Analiza: Fudbalske bajke Karpija i Bornmuta!

Da li se sećete razornog zemljotresa u Italiji 2012. godine, kada je 17 ljudi poginulo, više od 350 povređeno, a 12.000 ostalo bez domova? Epicentar je bio blizu mesta Karpi. Oporavio se danas Karpi, stao na noge i opet je u centru pažnje. Na sreću, ovog puta u centru pažnje fudbalske javnosti.

Fudbal 30.04.2015 | 23:40
Analiza: Fudbalske bajke Karpija i Bornmuta!

Klub iz regiona Emilije Romane, čiji su dres svojevremeno nosili Marko Materaci i Simone Inzagi, ubedljivo je prvi na tabeli Serije B posle 38. kola sa 75 bodova, 11 više od Frozinonea koji je drugi i 12 više od trećeplasirane Bolonje. Kako je do kraja sezone ostalo četiri kola i prva dva mesta garantuju direktan plasman u Seriju A, računica je jasna, jer Bolonja ne može da pretekne ovaj simpatičan klub.

Karpi je osnovan 1909. godine, imao je turbulentnu istoriju, i uglavnom je tavorio u nižim ligama.

Zapravo, nedugo pošto ga je osnovao lokalni student Adolfo Fankoni, klub je igrao tri sezone u tadašnjoj Seriji A (1919/22), a od 1930. uglavnom je vreme provodio u serijama C i D. Zanimljivo je da su 1997. godine igrali plej-of za ulazak u Seriju B, a onda su bankrotirali i vratili se među amatere.

Crvena boja je aktuelna ove sezone. Pored Karpija, u elitni ligu, ali englesku, ide i Bornmut. Direktno, ruku pod ruku sa Votfordom našeg trenera Slaviše Jokanovića. Za 125 godina postojanja klub nikada nije bio ni blizu Premijer lige, iako je na klupi, doduše na početku trenerske karijere, sedeo i Hari Rednap, ali snovi osnivača tadašnjeg Boskomba postali su stvarnost.

Godine 2008. popularne “trešnje” su bile korak od likvidacije. Pet minuta pre isteka roka navijač Džef Mostin je ispisao ček na 100.000 funti, spasao klub od bankrota, a potom postao predsednik.

- Visili smo nad ambisom. Čak ni najluđi optimisti nisu verovali da je moguće da uđemo u Premijer ligu - kaže Mostin.

Pored ove promocije, Bornmut je već jednom podigao Ostrvo na noge. Naime, 1984. godine kao član treće divizije je zabeležio najznačajniju pobedu u svojoj istoriji. Tada je predvođen Harijem Rednapom eliminisao iz FA kupa branioca trofeja, slavni Mančester junajted (2:0).

Igrači su pričali kako ih je Rednap motivisao da iskidaju Junajted.

- Hari je napravio opasan trik. Ušao je u svlačionicu 20 minuta pre početka meča i rekao nam je da su fudbaleri Junajteda i dalje u pabu i da gledaju konjske trke jer su uvereni da prolaze dalje. Bio je ozbiljan i uverljiv - prisetio se jedan od fudbalera Bormuta kako im je tada proradio inat.

Meč je imao i predigru. Rednap je odveo tim u piceriju “La Lupa” u Čarminsteru, vlasnik restorana, inače Harijev prijatelj, ponudio je golmanu da kod njega jede besplatno pice do kraja života, ako sačuva mrežu. Kasnije je Hari molio za reviziju “ugovora“, kako mu prijatelj ne bi bankrotirao.

Uspon Karpija

Posle bankrota osnovan je novi klub Kalčo Karpi 2000. godine i tada se mogao naslutiti uzlet “bjankorosija”. Za četiri sezone napredovali su tri lige, a sada su pred vratima Serje A.

Dakle, na stadionu “Sandro Kabasi”, kapaciteta 4.144 mesta, sledeće sezone mogli bi da zaigraju Juventus, Inter, Lacio, Roma... A, ako u Kalčo uđu sa Bolonjom, eto i novog regionalnog derbija.

Karpi je do sada igrao samo prijateljske mečeva sa Napolijem, a sada će se boriti i za bodove.

AFC Bornmut
Osnovan: 1890. godine
Stadion: Din kort
Kapacitet: 12.000
Najveći uspesi: Plasman u Premijer ligu i eliminacija Mančester junajteda, branioca trofeja,
iz FA kupa
Najpoznatiji trener:
Hari Rednap
Poznati igrači:
Džordž Best, Rio Ferdinand, Ivan Golac, Jan Hart...

Karpi FC 1909
Osnovan: 1909. godine
Stadion: Sandro Kabasi
Kapacitet: 4.144
Najveći uspesi:
Plasman u Seriju A
Najpoznatiji trener:
Luiđi d Kanio
Poznati igrači:
Marko Materaci,
Simone Inzagi, Salvatore Banji

Komentari / 0

Ostavite komentar