Njemačka podržava početak pregovora

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Beogradu da je Nemačka zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva pregovaračka poglavlja i da niko nije menjao uslove na putu Srbije ka EU.

Srbija 28.04.2015 | 13:50
Njemačka podržava početak pregovora

Navodi da Nemačka postavlja nove uslove Srbiji apsolutno nisu tačni. Nemačka je, kao i druge države EU, zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU - rekao je Štajnmajer posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Dačić je rekao da je na sastanku sa nemačkim kolegom razgovarano o najboljem načinu da se što pre otvore prva poglavlja "kako bi Srbija mogla da napreduje u pregovaračkom procesu".

Kako je predviđeno, posle bilateralnog susreta dvojice ministara, Dačić će kao predsedavajući OEBS biti domaćin sastanka ministarske Trojke OEBS na kojem će učestvovati Štajnmajer i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Tokom dana šef nemačke diplomatije će se sastati i sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Uoči posete Beogradu, Štajnmajer je poručio da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.

Srbija je proteklih godina preduzela zapažene korake napred - istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvaranje pregovora sa EU, početak bolnih, ali potrebnih ekonomskih reformi - istakao je Štajnmajer.

Nemački ministar smatra da će nastavak tog puta, uz političku odlučnost i doslednost, biti i najveći izazov za našu zemlju narednih godina. On je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke danas izrazito bliski i prijateljski.

Takođe, naglasio je da nemačka vlada nije govorila o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Beograda kao preduslovu za prijem Srbije u članstvo EU.

Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma - rekao je Štajnmajer i podseća da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

Očekuje se da će glavna tema razgovora nemačkog ministra i srpskih zvaničnika biti otvaranje prvih poglavlja u pregovorima između Srbije i EU za šta ključ, kako se smatra, drži upravo Berlin.

Štajnmajer će pored Beograda posetiti i Prištinu.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar