FSS: Ne možemo sami protiv huligana!

Čelnici srpskog fudbala poručili da su huligani problem celog društva i države i da se neredi, tuče, ispadi dešavaju zato što se ništa ne rešava po tom pitanju! "Mi možemo opet da kažnjavamo klubove, ali UZROK problema ostaje isti".

Fudbal 28.04.2015 | 08:20
FSS: Ne možemo sami protiv huligana!

Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Jelen Superlige Srbije objavili su zajedničko saopštenje u kojem su osudili huligansko ponašanje i vandalske ispade na "večitom derbiju", ali su istovrermeno poručili da ovi problemi postoje godinama i da se ne rešavaju.

Krovna organizacija srpskog fudbala podsetila je da je više godina ukazivala na te probleme, pogotovo posle "slučaja Đenova", ali...

Glavna poruka saopštenja je: "Hitan sastanak svih, hitne odluke odmah".

"Disciplinski organi FSS će opet kažnjavati, ali sve to postaje apsurdno, jer zatvaranje stadiona i novčane kazne neće iskoreniti UZROKE problema", ističe se u saopštenju.

Evo celog saopštenja FSS i Zajednice superligaša:
"Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Jelen Super lige najoštrije i osuđuju huligansko ponašanje, vandalske ispade i nemile scene koje su ugrozile bezbednost ogromne većine prisutnih navijača i odigravanje same utakmice, poznate kao najveće svetkovine srpskog klupskog fudbala u istoriji. Nažalost, svesni smo da naše reči žaljenja i osude malo znače istinskim ljubiteljima fudbala i pravim navijačima, kako dva najuspešnija kluba, tako i svima ostalima. Iz Srbije je još jednom upućena veoma loša slika i prilika domaćeg fudbala u svetske okvire.

Osnovni problem je u činjenici da se stvari ne rešavaju. Svedoci smo brojnih problema koje smo imali u prošlosti - "slučaj Đenova", prekid utakmice protiv Albanije i nekoliko sličnih "večitih derbija". Zbog toga izražavamo strah da se ružne scene od subote opet ne ponove, jer prava i oštra reakcija izostaje.

Jednostavno rečeno, mi smo posle utakmica u Đenovi i skorašnje protiv Albanije prosto vapili za pomoć kod nadležnih instanci. Ispostavlja se da mi nismo u mogućnosti da organizujemo nijednu težu i značajniju utakmicu. Svima nama koji radimo u srpskom fudbalu to predstavlja veliki problem, koji sami ne možemo da rešimo.

Priznajemo da vandalsko ponašanje prevazilazi okvire mogućih reakcija, opsega delovanja i kažnjavanja fudbalskih struktura.

Članovi Disciplinske komisije FS Srbije će u četvrtak, 30. aprila 2015, na svojoj sednici analizirati sve prispele izveštaje i doneće adekvatne odluke i saopštiti kaznene disciplinske mere. Međutim, to sve postaje apsurdno. Zatvaranje stadiona i izricanje finansijskih mera neće iskoreniti uzroke problema koje viđamo u suviše dugom vremenskom periodu. Sve viđeno prevazilazi sportske okvire.

Takođe, očigledno je da kažnjavanje klubova i njihovih uprava takođe nije dobar smer za ostvarenje pobede nad huliganima. FK Crvena zvezda je ovaj put organizovala meč i svesni smo da su u okviru priprema i realizacije zadataka učinili sve što su mogli. Međutim, to nije očigledno nije dovoljno.

U prvoj reakciji posle prekinute utakmice Srbija - Albanija apelovali smo, a upravo to i sada još glasnije činimo, na što hitniju - apsolutno momentalnu, organizaciju sastanka članova Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu. Članovi ovog tela su najodgovorniji ljudi srpske države i društva - predsednik Vlade Republike Srbije, kao i niz drugih krucijalno važnih organa, predvođeni ministrima omladine i sporta, pravde i unutrašnjih poslova, kao i predsednik Vrhovnog kasacionog suda i republički javni tužilac. Naravno, u njegov rad su uključeni i čelnici najvećih sportskih saveza, uključujući i FS Srbije.

Jedini model borbe na putu iskorenjivanja problema viđenih još jednom u subotu 25. aprila 2015. su zajedničko delovanje i sinergija apsolutno svih nadležnih organa uključenih u proces - predstavnika policije, tužilaštva, sudova i fudbalske organizacije. Zajedno, planski i istrajno, do eliminacije zla i povratka fudbala u sportske okvire.

Cilj i obaveza moraju da budu individualizacija krivaca. Ko je kriv, zbog čega je kriv i koja je kazna za takvo ponašanje. Obeležavanje krivaca i njihovo kažnjavanje u smeru eliminacije ostalih moraju da budu naš zajednički metod. Nažalost, fudbalske kazne propisane pravilnicima UEFA i FIFA, a primenjene u okviru FS Srbije, kažnjavaće klubove i u krajnjoj meri igrače, a ne uzročnike problema.

Sve fudbalske strukture su na punom raspolaganju nadležnim državnim organima, znajući šta želimo da vidimo jednog dana - pune tribine, fer-plej ponašanje na terenu i van njega i kvalitetnu igru, svesni da na tom putu moramo da idemo korak po korak. Prvi, pravi i najvažniji, treba da usledi odmah".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ovo

28.04.2015 06:27

Je terorizam!

ODGOVORITE