Њемачка подржава почетак преговора

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је данас у Београду да је Немачка заинтересована да Србија ове године отвори прва преговарачка поглавља и да нико није мењао услове на путу Србије ка ЕУ.

Србија 28.04.2015 | 13:50
Њемачка подржава почетак преговора

Наводи да Немачка поставља нове услове Србији апсолутно нису тачни. Немачка је, као и друге државе ЕУ, заинтересована да Србија ове године отвори прва поглавља у преговорима о чланству са ЕУ - рекао је Штајнмајер после разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Дачић је рекао да је на састанку са немачким колегом разговарано о најбољем начину да се што пре отворе прва поглавља "како би Србија могла да напредује у преговарачком процесу".

Како је предвиђено, после билатералног сусрета двојице министара, Дачић ће као председавајући ОЕБС бити домаћин састанка министарске Тројке ОЕБС на којем ће учествовати Штајнмајер и шеф швајцарске дипломатије Дидије Буркхалтер.

Током дана шеф немачке дипломатије ће се састати и са председником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем.

Уочи посете Београду, Штајнмајер је поручио да Немачка остаје искрен и поуздан партнер Србији на њеном путу ка ЕУ.

Србија је протеклих година предузела запажене кораке напред - историјски споразум о нормализацији односа са Косовом, отварање преговора са ЕУ, почетак болних, али потребних економских реформи - истакао је Штајнмајер.

Немачки министар сматра да ће наставак тог пута, уз политичку одлучност и доследност, бити и највећи изазов за нашу земљу наредних година. Он је оценио да су билатерални односи Србије и Немачке данас изразито блиски и пријатељски.

Такође, нагласио је да немачка влада није говорила о међународно-правном признавању Косова од стране Београда као предуслову за пријем Србије у чланство ЕУ.

Немачка и европски партнери очекују свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова у облику правнообавезујућег споразума - рекао је Штајнмајер и подсећа да је ЕУ то јасно ставила до знања већ пред почетак приступних преговора.

Очекује се да ће главна тема разговора немачког министра и српских званичника бити отварање првих поглавља у преговорима између Србије и ЕУ за шта кључ, како се сматра, држи управо Берлин.

Штајнмајер ће поред Београда посетити и Приштину.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар