Čović: Prvo da FIBA riješi problem sa Evroligom, pa onda...

Predsednik Zvezde smatra da je "čudno" forsiranje koncepta nove regionalne lige od strane FIBA.

Košarka 30.04.2015 | 18:00
Čović: Prvo da FIBA riješi problem sa Evroligom, pa onda...

U borbi koja se poslednjih meseci vodi za preraspodelu moći i uticaja u evropskoj košarci, čini se da su aktivnosti najintenzivnije na prostoru bivše Jugoslavije.

FIBA je prvo povukla čin priznavanja ABA lige, a kada je njeno rukovodstvo, zajedno sa klubovima, reagovalo stupanjem u širok proces promena vlasničke i upravljačke strukture, FIBA je odlučila da ipak ponudi viziju novog regionalnog takmičenja.

Ključna razlika je što bi u toj varijanti takmičenjem upravljali nacionalni savezi, tesno povezani sa samom FIBA, dok su klubovi za varijantu u kojoj oni sami vode glavnu reč, kao što je slučaj u svim modernim domaćim ligama na tlu Evrope, svakako i u Evroligi.

Koncept FIBA u utorak je na sastanku u Kući košarke na Crvenom krstu predstavio izaslanik Kosta Ilijev, bivši košarkaški sudija iz Bugarske.

"FIBA mora da nam garantuje prohodnost u Evroligu i Evrokup, a to znači da prvo mora da reši odnose sa Evroligom i ULEB, a ne sa nama", jasan je Nebojša Čović.

Predsednik Zvezde za "Sportski žurnal" dodaje da ovog puta neće proći "igra na kartu srpskih podela".

"Neka oni prvo reše problem sa Evroligom, pa ćemo mi onda ovde sesti i razgovarati. Forsiranje nove lige, koja ni u čemu ne nudi bolje uslove od ABA lige i koja nema prohodnost ka elitnim takmičenjima i u kojoj klubovi nemaju nikakva prava i uticaj na njen razvoj je u najmanju ruku čudno".

Prvi čovek Partizana Predrag Danilović nije želeo da ulazi u detalje, ali se iz njegove izjave naslućuje ono što se moglo čuti nezvanično: da crno-beli dele stav glasnijeg i eksponiranijeg "večitog" rivala.

"Određeniji sudovi mogli bi da se daju kad se budu iskristalisali odnosi FIBA i Evrolige. Ovaj skup vidim kao jedan u nizu radnih sastanaka koji nam predstoje u bližoj budućnosti".

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas, koji pokušava da bude spona između FIBA i srpskih klubova, tako da izađe u susret i jednima i drugima (što je možda i nemoguće!), veruje u "rešenje prihvatljivo za sve".

Đilas kaže da bi prisustvo FIBA u regionalnoj ligi moglo da obezbedi značajnu finansijsku podršku takmičenju.

"U maju nas čekaju važni događaji, koji će pojasniti kako će se razvijati mnoge stvari. Posle Fajnal fora Evrolige verovatno će se ići u raščišćavanje odnosa između FIBA i Evrolige. Čeka nas Skupština FIBA Evrope, kao i promena strukture postojeće regionalne lige. Šteta je što do te reorganizacije nije došlo pre dve ili tri godine, jer bismo tako izbegli sve ove probleme", rekao je Đilas za "Žurnal".

Komentari / 0

Ostavite komentar