Анализа: Звезда након Дербија одлучила - на љето нови тренер!

Међутим, колико и новинари и навијачи, толико су подељени и челници клуба око тога да ли Лалатовића треба сменити одмах, у јуну или га не треба дирати. МОНДО сазнаје да он наставља да ради, док се отвара питање колико је тренер крив.

Фудбал 28.04.2015 | 23:45
Анализа: Звезда након Дербија одлучила - на љето нови тренер!

Начин на који је Црвена звезда "одиграла" 148. вечити дерби на свом стадиону, пред осетно више својих навијача, само је још један аргумент у рукама дела Управе клуба која жели да се растане са тренером Ненадом Лалатовићем.

Било одмах, а ако не одмах, оно бар на лето...

Међутим, према сазнањима МОНДА поделе на адреси Љутице Богдана 1а око тога да ли је (само) у Лалатовићу проблем и даље су довољно уравнотежене, таман толико да тренер не изгуби равнотежу до краја сезоне.

Незванично, иза идеје да је скромном саставу и даље актуелног шампиона Србије неопходан нови шеф, на шест кола пре краја сезоне, стоји и генерални директор клуба Звездан Терзић, који је између осталих окружен и неколицином старијих, искуснијих и мирнијих функционера, пре свих почасног председника Драгана Џајића, чија се реч у клубу и даље цени, а Џајић је ретко у свом руковођењу "секао" тренере током сезоне, нарочито у финишу.

Тако је рецимо Џајић дозволио Зорану Филиповићу у сезони 2002/03 да доврши посао до јуна, иако је у једну тренутку заостајао и 20 бодова за Партизаном.

Према нашим сазнањима, Лалатовићу ће такође бити омогућено да приведе оронули и дотрајали брод у мирну руку, тим пре што нико ни из Љутице Богдана, ни из Хумске, не би смео да изађе и јавно каже: Трка је завршена!

Уосталом, то потврђује и летимично листање спортске и не само спортске штампе.

У два издања издвајају се текстови посвећени Црвеној звезди. "Спортски журнал" у понедељак најавио је хитну смену Лалатовића и довођење времешног Милорада Косановића, актуелног тренера Новог Пазара, који је претходни пут боравио на клупи црвено-белих 2007. године и задржао се – три месеца!

"Вечерње новости" анализирале су "игру" Црвене звезде у дербију и констатовале да је "Лалатовић танак на психолошком плану", да му је "језик често бржи од памети", да "нема искуства, ни осећај када са клупе треба да умирује, а када да прави фрку", а додатно је и да је "Лалатовић често нервознији од својих играча".

Добар део навијача Звезде дели ово мишљење, што потврђује да нису само на Стадиону "Рајко Митић" подељени око тога да ли је смена право решење, већ да је то актуелна тема и међу новинарима и звездашима.

Тренер Лалатовић у понедељак је искључио телефон и није одговарао на позиве, исто је било и са челницима клуба, конкретно ген. директором Терзићем и потпредседником Славишом Кокезом. У неформалним разговорима са упућенима у стање у Звезди потврђено нам је да ће Лалатовић наставити да обавља свој посао, али и да није нетачно да се размишља и прича о томе ко би могао, евентуално, одмах да га замени.

То је иначе потез за који се одлучила Управа вечитог ривала, која је кризу (то потврђују резултати) решила сменом Марка Николића и ангажовањем Зорана Милинковића.

Иако нема сумње око тога да је Лалатовић ове сезоне правио грешке, а неке и понављао, велико је питање у којој мери (или боље рећи у ком проценту) је одговорност за "минус 5", бод освојен у два дербија без постигнутог тола Партизану и готово негледљиву игру екипе – његова.

Прошлог лета и ове зиме добио је део играча који је затражио од Управе, нису му испуњене неке од жеља, попут плејмејкера Радета Крунића (наводно је превише менаџера "ушло" у његове проценте) и искусног Стефана Бабовића (наводно су покушај трансфера спречили ватрени навијачи). Добио је Александра Луковића, који се одмах тешко повредио и завршио сезону пре него што је и обукао дрес.

