Dan kada je NDH zabranila ćirilicu!

Ustaše su 25. aprila 1941. donele odredbu o zabrani ćirilice. Nemaran odnos prema svojoj kulturi u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, mogao bi skupo da nas košta.

Srbija 26.04.2015 | 10:15
Dan kada je NDH zabranila ćirilicu!

Na današnji dan, 25, aprila 1941. godine, Hrvatska je donela jedan od prvih genocidnih akata protiv Srba – Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice na celom njenom tadašnjem području.

Ćirilica je bila zabranjena u Hrvatskoj i BiH 1914. godine. Pre skoro 100 godina latinica je prvi put uvedena u upotrebu u Srbiji, odlukom okupacionog režima na čijem je čelu bio hrvatski general Sarkotić.

Danas je jedino pismo srpskog jezika pod otvorenim progonom u Crnoj Gori, a pod tihim u Srbiji i Republici Srpskoj.

U tom zločinu nad srpskim jezikom učestvuje i veliki deo Srba (bolje reći njihovih potomaka), koji su izabrali hrvatsko pismo kao svoje pa ga čak stavljaju i na nadgrobne spomenike.

Time su sebe kao raskorenili i razbaštili na najvrednijem delu nasleđa slavnih predaka.

Izvor: Telegraf

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Папа

26.04.2015 08:30

А ко то брани да Србија забрани латиницу на територији Србије? А ко брани Србима у Републици Српској да пишу ћирилицу? Бране им Срби европејци.

ODGOVORITE
Name

Васкрсија

26.04.2015 08:59

Истина је све што је речено у тексту. Риба с главе смрди!!!

ODGOVORITE
Name

Md

26.04.2015 09:14

Svejedno nama Srbima nije stalo do cirilice ni do nasih obicaja ni tradicije,nama nek je strano i tudje odmah je super, a nase nista ne valja, zato i jesmo ovdje gdje smo. Niko nas ne postuje zato sto sami sebe ne postujemo, ni jedna nacija ni jedan narod ni pleme na svijetu nedopusta da se njegova kultura jezik tradicija unistava jedino mi Srbi to gledamo i divimo se tome, i jos se kunemo u ove sto nas unistavaju.

ODGOVORITE
Name

Bori

26.04.2015 10:58

Tacno je brate moj sami smo sebi krivi sto je ovako, jer niko nikog ne postuje. Velika bruka, ali sta reci sem Boze spasi ovaj narod i daj mu pameti da se boljem i naprednijem zivotu i buducnosti krene. Pozdrav Boro Rebic

Name

Cirilica

26.04.2015 10:38

Pisem iz inostranstva i nemam cak niti nasa latinicna slova. Dok god pisma predstavljaju naciju i religiju bice problema. Latinica se koristi globalno i da nije Kine i Indije, Arapa i Jevreja bila bi najdominantnija, a Turci, Albanci nisu katolici. Cirilicu pisu i Makedonci te Bugari koji su aktivno sudjelovali u ubijanju Srba. Pomalo zaboravljeni slucaj sela Bojnik u Srbiji, gdje je bugarska Cirilica za jedan dan izbrisala srpsku. Mislim da treba raditi na smirivanju situacije, a ne na rasplamsavanju mrznje.

ODGOVORITE
Name

snouden

26.04.2015 10:52

Problem je u Srbima! ZASTO RECIPROCNOM VREDNOSCU ILI ODNOSOM NE VRATE HRVATSKOJ I NE ZABRANE LATINICU, PA NEKA SE ONDA ONI ZALE SAVJETU EVROPE, JER UPRAVO JE TA EVROPA POCINILA U 21 VIJEKU PRESEDAN PUSTILA ZEMLJU U EU KOJA JE OCISTILA TRISTA HIJADA SRBA IZ ZEMLJE, UZELA IM IMOVINU I SADA BI JOS DA ZABRANE PISMO TOG NARODA KAKVA JE TO PORUKA TOM NARODU.JE LI TO DEMOKRATIJA!!!??????

ODGOVORITE
Name

Patriota

26.04.2015 14:11

Poštuj sebe i svoju tradiciju da bi te drugi poštovali.

ODGOVORITE
Name

Требиње

26.04.2015 16:46

Реципрочно реаговати тј. у Србији и РС прогласити службено писмо Ћирилица а забранити службену употребу Латинице, јер сваки народ који држи до себе, не да своју традицију и писмо.Проблем је код нас што и сами више користимо Латиницу него Ћирилицу иако је Ћирилица најљепше писмо-једно слово један знак.

ODGOVORITE