Епидемија тровања у Кантону Сарајево!

Федерално министарство здравства дало је сагласност за проглашење епидемије због заразног тровања храном, а након што је то од њих затражило Министарство здравства Кантона Сарајево због великог броја малишана корисника услуга ЈУ Дјеца Сарајева која су, према првим резултатима, отровани салмонелом.

Босна и Херцеговина 27.04.2015 | 16:34
Епидемија тровања у Кантону Сарајево!

Како су потврдили у кантоналном министарству здравства, у току је проглашење епидемије заразног тровања храном у Кантону Сарајево.

"Ми смо јутрос добили захтјев за проглашење епидемије салмонеле на подручју Кантона Сарајево и након прибављеног мишљења министарству здравства смо дали потребну сагласност, а сада је на министру да прогласи епидемију", казао је за Клиx.ба Златан Перишић, портпарол Федералног министарства здравства.

Овоме је претходило достављање Приједлога за проглашење епидемије заразног тровања храном на подручју Кантона Сарајево од стране Завода за јавно здравство КС Министарству здравства КС, који је образложен чињеницама да је закључно са данашњим даном на Инфективној клиници Клиничког центра Универзитета у Сарајеву прегледано 193 дјеце са симптомима тровања храном, од чега их је 51 хоспитализовано.

У петак је потврђено да је узрок тровања дјеце салмонела, а код примљене дјеце је забиљежена висока температура, општа слабост, исцрпљеност, дијареја и повраћање.

Подсјећамо, дјеца на Инфективној клиници су из вртића Лептирић, Скендерија, Машница, Бајка, Пчелица, Врапчић, Ластавица и Трешњица, а који припадају Јавној установи "Дјеца Сарајева"

Док се чекају резултати лабораторијских анализа узорака хране и брисева радних површина, прибора и руку запослених узетих 22. и 23.априла, кантонални санитарни инспектори настављају детаљне контроле у вртићима ЈУ “Дјеца Сарајева”, како би се открио узрок масовног тровања малишана.

У међувремену, по налогу санитарног инспектора у петак је за рад до даљњег затворен вртић “Ластавица” у Општини Нови Град, с обзиром да је до тада, према резултатима епидемиолошке анкете, 69 дјеце тог вртића затражило љекарску помоћ.

Одлука о привременом затварању Централне кухиње остаје на снази и даље, а у вртићима се дјеци дијели сува храна.

У поступак инспекцијских надзора укључени су и ветеринарски инспектори који врше усмјерени надзор из своје надлежности у складишту добављача хране за ову јавну установу.

Иначе, у складу са чланом 6. став 2. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службене новине ФБиХ“ број 29/05), уколико је епидемија присутна на подручју једног кантона проглашава је кантонални министар здравства уз претходну сагласност федералног министра, а на основу епидемиолошког извјештаја здравствене установе и кантоналног завода за јавно здравство.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Џалалабад

27.04.2015 14:42

Стање у бољем дијелу БиХ редовно. Уживају у благодетима развијене намјенске индустрије и 10 милијарди девизних резерви. Салмонела је дошла као прида за бољи живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

27.04.2015 15:09

Знао сам да ћеш да коментаришеш ову вијест ! Ако нијеси знао у Србији је у задњих неколико дана умрло 7 особа од салмонеле а има доста заражених ! То је тужно и не треба се радовати томе.

Name

јој

28.04.2015 13:32

Престани са провокацијама.

Name

Џалалабад

28.04.2015 13:47

Неко се потписује као ја. Али коментар му је на мјесту, само што се ја не дао Бог не радујем. Моји коментари су само саркастични и ништа више. Ругам се онима који често пишу да је у ФБиХ све ок а да у РС немају хљеба да једу. ''Јој'' хајде да закопамо ратне сјекире. Опрости ми опраштам ти. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