Анализа ЛШ: Барса - Бајерн; Покажите нам магију!

Нека буде за антологију! По многима два најбоља тима на свету у полуфиналу укрштају копља. Дупла порција, или освета за лекцију из 2013?

Фудбал 25.04.2015 | 18:40
Анализа ЛШ: Барса - Бајерн; Покажите нам магију!

Дупла порција, или освета за лекцију из 2013? Главно је питање које се поставља у немачким и шпанским медијима након жреба полуфиналних парова Лиге шампиона! Многи су прижељкивали финале у којем ће се састати Бајерн и Барселона, с обзиром да су то по неким мишљењима тренутно два најатрактивнија тима у Европи, али куглице су уредиле да Баварци и Каталонци укрсте копља још у полуфиналу и међусобно одреде ко ће у Берлин 6. јуна.

То значи да ће Пеп Гвардиола по први пут у неком званичном мечу водити екипу против "својих" (у пријатељском сусрету 2014. савладао Барсу са 2:0), односно да ће се Тијаго Алкантара по први пут вратити на Ноу Камп и одмерити снаге са дојучерашњим клупским друговима и пре свега са рођеним братом - Рафињом Алкантаром. Ова два детаља, а превасходоно онај први, у значајној мери могли би и да утичу на коначан исход овог двомеча. Наравно, мораћемо да сачекамо и видимо да ли ће више Бајерну користити то што Пеп у душу познаје каталонски систем, или ће се можда Барса више овајдити јер у клубу јако добро знају шта од бившег тренера могу да очекују.

И Барса и Бајерн најавили су партијама у четвртфиналу на маестралан начин овај окршај и практично сами себе промовисали у највеће фаворите за освајање трофеја. Гвардиолини изабраници су у реваншу против Порта (6:1) показали да је онај први меч био само лош дан, те да баварска машина и те како уме да меље када дође стани пани, док је Барселона на крилима чудесног Луиса Суареза готово рутински приземљила Пари Сен Жермен у оба сусрета. С обзиром на форму, управо би Уругвајац могао да представља и највећи проблем немачком шампиону, који и онако има брдо проблема с повредама. Када је у питању Бајерн његови највећи адути биће да се листа повређених (Рибери, Робен, Алаба, Бенатија...) до прве утакмице на Ноу Кампу 5. маја знатно скрати.

Оно што би могло да представља проблем за Барселону јесте чињеница да ће се вероватно баш почетком маја решавати питање шампиона у Шпанији, док су Баварци с те стране своје бриге пребринули.

Колико год и једини и други хтели то или не, полуфинална утакмица из 2013. имаће великог утицаја на припрему предстојеће. Хајкенсов Бајерн је у том чувеном двомечу нанео праву катастрофу Барселони (4:0 и 3:0), после чега је почело да се говори о "смрти тики-таке". За разлику од те године Каталонци сада имају већ поменутог Суареза, уместо Тита Виланове ту је Луис Енрике и чини се да ствари на Ноу Кампу почињу да функционишу као некада. Није се ни Бајерн превише изменио у играчком смислу, али зато јесте у системском, па сада много више личи на ону Гвардиолину Барсу. И из тог разлога биће интересантно видети како ће изгледати дуел ова два тима...

Ако се мало дубље загребе по историји долази се до података да је Барселона увек јако тешко излазила на крај са Бајерном. Штавише, гледајући традицију, за клуб из Минхена Каталонци су чак веома пожељан противник. До сада су одиграли осам утакмица, све након 1996. и Шпанци су забележили један једини тријумф. Било је то у четвртфиналу Лиге шампиона 2009, када је на Ноу Кампу било 4:0 за домаћина, а на Алијанц арени 1:1. Поред две последње победе над овим ривалом Бајерн је славио два пута и у групној фази ЛШ 1998 (2:1, 1:0), односно две године раније у полуфиналу Купа УЕФА (2:2, 2:1). Када све то сабере Бајерн има пет тријумфа над Барсом, два ремија и тај један пораз.

Оно што би могло додатно да мотивише и једне и друге пред овај окршај јесте још један занимљив статистички податак: Када год су се састајали Бајерн и Барселона један од та два клуба освајао је европски трофеј те сезоне.

Па нек' је са срећом и једнима и другима. Ко год да испадне - жалићемо. Можда је ово ипак требало да буде финале...

Коментари / 0

Оставите коментар