Споро обновљено, а брзо попуцало

На недавно обновљеним деловима тврђаве Кастел појавиле су се пукотине дуге по неколико метара, а иако је поводом Дана града најављена свечана промоција досад урађеног посла на обнови једног од симбола града, до промовисања није дошло.

Република Српска 28.04.2015 | 09:17
Споро обновљено, а брзо попуцало

Редакцији Пресса обратило се више читалаца, што Бањалучана, што посетилаца из других градова, који су нам послали фотографије тек обновљених и попуцалих зидина, питајући о чему се ради - да ли је у питању аутентична градња "још старијег Кастела" или нешто није урађено како треба.

Хитно потребна интервенција

Зидине које су обновљене на делу до ушћа Црквене у Врбас попуцале су на више места, а иако су реакције на досадашње радове на обнови биле више позитивне него негативне, на адресу нашег листа стигло је више порука с фотографијама пукотина.

Грађани се питају како је до тога могло доћи, те шта се дешава с појединим деловима Кастела који су препуштени пропадању, без иједног покушаја да се процес бар успори.

"Зидине су обновљене и углавном изгледају добро, осим тог дела до Врбаса где се, колико видим, новим зидинама настављала градња на већ постојеће. На самом ћошку пукотина је дуга шест-седам метара и не изгледа нимало добро, а пукотине су се појавиле и на самом врху, где је већ рађена обнова. Такође, цели део према Градском мосту и тржници пропада убрзано, а ако већ граде на постојеће зидине, није ми јасно зашто се бар не очисти коров и дрвеће који корењем уништавају куле и бедеме" - каже Бањалучанин Александар Бабић.

На проблеме с коровом, односно данас већ дрвећем, које ниче из запуштених зидина, појединци и удружења упозоравали су још пре две године, али на наша питања због чега зидине нису очишћене и тиме спречено убрзано пропадање бањалучке тврђаве, ни до данас нисмо добили никакав одговор.

Немаран однос

Осим тога, остатак тврђаве уништен је пожарима, обрушавањима и немаром, због чега су делови годинама пропадали, а нико није ни покушао да закрпи временом уништене кровове, правдајући се да за поправке морају користити аутентичне материјале, уместо да рупе на крову покрију бар најлоном како не би било даљњег пропадања.

Фотографије оштећеног дела бедема стигле су нам и од читаоца из Градишке, као и од редовних посетилаца једног од симбола града на Врбасу.

Уз похвале за остали део посла, који се тиче реновирања унутрашњости, сви се питају због чега се ништа не ради како би било спречено да Кастел поново постане ругло града.

"Што се тиче унутрашњости, посебно камене куће, мора се рећи да је Кастел коначно бар делимично престао да буде руина и ругло. Ипак, не треба стати на овоме, а ако има грешака, треба их решавати и поправљати. Највећи део још личи на запуштену рушевину, а требало би да буде сачувано што више старе тврђаве. Било је крајње време да нешто почне да се ради и поздрављам сваку промену набоље, али никако не би ваљало да за коју годину опет буде урушавања" - каже нам читалац из Градишке, који није желео да му објавимо име.

Извор: Пресс.рс

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

28.04.2015 07:44

ДА ЛИ ИМА И ЈЕДАН ПОСАО У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ДА ЈЕ ЗАПОЧЕТ И ЗАВРШЕН У СКЛАДУ СА ПОНАШАЊЕМ ДОБРОГ ДОМАЋИНА. ЖАЛОСНО, ТО СУ И МОЈЕ ПАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

28.04.2015 07:58

АУУУУ, АКО СЕ СЈЕЦАМ 1.000.000 КМ ДАТО ФИРМИ ИЗ ИСТОЦНОГ САРАЈЕВА ДА УРАДИ ПРЕМЈЕР И ПРЕДРАЦУН РАДОВА КАСТЕЛА? ИМАЈУ ЛИ ЛИЦЕНЦЕ ФИРМЕ КОЈЕ РАДЕ САНАЦИЈУ? ИМА ЛИ ИЗВЈЕТСЈА О ТОМЕ??? КАСТЕЛ НИЈЕ ТУРСКИ, СРПСКИ. ТО ЈЕ ИСТОРИСКИ СПОМЕНИК И МОГАО БИ БИТИ УКРАС ГРАДА, АЛИ... АЛИ, ВАЉДА ЦЕ ДОЦИ ЉУДИ У ГРАДСКУ СКУПСТИНУ ДА ПОЦНУ РАДИТИ, НАДАЈМО СЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

28.04.2015 08:16

Огледало прања пара и (не)знања подобних тајкунских фирми.Такве су им све фирме,само опери што више пара за њихове џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гавран

28.04.2015 10:38

Ста се мозе кад су нам одборници на сколовању у Сироком Бријегу. Неписмени корумпирани дјилкоси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.04.2015 20:28

По добром српском обичају, опрано је бар пола суме.

ОДГОВОРИТЕ