Analiza: Kako će Inter izgledati sljedeće sezone?

"Nerazuri" očajnički pokušavaju da se vrate u vrh italijanskog fudbala, ali je pitanje šta će biti teže klubu: da dovede igrače ili zadrži postojeće?

Fudbal 27.04.2015 | 22:20
Analiza: Kako će Inter izgledati sljedeće sezone?

Posrnuli velikan Serije A, u nameri da se posle pet godina od osvajanje poslednje titule prvaka Italije (i Evrope) konačno vrati u vrh italijanskog fudbala, uveliko razmišlja o rekonstrukciji tima narednog leta.

Želja Intera, na čijem čelu je biznismen iz Indonezije Erik Tohir, jeste da u sezonu 2015/16 (u kojoj verovatno neće biti evropskih utakmica na "Meaci") uđe sa mladim tandemom argentinskih napadača, Mauro Ikardi/Paulo Dibala.

Iako "nerazuri" imaju Ikardija pod ugovorom do 2018. godine, a Dibala igra za Palermo, teško je reći šta će biti teže ostvarivo u ovom slučaju: zadržati Ikardija (22 godine) ili dovesti Dibalu (21 godina).

Ikardija traži nekoliko velikih klubova širom Evrope, pre svih Čelsi Žozea Murinja, a strelac 17 golova u Seriji A i 22 gola ove sezone i dalje nije produžio ugovor sa Interom, koji mu ističe 2018. godine.

Takođe, mnogo timova iz Italije i Evrope želi i Dibalu, napašće ga i Juventus, pominju ga u Pari Sen Žermenu, nekolicini engleskih klubova, a strelac 13 golova u Seriji A ove sezone naredne godine postaće slobodan igrač, pa je tako sasvim sigurno da će ga kontroverzni Mauricio Zamparini prodati već ovog leta.

Da li u Inter?

Videćemo... "Korijere delo Sport" objavio je ovog ponedeljka da je Tohir spreman da plati 25 miliona evra za Dibalu i ponudi drugoj strani bilo koga iz grupe igrača: Marko Andreoli, Frančesko Bardi, Samuele Longo, Lorrenco Kristig, Gaston Kamara.

Rezervna opcija je kupovina ili pozajmica crnogorskog napadača Stevana Jovetića, koji je međutim na listi želja Liverpula, u trenutku kada je sasvim izvesno da će otići iz Mančester sitija.

Ali, dok razmišlja Dibala ili Jovetić, Tohir mora da ubedi Ikardija da produži ugovor i veže se za Inter u trenutku kada je jasno da Ligu šampiona neće igrati ni sledeće sezone, a verovatno ni Ligu Evrope. Ikardi je u klubu od 2013. godine i trenutno se pregovara o produžetku saradnje, a njegova plata trenutno iznosi 2,8 miliona evra.

Tohir je pokušao da odobrovolji Ikardija tako što mu je garantovao povišicu na leto, ali i bonus od 400.000 evra ukoliko do kraja sezone pretekne starijeg zemljaka Karlosa Teveza i postane najbolji strelac Serije A, takozvani "kapokanonjeri".

Tevez ima 18 golova, Ikardi i legendarni Luka Toni iz Verone po 17, Žeremi Menez iz Milana 16, Gonzalo Iguain iz Napolija se probudio i ima 15 golova, a slede Dibala i Fabio Kvaljarela iz Torina sa po 13.

Ako Ikardi ipak bude odlučio da zatraži transfer, Inter će svakako zaraditi dovoljno novca da kupi i Dibalu i nekog drugog napadača, eventualno, ali od ovog tandema koji bi u budućnosti mogao da bude oslonac i argentinske reprezentacije – neće biti ništa.

Biće zanimljivo videti, prvo, da li će Roberto Manćini ostati trener i za sledeću sezonu, a on je pobedio Romu za vikend 2:1 u trenutku kada je ušao u pregovore oko novog ugovora. Ako je izvesno da hoće, definitivno bi u klubu moralo da dođe do renoviranja tima, o čemu će brinuti delom i potpredsednik Havijer Zaneti i sportski direktor Pjero Osilio.

Na "Meaci" redovne plate, beneficije života u Gradu mode, prostrane stanove u prestižnom delu Milana i najskuplje karte za okupljanja džet-seta poseduju i igrači poput Renea Karhina (Slovenija, 24 godine), Feliepa (Brazil/Italijam 30 godina), Žonatana (Brazil, 29 godina), Jana M'Vile (Francuska, 24 godine), Marka Andreolija (Italija, 28 godina), Uga Kampanjara (Arventina, 34 godine), itd, koji ove sezone nisu imali nikakvu ili su imali veoma lošu ulogu na utakmicama.

Logično, Inter bi trebalo da pokuša da ih se reši, ali klub često nije tako postupao u prelaznim rokovima od odlaska Murinja 2010. godine, štaviše gomilao ih je.

Pitanje je da li će dvojica naših reprezentativaca, Nemanja Vidić (33) i Zdravko Kuzmanović (27) biti u planovima za sledeću sezonu, jer su u ovoj šansu dobijali povremeno, čas igrali, čas ne, bili dobri, solidni, bledi, opet dobri... Uostalom, kao i velika većina "nerazura", bilo pod vođstvom Valtera Macarija bilo pod vođstvom Manćinija, koji ruku na srce ni u čemu nije unapredio tim svojim povratkom.

Izvesno je da će Lukas Podolski biti vraćen u Arsenal sa pozajmice, a da će Inter morati da se bori da zadrži Hrvata Matea Kovačića, kojeg Barselona skautira na svakoj utakmici već duže od pola godine.

Što po odigranim minutima ove sezone, što po kvalitetu igara, pretpostavka je da će Zaneti i Osilio pokušati da izgrade respektabilnu ekipu na temeljima tima koji počivaju na golmanu Samiru Handanoviću, borbenom Gariju Medelu, kojeg mnogi pre vide u odbrani nego u veznom redu, Žuanu Žezusu, Ikardiju, Rodrigu Palasiju, Frediju Gvarinu, Đerdanu Šaćiriju i Kovačiću.

Bar polovina ovih igrača interesantna je velikim klubovima, pre svih Handanović, Ikardi, Gvarin i Kovačić.

Komentari / 0

Ostavite komentar