Како сан утиче на ваше пословне способности?

Мањак сна утиче не само на ваше здравствено стање, него и успешност у послу…

Здравље 28.04.2015 | 10:55
Како сан утиче на ваше пословне способности?

Следећи пут када сами себи кажете да ћете спавати када умрете, имајте на уму да ће вас мањак сна управо к том вечном сну довести још брже.

Чишћење мозга од токсина

Већ је одавно познато да је мозгу, па према томе и целом телу, потребан сан како би могао нормално да функционише и обавља све задатке. Новија истраживања су показала још нешто: мозак током сна чисти своје станице од токсичних протеина који су нуспроизвод неуронске активности када смо будни. Мозак их може уклонити само ако спавамо, што значи да мањак сна онемогућава чишћење мозга од токсина, што пак смањује способност размишљања и функционисања на потребном нивоу.

Сан и здравље

Мањак сна смањује функцију мозга и успорава могућност за процесуирање информација и решавање проблема, убија креативност, а повећава нивое стреса и емоција. Мањак сна повезан је и с разним здравственим проблемима као што су срчани и мождани удар, дијабетес типа 2. Због повећања нивоа стреса производи се хормон кортизол који има негативан утицај на имунитет, визуелно нас чини старијима јер кида ћелије колагена. Мањак сна може да узрокује хормонске поремећаје, што може да утиче и на мушки и на женски репродуктивни систем.

Хигијена сна

Спроведено је истраживање над више од милион особа, које је показало да се више од 90 одсто успешних пословних особа користи емоционалну интелигенцију. Те особе имају вештину разумевања и употребе емоција у своју корист, а добра хигијена сна је једна од најважнијих оруђа за њено успешно применивање. Особе које имају високу емоционалну интелигенцију знају да није кључна само дужина сна него и његова квалитет. Када обавезе онемогућују довољну дужину сна, врло је важан квалитет.

Хигијена сна:

Изаците кафу у поподневним сатима

Смањите унос алкохола

Једите лагану храну у вечерњим сатима

Заборавите на таблете за спавање

Избјегавајте плаво светло у ноћним сатима

Престаните да радите барем два сата пре него што одете на спавање

Пробудите се сваки дан у исто време укључујући викенде

Елиминишите факторе који вам ометају сан

И на крају, чињеница остаје да не треба свим особама иста количина сна

Извор: Супер жена

Коментари / 0

Оставите коментар