ФСС: Не можемо сами против хулигана!

Челници српског фудбала поручили да су хулигани проблем целог друштва и државе и да се нереди, туче, испади дешавају зато што се ништа не решава по том питању! "Ми можемо опет да кажњавамо клубове, али УЗРОК проблема остаје исти".

Фудбал 28.04.2015 | 08:20
ФСС: Не можемо сами против хулигана!

Фудбалски савез Србије и Заједница клубова Јелен Суперлиге Србије објавили су заједничко саопштење у којем су осудили хулиганско понашање и вандалске испаде на "вечитом дербију", али су истоврермено поручили да ови проблеми постоје годинама и да се не решавају.

Кровна организација српског фудбала подсетила је да је више година указивала на те проблеме, поготово после "случаја Ђенова", али...

Главна порука саопштења је: "Хитан састанак свих, хитне одлуке одмах".

"Дисциплински органи ФСС ће опет кажњавати, али све то постаје апсурдно, јер затварање стадиона и новчане казне неће искоренити УЗРОКЕ проблема", истиче се у саопштењу.

Ево целог саопштења ФСС и Заједнице суперлигаша:
"Фудбалски савез Србије и Заједница клубова Јелен Супер лиге најоштрије и осуђују хулиганско понашање, вандалске испаде и немиле сцене које су угрозиле безбедност огромне већине присутних навијача и одигравање саме утакмице, познате као највеће светковине српског клупског фудбала у историји. Нажалост, свесни смо да наше речи жаљења и осуде мало значе истинским љубитељима фудбала и правим навијачима, како два најуспешнија клуба, тако и свима осталима. Из Србије је још једном упућена веома лоша слика и прилика домаћег фудбала у светске оквире.

Основни проблем је у чињеници да се ствари не решавају. Сведоци смо бројних проблема које смо имали у прошлости - "случај Ђенова", прекид утакмице против Албаније и неколико сличних "вечитих дербија". Због тога изражавамо страх да се ружне сцене од суботе опет не понове, јер права и оштра реакција изостаје.

Једноставно речено, ми смо после утакмица у Ђенови и скорашње против Албаније просто вапили за помоћ код надлежних инстанци. Испоставља се да ми нисмо у могућности да организујемо ниједну тежу и значајнију утакмицу. Свима нама који радимо у српском фудбалу то представља велики проблем, који сами не можемо да решимо.

Признајемо да вандалско понашање превазилази оквире могућих реакција, опсега деловања и кажњавања фудбалских структура.

Чланови Дисциплинске комисије ФС Србије ће у четвртак, 30. априла 2015, на својој седници анализирати све приспеле извештаје и донеће адекватне одлуке и саопштити казнене дисциплинске мере. Међутим, то све постаје апсурдно. Затварање стадиона и изрицање финансијских мера неће искоренити узроке проблема које виђамо у сувише дугом временском периоду. Све виђено превазилази спортске оквире.

Такође, очигледно је да кажњавање клубова и њихових управа такође није добар смер за остварење победе над хулиганима. ФК Црвена звезда је овај пут организовала меч и свесни смо да су у оквиру припрема и реализације задатака учинили све што су могли. Међутим, то није очигледно није довољно.

У првој реакцији после прекинуте утакмице Србија - Албанија апеловали смо, а управо то и сада још гласније чинимо, на што хитнију - апсолутно моменталну, организацију састанка чланова Савета за спречавање насиља и недоличног понашања у спорту. Чланови овог тела су најодговорнији људи српске државе и друштва - председник Владе Републике Србије, као и низ других круцијално важних органа, предвођени министрима омладине и спорта, правде и унутрашњих послова, као и председник Врховног касационог суда и републички јавни тужилац. Наравно, у његов рад су укључени и челници највећих спортских савеза, укључујући и ФС Србије.

Једини модел борбе на путу искорењивања проблема виђених још једном у суботу 25. априла 2015. су заједничко деловање и синергија апсолутно свих надлежних органа укључених у процес - представника полиције, тужилаштва, судова и фудбалске организације. Заједно, плански и истрајно, до елиминације зла и повратка фудбала у спортске оквире.

Циљ и обавеза морају да буду индивидуализација криваца. Ко је крив, због чега је крив и која је казна за такво понашање. Обележавање криваца и њихово кажњавање у смеру елиминације осталих морају да буду наш заједнички метод. Нажалост, фудбалске казне прописане правилницима УЕФА и ФИФА, а примењене у оквиру ФС Србије, кажњаваће клубове и у крајњој мери играче, а не узрочнике проблема.

Све фудбалске структуре су на пуном располагању надлежним државним органима, знајући шта желимо да видимо једног дана - пуне трибине, фер-плеј понашање на терену и ван њега и квалитетну игру, свесни да на том путу морамо да идемо корак по корак. Први, прави и најважнији, треба да уследи одмах".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ово

28.04.2015 06:27

Је тероризам!

ОДГОВОРИТЕ