Нови потреси тла у Непалу, 2 500 мртвих

Снажан потрес јачине 6,7 степени Рихтерове скале осјетио се данас у Непалу и Индији, због чега су се поново тресле зграде у Њу Делхију, а проузрокована је и лавина на Хималајима.

Свијет 26.04.2015 | 20:00
Нови потреси тла у Непалу, 2 500 мртвих

Полиција Непала потврдила је смрт 2.152 особа страдалих у разорном земљотресу јачине 7,9 степени рихтера које је ову земљу погодио јуче. 

Међутим, још велики број људи је испод рушевина због чега се број мртвих непрестано повећава. Према најновијим информацијама погинуло је најмање 2. 500 људи.

"Још један потрес, поново лавина", изјавио је за Ројтерс индијски планинар Арџун Ваџпаи који се телефоном јавио из базног кампа на планини Макалу 20 километара од Монт Евереста.

Током разговора у позадини су се чули крици и звук лавине.


У непалској престоници Катмандуу живот је изгубила 721 особа.

Међу погинулима је и 17 планинара који су настрадали у лавини подстакнутој земљотресом, која је прекрила њихов камп у подножју Монт Евереста.

Процјењује се да је повријеђено најмање 5.000 људи.

Док бројне спасилачке екипе још увијек тргају за тијелима испод рушевина, из Њемачке и Француске потврдили су како су спасилачке екипе тих земаља на путу према Непалу.

Њемачки Међународни тим за спасавање и потрагу објавио је како је у групи спасиоца 52 људи укључујући и докторе, стручњаке специјализоване за трагање под рушевинама, те неколико паса трагача.

Руско Министарство за ванредне ситуације шаље у Непал два авиона са спасиоцима који ће помоћи у превазилажењу посљедица разорног земљотреса у коме је, према посљедњим подацима, погинуло више од 2.000 људи.

Снијег је претходног дана ометао напоре на спасавању планинара, али је данас шест хеликоптера почело да се спушта у камп како би извукли преживјеле, пренио је АФП.

У лавини је повријеђено најмање 40 људи, а страхује се да би биланс жртава могао да буде већи.

Једини планинар који је погинуо у лавини и који је идентификован је извршни директор компаније "Гугл" Ден Фрединбург.

Десетине хиљада Непалаца, који су провели ноћ под хладним небом,  пробудили су данас јаки накнадни протреси, док спасиоци потпомогнути међународним тимовима трагају за преживјелима у земљотресу, у коме је повријеђено најмање 5.000 људи.



"Била су најмање три велика земљотреса ноћас и рано јутрос. Како можемо да се осјећамо безбједно? Овоме нема краја и сви су уплашени и забринути", рекао је један од житеља.



Земљотрес који је у суботу погодио Непал, најгори је који је погодио ту сиромашну јужноазијску државу у последњих 80 година.

Уништени су велики дијелови Катмандуа, а потрес се значајно осјетио и у дијеловима Индије, Бангладеша, Тибета и Пакистана.



Већина дијелова Катмандуа била је без струје и воде данас, али је аеродром отворен и први авиони почели су да допремају хуманитарну помоћ.

Индија је међу првим државама из које је стигло 43 тоне помоћи и близу 200 спасилаца.

Болнице у Катмандуу су препуне, и недостаје им лијекова и опреме, као и мјеста за одлагање тијела, саопштиле су Уједињене нације

Државне и приватне школе су претворене у склоништа.

У земљотресу су уништени бројни историјски локалитети, а директорка агенције УН за културу Ирина Бокова саопштила је да је Унеско спреман да помогне у њиховој обнови.


Према подацима Америчког геолошког завода земљотрес 7,8 степени по Рихтеру јуче је погодио Ламџунг, око 80 километара сјеверозападно од Катмандуа на дубини од само 11 километара.



Више од двадесетак накнадних потреса погодило је Непал у суботу и током данашњег дана.

"Нисмо спавали целу ноћ. Као да спавамо? Тло се тресло без престанка. Остаје нам само да се молимо да ово престане и да можемо да се вратимо кућама", рекла је агенцији Франс прес становница Катмандуа Нина Шреста.

У вријеме земљотреса у Непалу се задесило више хиљада страних туриста. Само из Кине било их је преко 600 које ће данас кинески авиони пребацити у домовину.

Осим жртава у Непалу, у Индији је од земљотреса страдало 34, у Тибету 12 и по двије особе у Бангладешу и на Тибету.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маја

26.04.2015 12:12

Нека им је бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