НЕМ Куп: Може ли и хоће ли Клоп ''поравнати рачуне''?!

Бајерн и Борусија у уторак (20.30) ће играти за пут у Берлин, на финале Купа. Домаћин жели да комплетира "триплу круну", амбиције гостију су знатно скромније...

Фудбал 28.04.2015 | 11:00
НЕМ Куп: Може ли и хоће ли Клоп ''поравнати рачуне''?!

Бајерн и Борусија Дортмунд крајем маја 2013. су на Вемблију одиграли драматичан меч за титулу првака Европе, који је одлучио Арјен Робен голом у 89. минуту.

Непуне две године касније, Баварци су супериорна екипа - то је у Немачкој природно стање ствари - у односу на "милионере", што показује и квота коју кладионице нуде на њихову победу у полуфиналу Купа, а креће се између 1,40 и 1,50.

Бајерн је четири кола пре краја обезбедио нову титулу првака државе, освојио је готово дупло више бодова од Борусије (76:39) и кандидат је за трофеј у Лиги шампиона, па ипак, нико пред нови окршај са Борусијом не може да буде сигуран у његову победу. И тај који буде типовао "кеца" за квоту 1,50 свакако ће преузети немалу дозу ризика.

Јер, све док је Јирген Клоп на клупи екипе из Дортмунда, живе су и успомене на неке велике победе у дерби мечевима и титуле освојене 2011. и 2012.

За разлику од Бајернових тренера, а током Клопове ере на "Вестфалену" (2008-2015), променила су се њих четворица (Јирген Клинсман, Луј ван Гал, Јуп Хајнкес и Пеп Гвардиола), он за то време није имао луксуз да допуњава постојећи, шампионски тим, већ је константно остајао без најбољих играча и са различитим успехом покушавао да им пронађе достојне замене. Неке од њих, Гецеа и Левандовског, одвео је управо Бајерн.

Иако финансијски и логистички неравноправна, Клопова Борусија у окршајима са Бајерном је близу 50 одсто успешности - добила је девет (пет заредом у сезонама 2010/11 и 2011/12), изгубила 10 мечева, док су три завршена нерешеним исходом.

Јасно је да ће живописни дугајлија родом из Штутгарта, који на крају сезоне одлази из клуба, заједно са играчима дати апсолутно све да тај скор доведе у равнотежу и да пласманом у финале Купа можда и осигура свом наследнику излазак на европску сцену.

Борусија ће наредне јесени сигурно изостати из Лиге шампиона, али за Лигу Европе још може да се избори преко оба домаћа такмичења... А и Куп је сам по себи велики мотив, јер су му се у Дортмунду радовали само три пута (1965, 1989, 2012), а са Бајерном имају нерашчишћене рачуна из прошлогодишњег финала, у коме је после продужетака било 0:2 (Робен 107, Милер 123).

Ове сезоне Борусија је славила у не толико важној утакмици за национални Суперкуп (2:0), док је Бајерн добио оба меча у Бундес лиги - на Алијанц арени 2:1 (полувреме 0:1), а недавно на Сигнал Идуна парку 1:0.

"Последњи пут су били бољи од нас. Намучили смо се и победили јер су Леви (Роберт Левандовски) и Томас (Милер) имали сјајно вече, али утакмица је све време била неизвесна. Очекујем од њих висок ниво агресивности и у уторак, то је увек била одлика Клопових тимова", изјавио је Гвардиола.

Колико су Баварци моћни, најбоље говори податак да у финиш сезоне улазе са могућношћу да други пут за три године освоје "триплу круну": у полуфиналу Лиге шампиона почетком маја ће се састати са Барселоном, док их у Купу очекује најтежи локални ривал последњих година.

У оба случаја, циљ је Олимпијски стадион у Берлину, где ће се 30. маја играти финале "ДФБ Покала", а 6. јуна меч за европску круну...

Гвардиола има разлога за оптимизам, између осталог зато што одавно није имао мање повређених играча. Не може да рачуна само на Алабу, Риберија и Бадштубера, док би Робен могао да се појави на терену после месец и по дана паузе.

"Тек се прикључио тренинзима, али ако је у глави спреман да игра, ноге неће бити проблем", изјавио је Гвардиола, чији клуб је са 17 националних купова далеко испред другопласираног Вердера, који их има шест.

Клопу недостају голман Вајденфелер и ветеран Кел, али сви остали су ту, укључујући ове сезоне лако "ломљивог" Ројса и Кагаву, за кога се по одласку у Манчестер јунајтед лета 2012, па све донедавно, чинило да је заборавио да игра фудбал.

Не пропустите ову утакмицу, њом ће бити затворено једно узбудљиво поглавље у ривалству два трофејна клуба!

МОГУЋИ САСТАВИ

БАЈЕРН: Нојер - Рафиња, Боатенг, Данте, Бернат - Лам, Швајнштајгер, Алкантара (Алонсо) - Геце, Милер, Левандовски.

БОРУСИЈА: Лангерак - Дурм, Папастатопулос, Хумелс, Шмелцер - Бендер, Гундоган - Кампл, Кагава, Ројс - Обамејанг.

Коментари / 0

Оставите коментар