Анализа: Како ће Интер изгледати сљедеће сезоне?

"Неразури" очајнички покушавају да се врате у врх италијанског фудбала, али је питање шта ће бити теже клубу: да доведе играче или задржи постојеће?

Фудбал 27.04.2015 | 22:20
Анализа: Како ће Интер изгледати сљедеће сезоне?

Посрнули великан Серије А, у намери да се после пет година од освајање последње титуле првака Италије (и Европе) коначно врати у врх италијанског фудбала, увелико размишља о реконструкцији тима наредног лета.

Жеља Интера, на чијем челу је бизнисмен из Индонезије Ерик Тохир, јесте да у сезону 2015/16 (у којој вероватно неће бити европских утакмица на "Меаци") уђе са младим тандемом аргентинских нападача, Мауро Икарди/Пауло Дибала.

Иако "неразури" имају Икардија под уговором до 2018. године, а Дибала игра за Палермо, тешко је рећи шта ће бити теже оствариво у овом случају: задржати Икардија (22 године) или довести Дибалу (21 година).

Икардија тражи неколико великих клубова широм Европе, пре свих Челси Жозеа Муриња, а стрелац 17 голова у Серији А и 22 гола ове сезоне и даље није продужио уговор са Интером, који му истиче 2018. године.

Такође, много тимова из Италије и Европе жели и Дибалу, напашће га и Јувентус, помињу га у Пари Сен Жермену, неколицини енглеских клубова, а стрелац 13 голова у Серији А ове сезоне наредне године постаће слободан играч, па је тако сасвим сигурно да ће га контроверзни Маурицио Зампарини продати већ овог лета.

Да ли у Интер?

Видећемо... "Коријере дело Спорт" објавио је овог понедељка да је Тохир спреман да плати 25 милиона евра за Дибалу и понуди другој страни било кога из групе играча: Марко Андреоли, Франческо Барди, Самуеле Лонго, Лорренцо Кристиг, Гастон Камара.

Резервна опција је куповина или позајмица црногорског нападача Стевана Јоветића, који је међутим на листи жеља Ливерпула, у тренутку када је сасвим извесно да ће отићи из Манчестер ситија.

Али, док размишља Дибала или Јоветић, Тохир мора да убеди Икардија да продужи уговор и веже се за Интер у тренутку када је јасно да Лигу шампиона неће играти ни следеће сезоне, а вероватно ни Лигу Европе. Икарди је у клубу од 2013. године и тренутно се преговара о продужетку сарадње, а његова плата тренутно износи 2,8 милиона евра.

Тохир је покушао да одобровољи Икардија тако што му је гарантовао повишицу на лето, али и бонус од 400.000 евра уколико до краја сезоне претекне старијег земљака Карлоса Тевеза и постане најбољи стрелац Серије А, такозвани "капоканоњери".

Тевез има 18 голова, Икарди и легендарни Лука Тони из Вероне по 17, Жереми Менез из Милана 16, Гонзало Игуаин из Наполија се пробудио и има 15 голова, а следе Дибала и Фабио Кваљарела из Торина са по 13.

Ако Икарди ипак буде одлучио да затражи трансфер, Интер ће свакако зарадити довољно новца да купи и Дибалу и неког другог нападача, евентуално, али од овог тандема који би у будућности могао да буде ослонац и аргентинске репрезентације – неће бити ништа.

Биће занимљиво видети, прво, да ли ће Роберто Манћини остати тренер и за следећу сезону, а он је победио Рому за викенд 2:1 у тренутку када је ушао у преговоре око новог уговора. Ако је извесно да хоће, дефинитивно би у клубу морало да дође до реновирања тима, о чему ће бринути делом и потпредседник Хавијер Занети и спортски директор Пјеро Осилио.

На "Меаци" редовне плате, бенефиције живота у Граду моде, простране станове у престижном делу Милана и најскупље карте за окупљања џет-сета поседују и играчи попут Ренеа Кархина (Словенија, 24 године), Фелиепа (Бразил/Италијам 30 година), Жонатана (Бразил, 29 година), Јана М'Виле (Француска, 24 године), Марка Андреолија (Италија, 28 година), Уга Кампањара (Арвентина, 34 године), итд, који ове сезоне нису имали никакву или су имали веома лошу улогу на утакмицама.

Логично, Интер би требало да покуша да их се реши, али клуб често није тако поступао у прелазним роковима од одласка Муриња 2010. године, штавише гомилао их је.

Питање је да ли ће двојица наших репрезентативаца, Немања Видић (33) и Здравко Кузмановић (27) бити у плановима за следећу сезону, јер су у овој шансу добијали повремено, час играли, час не, били добри, солидни, бледи, опет добри... Уосталом, као и велика већина "неразура", било под вођством Валтера Мацарија било под вођством Манћинија, који руку на срце ни у чему није унапредио тим својим повратком.

Извесно је да ће Лукас Подолски бити враћен у Арсенал са позајмице, а да ће Интер морати да се бори да задржи Хрвата Матеа Ковачића, којег Барселона скаутира на свакој утакмици већ дуже од пола године.

Што по одиграним минутима ове сезоне, што по квалитету игара, претпоставка је да ће Занети и Осилио покушати да изграде респектабилну екипу на темељима тима који почивају на голману Самиру Хандановићу, борбеном Гарију Меделу, којег многи пре виде у одбрани него у везном реду, Жуану Жезусу, Икардију, Родригу Паласију, Фредију Гварину, Ђердану Шаћирију и Ковачићу.

Бар половина ових играча интересантна је великим клубовима, пре свих Хандановић, Икарди, Гварин и Ковачић.

Коментари / 0

Оставите коментар