Epidemija trovanja u Kantonu Sarajevo!

Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost za proglašenje epidemije zbog zaraznog trovanja hranom, a nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zbog velikog broja mališana korisnika usluga JU Djeca Sarajeva koja su, prema prvim rezultatima, otrovani salmonelom.

Bosna i Hercegovina 27.04.2015 | 16:34
Epidemija trovanja u Kantonu Sarajevo!

Kako su potvrdili u kantonalnom ministarstvu zdravstva, u toku je proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom u Kantonu Sarajevo.

"Mi smo jutros dobili zahtjev za proglašenje epidemije salmonele na području Kantona Sarajevo i nakon pribavljenog mišljenja ministarstvu zdravstva smo dali potrebnu saglasnost, a sada je na ministru da proglasi epidemiju", kazao je za Klix.ba Zlatan Perišić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

Ovome je prethodilo dostavljanje Prijedloga za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od strane Zavoda za javno zdravstvo KS Ministarstvu zdravstva KS, koji je obrazložen činjenicama da je zaključno sa današnjim danom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizovano.

U petak je potvrđeno da je uzrok trovanja djece salmonela, a kod primljene djece je zabilježena visoka temperatura, opšta slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje.

Podsjećamo, djeca na Infektivnoj klinici su iz vrtića Leptirić, Skenderija, Mašnica, Bajka, Pčelica, Vrapčić, Lastavica i Trešnjica, a koji pripadaju Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva"

Dok se čekaju rezultati laboratorijskih analiza uzoraka hrane i briseva radnih površina, pribora i ruku zaposlenih uzetih 22. i 23.aprila, kantonalni sanitarni inspektori nastavljaju detaljne kontrole u vrtićima JU “Djeca Sarajeva”, kako bi se otkrio uzrok masovnog trovanja mališana.

U međuvremenu, po nalogu sanitarnog inspektora u petak je za rad do daljnjeg zatvoren vrtić “Lastavica” u Opštini Novi Grad, s obzirom da je do tada, prema rezultatima epidemiološke ankete, 69 djece tog vrtića zatražilo ljekarsku pomoć.

Odluka o privremenom zatvaranju Centralne kuhinje ostaje na snazi i dalje, a u vrtićima se djeci dijeli suva hrana.

U postupak inspekcijskih nadzora uključeni su i veterinarski inspektori koji vrše usmjereni nadzor iz svoje nadležnosti u skladištu dobavljača hrane za ovu javnu ustanovu.

Inače, u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“ broj 29/05), ukoliko je epidemija prisutna na području jednog kantona proglašava je kantonalni ministar zdravstva uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, a na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Džalalabad

27.04.2015 14:42

Stanje u boljem dijelu BiH redovno. Uživaju u blagodetima razvijene namjenske industrije i 10 milijardi deviznih rezervi. Salmonela je došla kao prida za bolji život.

ODGOVORITE
Name

joj

27.04.2015 15:09

Znao sam da ćeš da komentarišeš ovu vijest ! Ako nijesi znao u Srbiji je u zadnjih nekoliko dana umrlo 7 osoba od salmonele a ima dosta zaraženih ! To je tužno i ne treba se radovati tome.

Name

joj

28.04.2015 13:32

Prestani sa provokacijama.

Name

Džalalabad

28.04.2015 13:47

Neko se potpisuje kao ja. Ali komentar mu je na mjestu, samo što se ja ne dao Bog ne radujem. Moji komentari su samo sarkastični i ništa više. Rugam se onima koji često pišu da je u FBiH sve ok a da u RS nemaju hljeba da jedu. ''Joj'' hajde da zakopamo ratne sjekire. Oprosti mi opraštam ti. Pozdrav

ODGOVORITE