Analiza LŠ: Barsa - Bajern; Pokažite nam magiju!

Neka bude za antologiju! Po mnogima dva najbolja tima na svetu u polufinalu ukrštaju koplja. Dupla porcija, ili osveta za lekciju iz 2013?

Fudbal 25.04.2015 | 18:40
Analiza LŠ: Barsa - Bajern; Pokažite nam magiju!

Dupla porcija, ili osveta za lekciju iz 2013? Glavno je pitanje koje se postavlja u nemačkim i španskim medijima nakon žreba polufinalnih parova Lige šampiona! Mnogi su priželjkivali finale u kojem će se sastati Bajern i Barselona, s obzirom da su to po nekim mišljenjima trenutno dva najatraktivnija tima u Evropi, ali kuglice su uredile da Bavarci i Katalonci ukrste koplja još u polufinalu i međusobno odrede ko će u Berlin 6. juna.

To znači da će Pep Gvardiola po prvi put u nekom zvaničnom meču voditi ekipu protiv "svojih" (u prijateljskom susretu 2014. savladao Barsu sa 2:0), odnosno da će se Tijago Alkantara po prvi put vratiti na Nou Kamp i odmeriti snage sa dojučerašnjim klupskim drugovima i pre svega sa rođenim bratom - Rafinjom Alkantarom. Ova dva detalja, a prevashodono onaj prvi, u značajnoj meri mogli bi i da utiču na konačan ishod ovog dvomeča. Naravno, moraćemo da sačekamo i vidimo da li će više Bajernu koristiti to što Pep u dušu poznaje katalonski sistem, ili će se možda Barsa više ovajditi jer u klubu jako dobro znaju šta od bivšeg trenera mogu da očekuju.

I Barsa i Bajern najavili su partijama u četvrtfinalu na maestralan način ovaj okršaj i praktično sami sebe promovisali u najveće favorite za osvajanje trofeja. Gvardiolini izabranici su u revanšu protiv Porta (6:1) pokazali da je onaj prvi meč bio samo loš dan, te da bavarska mašina i te kako ume da melje kada dođe stani pani, dok je Barselona na krilima čudesnog Luisa Suareza gotovo rutinski prizemljila Pari Sen Žermen u oba susreta. S obzirom na formu, upravo bi Urugvajac mogao da predstavlja i najveći problem nemačkom šampionu, koji i onako ima brdo problema s povredama. Kada je u pitanju Bajern njegovi najveći aduti biće da se lista povređenih (Riberi, Roben, Alaba, Benatija...) do prve utakmice na Nou Kampu 5. maja znatno skrati.

Ono što bi moglo da predstavlja problem za Barselonu jeste činjenica da će se verovatno baš početkom maja rešavati pitanje šampiona u Španiji, dok su Bavarci s te strane svoje brige prebrinuli.

Koliko god i jedini i drugi hteli to ili ne, polufinalna utakmica iz 2013. imaće velikog uticaja na pripremu predstojeće. Hajkensov Bajern je u tom čuvenom dvomeču naneo pravu katastrofu Barseloni (4:0 i 3:0), posle čega je počelo da se govori o "smrti tiki-take". Za razliku od te godine Katalonci sada imaju već pomenutog Suareza, umesto Tita Vilanove tu je Luis Enrike i čini se da stvari na Nou Kampu počinju da funkcionišu kao nekada. Nije se ni Bajern previše izmenio u igračkom smislu, ali zato jeste u sistemskom, pa sada mnogo više liči na onu Gvardiolinu Barsu. I iz tog razloga biće interesantno videti kako će izgledati duel ova dva tima...

Ako se malo dublje zagrebe po istoriji dolazi se do podataka da je Barselona uvek jako teško izlazila na kraj sa Bajernom. Štaviše, gledajući tradiciju, za klub iz Minhena Katalonci su čak veoma poželjan protivnik. Do sada su odigrali osam utakmica, sve nakon 1996. i Španci su zabeležili jedan jedini trijumf. Bilo je to u četvrtfinalu Lige šampiona 2009, kada je na Nou Kampu bilo 4:0 za domaćina, a na Alijanc areni 1:1. Pored dve poslednje pobede nad ovim rivalom Bajern je slavio dva puta i u grupnoj fazi LŠ 1998 (2:1, 1:0), odnosno dve godine ranije u polufinalu Kupa UEFA (2:2, 2:1). Kada sve to sabere Bajern ima pet trijumfa nad Barsom, dva remija i taj jedan poraz.

Ono što bi moglo dodatno da motiviše i jedne i druge pred ovaj okršaj jeste još jedan zanimljiv statistički podatak: Kada god su se sastajali Bajern i Barselona jedan od ta dva kluba osvajao je evropski trofej te sezone.

Pa nek' je sa srećom i jednima i drugima. Ko god da ispadne - žalićemo. Možda je ovo ipak trebalo da bude finale...

Komentari / 0

Ostavite komentar