Analiza: Zvezda nakon Derbija odlučila - na ljeto novi trener!

Međutim, koliko i novinari i navijači, toliko su podeljeni i čelnici kluba oko toga da li Lalatovića treba smeniti odmah, u junu ili ga ne treba dirati. MONDO saznaje da on nastavlja da radi, dok se otvara pitanje koliko je trener kriv.

Fudbal 28.04.2015 | 23:45
Analiza: Zvezda nakon Derbija odlučila - na ljeto novi trener!

Način na koji je Crvena zvezda "odigrala" 148. večiti derbi na svom stadionu, pred osetno više svojih navijača, samo je još jedan argument u rukama dela Uprave kluba koja želi da se rastane sa trenerom Nenadom Lalatovićem.

Bilo odmah, a ako ne odmah, ono bar na leto...

Međutim, prema saznanjima MONDA podele na adresi Ljutice Bogdana 1a oko toga da li je (samo) u Lalatoviću problem i dalje su dovoljno uravnotežene, taman toliko da trener ne izgubi ravnotežu do kraja sezone.

Nezvanično, iza ideje da je skromnom sastavu i dalje aktuelnog šampiona Srbije neophodan novi šef, na šest kola pre kraja sezone, stoji i generalni direktor kluba Zvezdan Terzić, koji je između ostalih okružen i nekolicinom starijih, iskusnijih i mirnijih funkcionera, pre svih počasnog predsednika Dragana Džajića, čija se reč u klubu i dalje ceni, a Džajić je retko u svom rukovođenju "sekao" trenere tokom sezone, naročito u finišu.

Tako je recimo Džajić dozvolio Zoranu Filipoviću u sezoni 2002/03 da dovrši posao do juna, iako je u jednu trenutku zaostajao i 20 bodova za Partizanom.

Prema našim saznanjima, Lalatoviću će takođe biti omogućeno da privede oronuli i dotrajali brod u mirnu ruku, tim pre što niko ni iz Ljutice Bogdana, ni iz Humske, ne bi smeo da izađe i javno kaže: Trka je završena!

Uostalom, to potvrđuje i letimično listanje sportske i ne samo sportske štampe.

U dva izdanja izdvajaju se tekstovi posvećeni Crvenoj zvezdi. "Sportski žurnal" u ponedeljak najavio je hitnu smenu Lalatovića i dovođenje vremešnog Milorada Kosanovića, aktuelnog trenera Novog Pazara, koji je prethodni put boravio na klupi crveno-belih 2007. godine i zadržao se – tri meseca!

"Večernje novosti" analizirale su "igru" Crvene zvezde u derbiju i konstatovale da je "Lalatović tanak na psihološkom planu", da mu je "jezik često brži od pameti", da "nema iskustva, ni osećaj kada sa klupe treba da umiruje, a kada da pravi frku", a dodatno je i da je "Lalatović često nervozniji od svojih igrača".

Dobar deo navijača Zvezde deli ovo mišljenje, što potvrđuje da nisu samo na Stadionu "Rajko Mitić" podeljeni oko toga da li je smena pravo rešenje, već da je to aktuelna tema i među novinarima i zvezdašima.

Trener Lalatović u ponedeljak je isključio telefon i nije odgovarao na pozive, isto je bilo i sa čelnicima kluba, konkretno gen. direktorom Terzićem i potpredsednikom Slavišom Kokezom. U neformalnim razgovorima sa upućenima u stanje u Zvezdi potvrđeno nam je da će Lalatović nastaviti da obavlja svoj posao, ali i da nije netačno da se razmišlja i priča o tome ko bi mogao, eventualno, odmah da ga zameni.

To je inače potez za koji se odlučila Uprava večitog rivala, koja je krizu (to potvrđuju rezultati) rešila smenom Marka Nikolića i angažovanjem Zorana Milinkovića.

Iako nema sumnje oko toga da je Lalatović ove sezone pravio greške, a neke i ponavljao, veliko je pitanje u kojoj meri (ili bolje reći u kom procentu) je odgovornost za "minus 5", bod osvojen u dva derbija bez postignutog tola Partizanu i gotovo negledljivu igru ekipe – njegova.

Prošlog leta i ove zime dobio je deo igrača koji je zatražio od Uprave, nisu mu ispunjene neke od želja, poput plejmejkera Radeta Krunića (navodno je previše menadžera "ušlo" u njegove procente) i iskusnog Stefana Babovića (navodno su pokušaj transfera sprečili vatreni navijači). Dobio je Aleksandra Lukovića, koji se odmah teško povredio i završio sezonu pre nego što je i obukao dres.

