Дан када је НДХ забранила ћирилицу!

Усташе су 25. априла 1941. донеле одредбу о забрани ћирилице. Немаран однос према својој култури у Србији, Републици Српској и Црној Гори, могао би скупо да нас кошта.

Србија 26.04.2015 | 10:15
Дан када је НДХ забранила ћирилицу!

На данашњи дан, 25, априла 1941. године, Хрватска је донела један од првих геноцидних аката против Срба – Законску одредбу о забрани ћирилице на целом њеном тадашњем подручју.

Ћирилица је била забрањена у Хрватској и БиХ 1914. године. Пре скоро 100 година латиница је први пут уведена у употребу у Србији, одлуком окупационог режима на чијем је челу био хрватски генерал Саркотић.

Данас је једино писмо српског језика под отвореним прогоном у Црној Гори, а под тихим у Србији и Републици Српској.

У том злочину над српским језиком учествује и велики део Срба (боље рећи њихових потомака), који су изабрали хрватско писмо као своје па га чак стављају и на надгробне споменике.

Тиме су себе као раскоренили и разбаштили на највреднијем делу наслеђа славних предака.

Извор: Телеграф

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Папа

26.04.2015 08:30

А ко то брани да Србија забрани латиницу на територији Србије? А ко брани Србима у Републици Српској да пишу ћирилицу? Бране им Срби европејци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

26.04.2015 08:59

Истина је све што је речено у тексту. Риба с главе смрди!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

26.04.2015 09:14

Свеједно нама Србима није стало до цирилице ни до насих обицаја ни традиције,нама нек је страно и тудје одмах је супер, а насе ниста не ваља, зато и јесмо овдје гдје смо. Нико нас не постује зато сто сами себе не постујемо, ни једна нација ни један народ ни племе на свијету недопуста да се његова култура језик традиција унистава једино ми Срби то гледамо и дивимо се томе, и јос се кунемо у ове сто нас униставају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бори

26.04.2015 10:58

Тацно је брате мој сами смо себи криви сто је овако, јер нико никог не постује. Велика брука, али ста реци сем Бозе спаси овај народ и дај му памети да се бољем и напреднијем зивоту и будуцности крене. Поздрав Боро Ребиц

Name

Цирилица

26.04.2015 10:38

Писем из иностранства и немам цак нити наса латиницна слова. Док год писма представљају нацију и религију бице проблема. Латиница се користи глобално и да није Кине и Индије, Арапа и Јевреја била би најдоминантнија, а Турци, Албанци нису католици. Цирилицу пису и Македонци те Бугари који су активно судјеловали у убијању Срба. Помало заборављени слуцај села Бојник у Србији, гдје је бугарска Цирилица за један дан избрисала српску. Мислим да треба радити на смиривању ситуације, а не на распламсавању мрзње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.04.2015 10:52

Проблем је у Србима! ЗАСТО РЕЦИПРОЦНОМ ВРЕДНОСЦУ ИЛИ ОДНОСОМ НЕ ВРАТЕ ХРВАТСКОЈ И НЕ ЗАБРАНЕ ЛАТИНИЦУ, ПА НЕКА СЕ ОНДА ОНИ ЗАЛЕ САВЈЕТУ ЕВРОПЕ, ЈЕР УПРАВО ЈЕ ТА ЕВРОПА ПОЦИНИЛА У 21 ВИЈЕКУ ПРЕСЕДАН ПУСТИЛА ЗЕМЉУ У ЕУ КОЈА ЈЕ ОЦИСТИЛА ТРИСТА ХИЈАДА СРБА ИЗ ЗЕМЉЕ, УЗЕЛА ИМ ИМОВИНУ И САДА БИ ЈОС ДА ЗАБРАНЕ ПИСМО ТОГ НАРОДА КАКВА ЈЕ ТО ПОРУКА ТОМ НАРОДУ.ЈЕ ЛИ ТО ДЕМОКРАТИЈА!!!??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

26.04.2015 14:11

Поштуј себе и своју традицију да би те други поштовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

26.04.2015 16:46

Реципрочно реаговати тј. у Србији и РС прогласити службено писмо Ћирилица а забранити службену употребу Латинице, јер сваки народ који држи до себе, не да своју традицију и писмо.Проблем је код нас што и сами више користимо Латиницу него Ћирилицу иако је Ћирилица најљепше писмо-једно слово један знак.

ОДГОВОРИТЕ