Човић: Прво да ФИБА ријеши проблем са Евролигом, па онда...

Председник Звезде сматра да је "чудно" форсирање концепта нове регионалне лиге од стране ФИБА.

Кошарка 30.04.2015 | 18:00
Човић: Прво да ФИБА ријеши проблем са Евролигом, па онда...

У борби која се последњих месеци води за прерасподелу моћи и утицаја у европској кошарци, чини се да су активности најинтензивније на простору бивше Југославије.

ФИБА је прво повукла чин признавања АБА лиге, а када је њено руководство, заједно са клубовима, реаговало ступањем у широк процес промена власничке и управљачке структуре, ФИБА је одлучила да ипак понуди визију новог регионалног такмичења.

Кључна разлика је што би у тој варијанти такмичењем управљали национални савези, тесно повезани са самом ФИБА, док су клубови за варијанту у којој они сами воде главну реч, као што је случај у свим модерним домаћим лигама на тлу Европе, свакако и у Евролиги.

Концепт ФИБА у уторак је на састанку у Кући кошарке на Црвеном крсту представио изасланик Коста Илијев, бивши кошаркашки судија из Бугарске.

"ФИБА мора да нам гарантује проходност у Евролигу и Еврокуп, а то значи да прво мора да реши односе са Евролигом и УЛЕБ, а не са нама", јасан је Небојша Човић.

Председник Звезде за "Спортски журнал" додаје да овог пута неће проћи "игра на карту српских подела".

"Нека они прво реше проблем са Евролигом, па ћемо ми онда овде сести и разговарати. Форсирање нове лиге, која ни у чему не нуди боље услове од АБА лиге и која нема проходност ка елитним такмичењима и у којој клубови немају никаква права и утицај на њен развој је у најмању руку чудно".

Први човек Партизана Предраг Даниловић није желео да улази у детаље, али се из његове изјаве наслућује оно што се могло чути незванично: да црно-бели деле став гласнијег и експониранијег "вечитог" ривала.

"Одређенији судови могли би да се дају кад се буду искристалисали односи ФИБА и Евролиге. Овај скуп видим као један у низу радних састанака који нам предстоје у ближој будућности".

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, који покушава да буде спона између ФИБА и српских клубова, тако да изађе у сусрет и једнима и другима (што је можда и немогуће!), верује у "решење прихватљиво за све".

Ђилас каже да би присуство ФИБА у регионалној лиги могло да обезбеди значајну финансијску подршку такмичењу.

"У мају нас чекају важни догађаји, који ће појаснити како ће се развијати многе ствари. После Фајнал фора Евролиге вероватно ће се ићи у рашчишћавање односа између ФИБА и Евролиге. Чека нас Скупштина ФИБА Европе, као и промена структуре постојеће регионалне лиге. Штета је што до те реорганизације није дошло пре две или три године, јер бисмо тако избегли све ове проблеме", рекао је Ђилас за "Журнал".

Коментари / 0

Оставите коментар