БиХ далеко од среће

Од 158 земаља свијета у којим је "извагана" срећа грађана, БиХ је заузела 96. позицију, најлошију у нашем региону.

Босна и Херцеговина 25.04.2015 | 09:35
БиХ далеко од среће

Показао је то најновији глобални извјештај УН-а, према којем бх. грађани гледају у леђа Словенцима (55. мјесто), становницима Хрватске (62.), Црне Горе (83.), те Србије (87.)

Листа је састављена на темељу Галуповог глобалног истраживања, тако да су испитаници степен среће оцјењивали од 0 (најгори могући живот) до 10 (највеће благостање), а када је ријеч о БиХ, оцјена износи "мршавих" 4,94 поена.

Свјетски извјештај о срећи за 2015. годину, међутим, укључио је и друге параметре, попут стања из области привреде, психологије, здравља, БДП-а по глави становника, друштвене подршке, очекиване животне доби, перцепције корупције и солидарности суграђана.

Иако нам, како сви знамо, економски параметри баш и нису наклоњени, стручњаци нам поручују да разлога из којих би требало да црпимо оптимизам ипак имамо.

"Имате људе који су много сиромашнији од нас, а опет су срећни. Економска ситуација не мора бити пресудан фактор. Ми имамо друга богатства која треба да посматрамо, као што су, рецимо, чиста природа, богата историја. Имамо много разлога за срећу, али их морамо видјети око себе", наводи Борислав Зељић, психолог из Бањалуке.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар