Анализа: Фудбалске бајке Карпија и Борнмута!

Да ли се сећете разорног земљотреса у Италији 2012. године, када је 17 људи погинуло, више од 350 повређено, а 12.000 остало без домова? Епицентар је био близу места Карпи. Опоравио се данас Карпи, стао на ноге и опет је у центру пажње. На срећу, овог пута у центру пажње фудбалске јавности.

Фудбал 30.04.2015 | 23:40
Анализа: Фудбалске бајке Карпија и Борнмута!

Клуб из региона Емилије Романе, чији су дрес својевремено носили Марко Матераци и Симоне Инзаги, убедљиво је први на табели Серије Б после 38. кола са 75 бодова, 11 више од Фрозинонеа који је други и 12 више од трећепласиране Болоње. Како је до краја сезоне остало четири кола и прва два места гарантују директан пласман у Серију А, рачуница је јасна, јер Болоња не може да претекне овај симпатичан клуб.

Карпи је основан 1909. године, имао је турбулентну историју, и углавном је таворио у нижим лигама.

Заправо, недуго пошто га је основао локални студент Адолфо Фанкони, клуб је играо три сезоне у тадашњој Серији А (1919/22), а од 1930. углавном је време проводио у серијама Ц и Д. Занимљиво је да су 1997. године играли плеј-оф за улазак у Серију Б, а онда су банкротирали и вратили се међу аматере.

Црвена боја је актуелна ове сезоне. Поред Карпија, у елитни лигу, али енглеску, иде и Борнмут. Директно, руку под руку са Вотфордом нашег тренера Славише Јокановића. За 125 година постојања клуб никада није био ни близу Премијер лиге, иако је на клупи, додуше на почетку тренерске каријере, седео и Хари Реднап, али снови оснивача тадашњег Боскомба постали су стварност.

Године 2008. популарне “трешње” су биле корак од ликвидације. Пет минута пре истека рока навијач Џеф Мостин је исписао чек на 100.000 фунти, спасао клуб од банкрота, а потом постао председник.

- Висили смо над амбисом. Чак ни најлуђи оптимисти нису веровали да је могуће да уђемо у Премијер лигу - каже Мостин.

Поред ове промоције, Борнмут је већ једном подигао Острво на ноге. Наиме, 1984. године као члан треће дивизије је забележио најзначајнију победу у својој историји. Тада је предвођен Харијем Реднапом елиминисао из ФА купа браниоца трофеја, славни Манчестер јунајтед (2:0).

Играчи су причали како их је Реднап мотивисао да искидају Јунајтед.

- Хари је направио опасан трик. Ушао је у свлачионицу 20 минута пре почетка меча и рекао нам је да су фудбалери Јунајтеда и даље у пабу и да гледају коњске трке јер су уверени да пролазе даље. Био је озбиљан и уверљив - присетио се један од фудбалера Бормута како им је тада прорадио инат.

Меч је имао и предигру. Реднап је одвео тим у пицерију “Ла Лупа” у Чарминстеру, власник ресторана, иначе Харијев пријатељ, понудио је голману да код њега једе бесплатно пице до краја живота, ако сачува мрежу. Касније је Хари молио за ревизију “уговора“, како му пријатељ не би банкротирао.

Успон Карпија

После банкрота основан је нови клуб Калчо Карпи 2000. године и тада се могао наслутити узлет “бјанкоросија”. За четири сезоне напредовали су три лиге, а сада су пред вратима Серје А.

Дакле, на стадиону “Сандро Кабаси”, капацитета 4.144 места, следеће сезоне могли би да заиграју Јувентус, Интер, Лацио, Рома... А, ако у Калчо уђу са Болоњом, ето и новог регионалног дербија.

Карпи је до сада играо само пријатељске мечева са Наполијем, а сада ће се борити и за бодове.

АФЦ Борнмут
Основан: 1890. године
Стадион: Дин корт
Капацитет: 12.000
Највећи успеси: Пласман у Премијер лигу и елиминација Манчестер јунајтеда, браниоца трофеја,
из ФА купа
Најпознатији тренер:
Хари Реднап
Познати играчи:
Џорџ Бест, Рио Фердинанд, Иван Голац, Јан Харт...

Карпи ФЦ 1909
Основан: 1909. године
Стадион: Сандро Кабаси
Капацитет: 4.144
Највећи успеси:
Пласман у Серију А
Најпознатији тренер:
Луиђи д Канио
Познати играчи:
Марко Матераци,
Симоне Инзаги, Салваторе Бањи

Коментари / 0

Оставите коментар