ekipe dočekali su poslednji zvuk pištaljke Dejana Filipovića sa po deset igrača u polju, zbog isključenja Miloša Tintora i Ibrahima Ndiajea.

Domaći su poveli, golom Brazilca Matosa u 6. minutu, a gosti izjednačili posle desetak minuta, udarcem Darka Lemajića.

Golova je bilo i u Kragujevcu, gde je Radnički iz Niša pobedio svog domaćeg imenjaka, dodatno ga gurnuo u Prvu ligu Srbije i napravio veliki korak ka opstanku.

Strelci za tim sa Čaira bili su Vladimir Bubanja i Pavle Popara. Domaći su uspeli samo da ublaže poraz golom Dejana Miljuša u finišu. Mala je to uteha za Kragujevčane, koji su danas doživeli treći uzastopni poraz, a četvrti u minulih pet kola.

Poslednji put, izvesni putnici u niži rang pobedili su 21. marta u utakmici protiv Voždovca. U drugom delu sezone, ekipa Neška Milovanovića osvojila je samo osam bodova od mogućih 30.

Vanredno, 25. kolo:

Donji Srem - Crvena zvezda 1:3 0:0)
/Mitrevski 53' - Orlandić 50', Lazović 60', 88'/

Čukarički - OFK Beograd 1:0 (1:0)
/Srnić 29'/

Novi Pazar - Napredak 1:1 (1:1)
/Oliveira 6' - Lemajić 15'/

Rad - Mladost 3:1 (1:1)
/Veselinović 34', Đurić 62', Milošević 85' - Frajdej 23'/

Radnički 1923 - Radnički Niš 1:2 (0:0)
/Miljuš 89' - Bubanja 53', Popara 73'/

Voždovac - Vojvodina 0:0

Partizan - Jagodina 1:0 (1:0)
/Šaponjić 29'/

Borac - Spartak 1:0 (1:0)
/Ožegović 45+1/

TABELA: Partizan 60, Crvena zvezda 55, Čukarički 47, Vojvodina 40, Novi Pazar 39, OFK Beograd 35, Rad 34, Jagodina 30, Mladost 30, Borac 29, Radnički Niš 26, Spartak 25, Donji Srem 25, Napredak 24, Voždovac 21, Radnički 1923 15.

Komentari / 0

Ostavite komentar