NEM Kup: Može li i hoće li Klop ''poravnati račune''?!

Bajern i Borusija u utorak (20.30) će igrati za put u Berlin, na finale Kupa. Domaćin želi da kompletira "triplu krunu", ambicije gostiju su znatno skromnije...

Fudbal 28.04.2015 | 11:00
NEM Kup: Može li i hoće li Klop ''poravnati račune''?!

Bajern i Borusija Dortmund krajem maja 2013. su na Vembliju odigrali dramatičan meč za titulu prvaka Evrope, koji je odlučio Arjen Roben golom u 89. minutu.

Nepune dve godine kasnije, Bavarci su superiorna ekipa - to je u Nemačkoj prirodno stanje stvari - u odnosu na "milionere", što pokazuje i kvota koju kladionice nude na njihovu pobedu u polufinalu Kupa, a kreće se između 1,40 i 1,50.

Bajern je četiri kola pre kraja obezbedio novu titulu prvaka države, osvojio je gotovo duplo više bodova od Borusije (76:39) i kandidat je za trofej u Ligi šampiona, pa ipak, niko pred novi okršaj sa Borusijom ne može da bude siguran u njegovu pobedu. I taj koji bude tipovao "keca" za kvotu 1,50 svakako će preuzeti nemalu dozu rizika.

Jer, sve dok je Jirgen Klop na klupi ekipe iz Dortmunda, žive su i uspomene na neke velike pobede u derbi mečevima i titule osvojene 2011. i 2012.

Za razliku od Bajernovih trenera, a tokom Klopove ere na "Vestfalenu" (2008-2015), promenila su se njih četvorica (Jirgen Klinsman, Luj van Gal, Jup Hajnkes i Pep Gvardiola), on za to vreme nije imao luksuz da dopunjava postojeći, šampionski tim, već je konstantno ostajao bez najboljih igrača i sa različitim uspehom pokušavao da im pronađe dostojne zamene. Neke od njih, Gecea i Levandovskog, odveo je upravo Bajern.

Iako finansijski i logistički neravnopravna, Klopova Borusija u okršajima sa Bajernom je blizu 50 odsto uspešnosti - dobila je devet (pet zaredom u sezonama 2010/11 i 2011/12), izgubila 10 mečeva, dok su tri završena nerešenim ishodom.

Jasno je da će živopisni dugajlija rodom iz Štutgarta, koji na kraju sezone odlazi iz kluba, zajedno sa igračima dati apsolutno sve da taj skor dovede u ravnotežu i da plasmanom u finale Kupa možda i osigura svom nasledniku izlazak na evropsku scenu.

Borusija će naredne jeseni sigurno izostati iz Lige šampiona, ali za Ligu Evrope još može da se izbori preko oba domaća takmičenja... A i Kup je sam po sebi veliki motiv, jer su mu se u Dortmundu radovali samo tri puta (1965, 1989, 2012), a sa Bajernom imaju neraščišćene računa iz prošlogodišnjeg finala, u kome je posle produžetaka bilo 0:2 (Roben 107, Miler 123).

Ove sezone Borusija je slavila u ne toliko važnoj utakmici za nacionalni Superkup (2:0), dok je Bajern dobio oba meča u Bundes ligi - na Alijanc areni 2:1 (poluvreme 0:1), a nedavno na Signal Iduna parku 1:0.

"Poslednji put su bili bolji od nas. Namučili smo se i pobedili jer su Levi (Robert Levandovski) i Tomas (Miler) imali sjajno veče, ali utakmica je sve vreme bila neizvesna. Očekujem od njih visok nivo agresivnosti i u utorak, to je uvek bila odlika Klopovih timova", izjavio je Gvardiola.

Koliko su Bavarci moćni, najbolje govori podatak da u finiš sezone ulaze sa mogućnošću da drugi put za tri godine osvoje "triplu krunu": u polufinalu Lige šampiona početkom maja će se sastati sa Barselonom, dok ih u Kupu očekuje najteži lokalni rival poslednjih godina.

U oba slučaja, cilj je Olimpijski stadion u Berlinu, gde će se 30. maja igrati finale "DFB Pokala", a 6. juna meč za evropsku krunu...

Gvardiola ima razloga za optimizam, između ostalog zato što odavno nije imao manje povređenih igrača. Ne može da računa samo na Alabu, Riberija i Badštubera, dok bi Roben mogao da se pojavi na terenu posle mesec i po dana pauze.

"Tek se priključio treninzima, ali ako je u glavi spreman da igra, noge neće biti problem", izjavio je Gvardiola, čiji klub je sa 17 nacionalnih kupova daleko ispred drugoplasiranog Verdera, koji ih ima šest.

Klopu nedostaju golman Vajdenfeler i veteran Kel, ali svi ostali su tu, uključujući ove sezone lako "lomljivog" Rojsa i Kagavu, za koga se po odlasku u Mančester junajted leta 2012, pa sve donedavno, činilo da je zaboravio da igra fudbal.

Ne propustite ovu utakmicu, njom će biti zatvoreno jedno uzbudljivo poglavlje u rivalstvu dva trofejna kluba!

MOGUĆI SASTAVI

BAJERN: Nojer - Rafinja, Boateng, Dante, Bernat - Lam, Švajnštajger, Alkantara (Alonso) - Gece, Miler, Levandovski.

BORUSIJA: Langerak - Durm, Papastatopulos, Humels, Šmelcer - Bender, Gundogan - Kampl, Kagava, Rojs - Obamejang.

Komentari / 0

Ostavite komentar