Похрањиваћемо своје душе у компјутере!

Људска душа могла би да постане бесмртна до краја овога вијека, али не на начин на који то најављују религијске књиге, већ употребом вјештачке интелигенције, односно роботике - тврде научници?!

Свијет 27.04.2015 | 17:03
Похрањиваћемо своје душе у компјутере!

Футуриста и иноватор Реј Курцвел сматра да ће "концепт сингуларности" означити спајање људи и машина - људи ће да "аплоудују" своју душу у компјутер/робота како би постигли бесмртност!

Вјештачка интелигенција ће достићи ниво људске за 20 до 40 година, а онда ће је и престићи - сматрају научници.

Роботи ће до краја 21. вијека бити паметнији од људи и то не само у шаху, већ у готово свему - од математике, инжењерства до науке и медицине.

Многе професије биће угашене, јер ће машине преузети послове. Једино би, због природе свог посла, забављачи и писци, те још нека врло креативна занимања, могли да, једно вријеме, "преживе".

Компјутери ће у једном тренутку почети сами себе да програмирају и биће у стању да апсорбују огромне количине инФормација те да их обрађују на начин на који људи, као ограничена бића, то неће бити у стању да чине.

Како објашњавају научници, компутери ће бити у стању да раде сваки дан и сваке секунде, без потребе за сном или годишњим одмором.

Шта ће се догодити са тржиштем рада у ери потпуне "машинизације" човјечанства?

Милиони младих људи ни сада немају посла, а поготово га неће имати за коју деценију када вјештачка интелигенција почне да преузима радна мјеста.

Мада то звучи као фантастика, апарати са моћном вјештачком интелигенцијом, моћнијом од људске, могли би да постану директна пријетња човјеку.

Једног дана, у даљој будућности, између људи и робота, односно машина, могло би да дође до борбе за ресурсе?!

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

27.04.2015 16:30

Хоћете рећи да нам Бог није више потребан ???

ОДГОВОРИТЕ