Sporo obnovljeno, a brzo popucalo

Na nedavno obnovljenim delovima tvrđave Kastel pojavile su se pukotine duge po nekoliko metara, a iako je povodom Dana grada najavljena svečana promocija dosad urađenog posla na obnovi jednog od simbola grada, do promovisanja nije došlo.

Republika Srpska 28.04.2015 | 09:17
Sporo obnovljeno, a brzo popucalo

Redakciji Pressa obratilo se više čitalaca, što Banjalučana, što posetilaca iz drugih gradova, koji su nam poslali fotografije tek obnovljenih i popucalih zidina, pitajući o čemu se radi - da li je u pitanju autentična gradnja "još starijeg Kastela" ili nešto nije urađeno kako treba.

Hitno potrebna intervencija

Zidine koje su obnovljene na delu do ušća Crkvene u Vrbas popucale su na više mesta, a iako su reakcije na dosadašnje radove na obnovi bile više pozitivne nego negativne, na adresu našeg lista stiglo je više poruka s fotografijama pukotina.

Građani se pitaju kako je do toga moglo doći, te šta se dešava s pojedinim delovima Kastela koji su prepušteni propadanju, bez ijednog pokušaja da se proces bar uspori.

"Zidine su obnovljene i uglavnom izgledaju dobro, osim tog dela do Vrbasa gde se, koliko vidim, novim zidinama nastavljala gradnja na već postojeće. Na samom ćošku pukotina je duga šest-sedam metara i ne izgleda nimalo dobro, a pukotine su se pojavile i na samom vrhu, gde je već rađena obnova. Takođe, celi deo prema Gradskom mostu i tržnici propada ubrzano, a ako već grade na postojeće zidine, nije mi jasno zašto se bar ne očisti korov i drveće koji korenjem uništavaju kule i bedeme" - kaže Banjalučanin Aleksandar Babić.

Na probleme s korovom, odnosno danas već drvećem, koje niče iz zapuštenih zidina, pojedinci i udruženja upozoravali su još pre dve godine, ali na naša pitanja zbog čega zidine nisu očišćene i time sprečeno ubrzano propadanje banjalučke tvrđave, ni do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Nemaran odnos

Osim toga, ostatak tvrđave uništen je požarima, obrušavanjima i nemarom, zbog čega su delovi godinama propadali, a niko nije ni pokušao da zakrpi vremenom uništene krovove, pravdajući se da za popravke moraju koristiti autentične materijale, umesto da rupe na krovu pokriju bar najlonom kako ne bi bilo daljnjeg propadanja.

Fotografije oštećenog dela bedema stigle su nam i od čitaoca iz Gradiške, kao i od redovnih posetilaca jednog od simbola grada na Vrbasu.

Uz pohvale za ostali deo posla, koji se tiče renoviranja unutrašnjosti, svi se pitaju zbog čega se ništa ne radi kako bi bilo sprečeno da Kastel ponovo postane ruglo grada.

"Što se tiče unutrašnjosti, posebno kamene kuće, mora se reći da je Kastel konačno bar delimično prestao da bude ruina i ruglo. Ipak, ne treba stati na ovome, a ako ima grešaka, treba ih rešavati i popravljati. Najveći deo još liči na zapuštenu ruševinu, a trebalo bi da bude sačuvano što više stare tvrđave. Bilo je krajnje vreme da nešto počne da se radi i pozdravljam svaku promenu nabolje, ali nikako ne bi valjalo da za koju godinu opet bude urušavanja" - kaže nam čitalac iz Gradiške, koji nije želeo da mu objavimo ime.

Izvor: Press.rs

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

28.04.2015 07:44

DA LI IMA I JEDAN POSAO U REPUBLICI SRPSKOJ DA JE ZAPOČET I ZAVRŠEN U SKLADU SA PONAŠANJEM DOBROG DOMAĆINA. ŽALOSNO, TO SU I MOJE PARE.

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

28.04.2015 07:58

AUUUU, AKO SE SJECAM 1.000.000 KM DATO FIRMI IZ ISTOCNOG SARAJEVA DA URADI PREMJER I PREDRACUN RADOVA KASTELA? IMAJU LI LICENCE FIRME KOJE RADE SANACIJU? IMA LI IZVJETSJA O TOME??? KASTEL NIJE TURSKI, SRPSKI. TO JE ISTORISKI SPOMENIK I MOGAO BI BITI UKRAS GRADA, ALI... ALI, VALJDA CE DOCI LJUDI U GRADSKU SKUPSTINU DA POCNU RADITI, NADAJMO SE!

ODGOVORITE
Name

Василије

28.04.2015 08:16

Огледало прања пара и (не)знања подобних тајкунских фирми.Такве су им све фирме,само опери што више пара за њихове џепове.

ODGOVORITE
Name

gavran

28.04.2015 10:38

Sta se moze kad su nam odbornici na skolovanju u Sirokom Brijegu. Nepismeni korumpirani djilkosi.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

28.04.2015 20:28

Po dobrom srpskom običaju, oprano je bar pola sume.

ODGOVORITE