Шипово: Сјећање на погинуле саборце

Код централног споменика у Шипову данас је служен парастос и положени вијенци поводом 23 године од формирања Прве шиповачке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Република Српска 26.04.2015 | 20:06
Шипово: Сјећање на погинуле саборце

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је присуствовао обиљежавању, рекао је да су се окупили данас у Шипову да на достојанствен начин обиљеже 23 године од када је формирана бригада чији је циљ био да заштити дјецу, жене и старце.

"Окупили смо и да се са дужним поштовањем присјетимо страдалих сабораца из Шипова, али и родољуба из Јајца, који су се придружили и несебично учествовали у борбама ове бригаде", рекао је Савановић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 23 године по наређењу команданта 30. Дивизије пуковника Станислава Галића формирана бригада, а борци, не штедећи себе, устали у одбрану својих огњишта.

"Ви, борци Прве шиповачке, али и борци из других дијелова Републике Српске, својом храброшћу и одлучношћу јачали сте нашу заједничку наду и вјеру у могућност да зауставимо и побједимо непријатеља и одбранимо Републику Српску у наметнутом нам рату", рекао је Савановић у обраћању присутнима.

Он је истакао да су битке, које су борци Српске водили за Републику Српску, у којима су многи положили животе, а цивили на најдраматичнији начин дијелили судбину своје војске, још један доказ да се у борби за слободу, за одбрану властитог огњишта, српски народ не може побиједити.


Према Савановићевим ријечима, Влада Републике Српске је ове године, без обзира на све финансијске потешкоће, обезбиједила највише средстава у буџету за категорије о којима брине Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.

Вијенци су данас положени и на војничком гробљу на Натпољу.

Прва шиповачка пјешадијска бригада, која је била дио 30. Пјешадијске дивизије Првог крајишког корпуса, формирана је 26. априла 1992. године. У свом саставу је имала између 1.500 и 1.950 бораца, зависно од периода. Из ове бригаде погинуло је 125 бораца, док је 320 рањено.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борац

26.04.2015 13:40

Данас је у Добоју освештана Спомен соба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

26.04.2015 19:16

Где су вам господо борци и команданти ове бригаде. Да ли се неко од њих обратио присутнима на овом скупу? Они су заслужни за херојски пут ове бригаде а не министар Савановић. Где вам је Чулић. Куриџа, Савић Ћирко, Милорад. Они су требали да говоре на овом скупу и ако су говорили то је требало пренијети. У саставу ове бригаде био је и батаљон добровољаца са подручја Травника и Турбета. Сви знају какви су то борци били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цувар цасти

26.04.2015 20:39

Слава свим ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВРС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

27.04.2015 12:32

Миловане,Цирко се обратио борцима и Цирко је организатор годисњице формирања бригаде.Такодје се и командант Цулиц обратио.Само сто медији нису пренијели никакву слику из Сипова осим овог текста.Парастосу су присуствовали бројни официри ВРС-а и МУП-а као и многобројни суградјани и породице погинулих бораца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

27.04.2015 13:17

Драго ми је да је тако.Велики поздрав за моје ратне другове из ове бригаде.СЛАВА онима који уградише свој живот у темеље РС. Зока хвала на информацији.

ОДГОВОРИТЕ