Ali, dobio je i grupu prekaljenih igrača od kojih mladi tim Crvene zvezde nije imao nikakve koristi ili bar ne u onoj meri u kojoj je to bilo potrebno da se odbrani titula. Dok je zimus najveći problem bila plata odlazećeg lidera Darka Lazovića, u klubu se insistiralo na angažovanju Dušana Anđelkovića samo da bi se što bezbolnije rešio problem sa buntovnikom Nikolom Mijailovićem.

"Zvezdino proleće" i naročito večiti derbi pokazali su da je Zvezda na toj poziciji izgubila na kvalitetu.

Takođe, u trenutku kada je u klubu već bio mladi i talentovani Daniel Avramovski, kada je Miloš Bosančić nagoveštavao da bi mogao da zaigra kako se očekuje, a Vukan Savićević priželjkivao četvrtu šansu da počne (polu)sezonu i iskoristi je, angažovan je 31-godišnji Aleksandar Stojanović. "Caki" je u pojedinim mečevima potvrdio da zna sa loptom, ali njegove skromne kretnje, "brzina" i limit u defanzivnim zadacima, došli su na naplatu u vatrenim utakmicama, poput one u Novom Pazaru (2:1) i naročito derbiju (0:0).

Lalatović je, konkretno, protiv Partizana morao (ili nije?) da žrtvuje kreativnost Mihaila Ristića, kako bi Aleksandar Kovačević jurio Babovića, a od Stojanovića nije dobio ni deo onoga što je 13 godina mlađi Ristić pokazao ČIM je ušao na teren.

I ne samo to. Bolji deo Zvezdine nesigurne odbrane protiv Partizana bio je 18-godišnji Vukašin Jovanović, koji je delovao borbenije, sigurnije i mirnije od 34-godišnjeg Sava Pavićevića.

Na kraju – najveća zabluda svih u Crvenoj zvezdi, Džošua Parker, ceh je koji će na kraju verovatno potpisati i zagovornici njegovog transfera i sam Lalatović, jer ga je ucrtao u špic napada čim se brzonogi napadač pojavio na pripremama u Sloveniji.

Sve ono što je o Parkeru moglo da se sazna i pre nego što je došao iz Domžala, brzo se pokazalo ispravnim. Radi se o brzom fudbaleru izuzetno skromnog znanja i, što je najvažnije, igraču koji nema golgeterski instinkt. Da stvar bude gora, sedam godina mlađi Luka Jović zbog Parkerove sveprisutnosti u špicu morao je da igra krilo, što nije i ne treba da bude, pa čak ni sa 17 godina.

Da ne pominjemo ko je sve zimus morao da ode iz Crvene zvezde, bez obeštećenja, da bi se napravio prostor za Parkera i još jednu zabludu zvanu Fuad Salami.

Najkreativniji ofanzivni fudbaleri šampiona Srbije ovog proleća bili su igrači koje Crvena zvezda praktično nema: Darko Lazović odlazi na kraju sezone kada mu ističe ugovor, a Aleksandar Katai je na pozajmici iz Olimpijakosa i za njega će tek biti neophodno izdvojiti novac.

U periodu sezone kada su stariji uzimali mesta mlađima, a mlađi vukli starije i rešavali utakmice, može se konstatovati da je "minus 5" račun koji su napravile sve strukture u klubu i da je to račun koji i dalje može da se refundira u finišu prvenstva.

Ako titula nijednog trenutka nije bila prioritet prioriteta, a javnost nikada nije saznala šta se tačno očekuje od Lalatovića i ekipe, možda je poslednji trenutak da Crvena zvezda zaigra u sasatavu od kog u budućnosti može da dobije i kvalitet i zvezdaški odnos prema dresu i – obeštećenje.

Jer, na žalost brojnih navijača, i dalje je na platnom spisku grupa fudbalera sa kojima je realnost: drugo mesto i razlaz uz dogovor o raskidu saradnje u najboljem slučaju. A, za to je Lalatović samo delom odgovoran...

A Delije...

U Crvenoj zvezdi o tome se ne govori javno, ali neizostavan faktor u odlučivanju da li bi neki trener trebalo da bude smenjen ili postavljen jeste i stav vođa navijača.

U najblažem slučaju, čelnici uoči tih odluka sednu i razgovaraju sa nekolicinom navijača.

Tako je bilo i kada je dolazio Robert Prosinečki i kada je trebalo da ga zameni Aleksandar Janković, pa i posle toga...

Nije tajna da Lalatović ima veliku podršku viđenijih Delija i da su ljudi u klubu s tim upoznati. Da li je to presudna stvar? Nije, ali nije ni zanemarljiva.

Komentari / 0

Ostavite komentar