Али, добио је и групу прекаљених играча од којих млади тим Црвене звезде није имао никакве користи или бар не у оној мери у којој је то било потребно да се одбрани титула. Док је зимус највећи проблем била плата одлазећег лидера Дарка Лазовића, у клубу се инсистирало на ангажовању Душана Анђелковића само да би се што безболније решио проблем са бунтовником Николом Мијаиловићем.

"Звездино пролеће" и нарочито вечити дерби показали су да је Звезда на тој позицији изгубила на квалитету.

Такође, у тренутку када је у клубу већ био млади и талентовани Даниел Аврамовски, када је Милош Босанчић наговештавао да би могао да заигра како се очекује, а Вукан Савићевић прижељкивао четврту шансу да почне (полу)сезону и искористи је, ангажован је 31-годишњи Александар Стојановић. "Цаки" је у појединим мечевима потврдио да зна са лоптом, али његове скромне кретње, "брзина" и лимит у дефанзивним задацима, дошли су на наплату у ватреним утакмицама, попут оне у Новом Пазару (2:1) и нарочито дербију (0:0).

Лалатовић је, конкретно, против Партизана морао (или није?) да жртвује креативност Михаила Ристића, како би Александар Ковачевић јурио Бабовића, а од Стојановића није добио ни део онога што је 13 година млађи Ристић показао ЧИМ је ушао на терен.

И не само то. Бољи део Звездине несигурне одбране против Партизана био је 18-годишњи Вукашин Јовановић, који је деловао борбеније, сигурније и мирније од 34-годишњег Сава Павићевића.

На крају – највећа заблуда свих у Црвеној звезди, Џошуа Паркер, цех је који ће на крају вероватно потписати и заговорници његовог трансфера и сам Лалатовић, јер га је уцртао у шпиц напада чим се брзоноги нападач појавио на припремама у Словенији.

Све оно што је о Паркеру могло да се сазна и пре него што је дошао из Домжала, брзо се показало исправним. Ради се о брзом фудбалеру изузетно скромног знања и, што је најважније, играчу који нема голгетерски инстинкт. Да ствар буде гора, седам година млађи Лука Јовић због Паркерове свеприсутности у шпицу морао је да игра крило, што није и не треба да буде, па чак ни са 17 година.

Да не помињемо ко је све зимус морао да оде из Црвене звезде, без обештећења, да би се направио простор за Паркера и још једну заблуду звану Фуад Салами.

Најкреативнији офанзивни фудбалери шампиона Србије овог пролећа били су играчи које Црвена звезда практично нема: Дарко Лазовић одлази на крају сезоне када му истиче уговор, а Александар Катаи је на позајмици из Олимпијакоса и за њега ће тек бити неопходно издвојити новац.

У периоду сезоне када су старији узимали места млађима, а млађи вукли старије и решавали утакмице, може се констатовати да је "минус 5" рачун који су направиле све структуре у клубу и да је то рачун који и даље може да се рефундира у финишу првенства.

Ако титула ниједног тренутка није била приоритет приоритета, а јавност никада није сазнала шта се тачно очекује од Лалатовића и екипе, можда је последњи тренутак да Црвена звезда заигра у сасатаву од ког у будућности може да добије и квалитет и звездашки однос према дресу и – обештећење.

Јер, на жалост бројних навијача, и даље је на платном списку група фудбалера са којима је реалност: друго место и разлаз уз договор о раскиду сарадње у најбољем случају. А, за то је Лалатовић само делом одговоран...

А Делије...

У Црвеној звезди о томе се не говори јавно, али неизоставан фактор у одлучивању да ли би неки тренер требало да буде смењен или постављен јесте и став вођа навијача.

У најблажем случају, челници уочи тих одлука седну и разговарају са неколицином навијача.

Тако је било и када је долазио Роберт Просинечки и када је требало да га замени Александар Јанковић, па и после тога...

Није тајна да Лалатовић има велику подршку виђенијих Делија и да су људи у клубу с тим упознати. Да ли је то пресудна ствар? Није, али није ни занемарљива.

Коментари / 0

Оставите коментар