Šipovo: Sjećanje na poginule saborce

Kod centralnog spomenika u Šipovu danas je služen parastos i položeni vijenci povodom 23 godine od formiranja Prve šipovačke pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 26.04.2015 | 20:06
Šipovo: Sjećanje na poginule saborce

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je prisustvovao obilježavanju, rekao je da su se okupili danas u Šipovu da na dostojanstven način obilježe 23 godine od kada je formirana brigada čiji je cilj bio da zaštiti djecu, žene i starce.

"Okupili smo i da se sa dužnim poštovanjem prisjetimo stradalih saboraca iz Šipova, ali i rodoljuba iz Jajca, koji su se pridružili i nesebično učestvovali u borbama ove brigade", rekao je Savanović.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 23 godine po naređenju komandanta 30. Divizije pukovnika Stanislava Galića formirana brigada, a borci, ne štedeći sebe, ustali u odbranu svojih ognjišta.

"Vi, borci Prve šipovačke, ali i borci iz drugih dijelova Republike Srpske, svojom hrabrošću i odlučnošću jačali ste našu zajedničku nadu i vjeru u mogućnost da zaustavimo i pobjedimo neprijatelja i odbranimo Republiku Srpsku u nametnutom nam ratu", rekao je Savanović u obraćanju prisutnima.

On je istakao da su bitke, koje su borci Srpske vodili za Republiku Srpsku, u kojima su mnogi položili živote, a civili na najdramatičniji način dijelili sudbinu svoje vojske, još jedan dokaz da se u borbi za slobodu, za odbranu vlastitog ognjišta, srpski narod ne može pobijediti.


Prema Savanovićevim riječima, Vlada Republike Srpske je ove godine, bez obzira na sve finansijske poteškoće, obezbijedila najviše sredstava u budžetu za kategorije o kojima brine Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

Vijenci su danas položeni i na vojničkom groblju na Natpolju.

Prva šipovačka pješadijska brigada, koja je bila dio 30. Pješadijske divizije Prvog krajiškog korpusa, formirana je 26. aprila 1992. godine. U svom sastavu je imala između 1.500 i 1.950 boraca, zavisno od perioda. Iz ove brigade poginulo je 125 boraca, dok je 320 ranjeno.

Izvor: SRNA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Borac

26.04.2015 13:40

Danas je u Doboju osveštana Spomen soba.

ODGOVORITE
Name

Milovan

26.04.2015 19:16

Gde su vam gospodo borci i komandanti ove brigade. Da li se neko od njih obratio prisutnima na ovom skupu? Oni su zaslužni za herojski put ove brigade a ne ministar Savanović. Gde vam je Čulić. Kuridža, Savić Ćirko, Milorad. Oni su trebali da govore na ovom skupu i ako su govorili to je trebalo prenijeti. U sastavu ove brigade bio je i bataljon dobrovoljaca sa područja Travnika i Turbeta. Svi znaju kakvi su to borci bili.

ODGOVORITE
Name

cuvar casti

26.04.2015 20:39

Slava svim POGINULIM BORCIMA VRS!!!

ODGOVORITE
Name

Zoka

27.04.2015 12:32

Milovane,Cirko se obratio borcima i Cirko je organizator godisnjice formiranja brigade.Takodje se i komandant Culic obratio.Samo sto mediji nisu prenijeli nikakvu sliku iz Sipova osim ovog teksta.Parastosu su prisustvovali brojni oficiri VRS-a i MUP-a kao i mnogobrojni sugradjani i porodice poginulih boraca.

ODGOVORITE
Name

Milovan

27.04.2015 13:17

Drago mi je da je tako.Veliki pozdrav za moje ratne drugove iz ove brigade.SLAVA onima koji ugradiše svoj život u temelje RS. Zoka hvala na informaciji.

ODGOVORITE